0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako pasivno kajenje škodi psom in mačkam

Kako pasivno kajenje škodi psom in mačkam

06.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, zdravje psa, zdravje mačke

Vsi vemo, da pasivno kajenje škoduje nekadilcem, ki živijo s kadilci in vdihavajo cigaretni dim. Večinoma nas skrbi za otroke, vendar pa se moramo spomniti tudi na hišne ljubljenčke. Ti so enako dovzetni za škodljive učinke tobačnega dima kot otroci. Ker preživijo ogromno časa v stanovanju in okoli nas, so ves čas izpostavljeni nevarnim strupom. Škodljive so lahko že majhne količine, nevarnost pa se povečuje s količino cigaret, ki jih pokadimo in s časom izpostavljenosti. V cigaretnem dimu so številne snovi, ki povzročajo raka, poleg tega se pojavljajo tudi težave z dihali in alergije. Z zaužitjem cigarete se lahko živali celo zastrupijo.

 

Ne samo pasivno kajenje, nevarno je tudi kajenje iz tretje roke

 

Kot vemo, je kadilec najbolj izpostavljen zdravstvenemu tveganju za bolezni, ki jih povzroča cigaretni dim. A zdravstvene težave lahko povzroči tudi pasivno kajenje. Poleg tega pa so škodljivi še ostanki cigaretnega dima, ki se primejo kože, dlake in pohištva in škodujejo še po tem, ko je zrak cigaretnega dima že očiščen. Temu pravimo kajenje iz tretje roke ali pasivno pasivno kajenje. Mačke in psi se valjajo po preprogah in odejah in nam ležijo v naročjih. Tako se jih primejo ostanki cigaretnega dima. Strupi se kopičijo na njihovi dlaki in koži, z lizanjem pa jih prenesejo tudi v svoje telo.

 

Kakšne so zdravstvene težave pri mačkah?

 

Mačke škodljive snovi v tobačnem dimu vdihavajo ali pogoltnejo. Raziskave kažejo, da imajo mačke, katerih lastniki kadijo, kar 2,5 krat večje tveganje za razvoj limfoma kot mačke, katerih lastniki ne kadijo. Limfom je rak limfatičnega tkiva, pri katerem se začnejo celice imunskega sistema, ki jih imenujemo limfociti, nenadzorovano deliti. Je zelo agresivna oblika raka z visoko smrtnostjo. Tveganje za pojav raka je še večje, če je v gospodinjstvu več kadilcev in se povečuje s časom. Če lastnik pokadi škatlico cigaret na dan ali več in so mačke cigaretnemu dimu izpostavljene najmanj 5 let, je tveganje kar 3,2 krat večje.

Prav tako se pri izpostavljenih mačkah pogosteje pojavlja rak ustne votline. Znano je, da se namreč natančno in vestno čistijo in umivajo. S tem pa v ustno votlino vnesejo številne strupe in tako poškodujejo ustno tkivo ter izpostavijo ustno sluznico rakotvornim snovem, kar vodi v razvoj raka. Če lastnik pokadi 19 cigaret na dan, je za mačko kar 4 krat večja verjetnost za pojav te oblike raka.

 

Kaj se pojavlja pri psih?

 

Pri psih, ki so izpostavljeni cigaretnemu dimu, se pojavljajo dihalne bolezni, kot so astma in bronhitis ali vnetje dihalnih poti in pljučni rak. Za razvoj raka imajo takšni psi kar 60 % večjo verjetnost kot psi, katerih lastniki ne kadijo. Pri pasmah z dolgim gobcem, kot sta zlati prinašalec in nemški ovčar, je večje tveganje (za kar 2,5 krat) za razvoj raka nosnih in obnosnih votlin. Strupi iz cigaretnega dima se namreč kopičijo v dolgih nosovih in tam vplivajo na sluznico. Psi z rakom nosne votline običajno ne preživijo več kot eno leto. Po drugi strani pri pasmah s srednje dolgim in kratkim gobcem, kot sta angleški buldog in mops, strupi hitreje pridejo do pljuč. Zato je pri teh pasmah pogostejši pljučni rak.

 

Kako izgleda zastrupitev z nikotinom?

 

Če mačka ali pes požreta cigareto ali cigaretni ogorek, lahko pride do hude zastrupitve, včasih pa celo do smrti. Lahko se zastrupita tudi z vodo, v kateri plava cigareta, s tobakom za njuhanje, nikotinskim obližem ali žvečilnim gumijem. Ena cigareta vsebuje 15-25 mg nikotina, cigaretni ogorek pa 4-8 mg. Strupeni odmerek je 1-2 mg/kg telesne teže, smrtni odmerek pa je pri psih lahko že 10 mg/kg. Majhen pes ali mačka se tako zastrupita že z enim cigaretnim ogorkom, dve cigareti pa sta zanju že usodni.

Nikotin vpliva na živčni sistem. Pri zastrupitvi z nikotinom se tako pojavljajo tresenje, trzanje in napadi, slinjenje, zožene zenice, slušne in vidne halucinacije, navdušenje, pri velikih odmerkih pospešeno bitje srca, pri majhnih odmerkih pa upočasnjeno bitje srca, bruhanje in driska. Če posumimo, da se je pes ali mačka zastrupila z nikotinom, jo takoj odpeljimo k veterinarju.

 

Kaj lahko storimo?

 

Najbolje je seveda, da se kajenju odpovemo. S tem ne bomo pomagali samo sebi, ampak tudi našim štirinožnim prijateljem. V primeru, da se kajenju ne moremo odpovedati, se potrudimo, da bo naš ljubljenček vseeno čim manj izpostavljen cigaretnemu dimu. Kajenje je naša izbira, ni pa treba, da zaradi tega trpi tudi naša žival. Odpiranje oken ni dovolj. Kajenje zunaj sicer precej zmanjša izpostavljenost živali škodljivemu dimu. Vendar pa študije kažejo, da so otroci cigaretnemu dimu vseeno 5-7 krat bolj izpostavljeni, če starši kadijo zunaj hiše, kot otroci, katerih starši sploh ne kadijo. Predvidevamo, da podobno velja za hišne ljubljenčke.

Uporabni so tudi visoko kvalitetni očiščevalci zraka za naše stanovanje. Poleg tega je zaželeno, da se po kajenju preoblečemo in obleke takoj umijemo ali vsaj prezračimo. Prav tako si umijmo roke, še posebej, preden se dotikamo živali, dobro pa je tudi, da si po kajenju umijemo lase. Pepelniki naj bodo čisti in na mestih, kjer jih živali ne najdejo in ko cigaretne ogorke zavržemo, poskrbimo, da jih pes ali mačka ne bosta izbrskala iz smeti.