0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kako poskrbeti za psa pozimi?

10.12.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

Zima je sicer čudovit del leta, vendar prinaša mraz in druge nevšečnosti, ki se jih kot lastniki psov moramo zavedati. Tako kot ljudje so tudi psi pozimi bolj dovzetni za bolezni, kot so vnetje mehurja, pljučnica in prehlad.

Hišne ljubljenčke je treba zaščititi pred mrazom. Psov pozimi nikoli ne brijemo. Pasjo dlako negujemo in psom nudimo dovolj beljakovin in maščobnih kislin, da ostane zdrava. Če imamo dolgodlakega psa, nam ni treba toliko skrbeti, saj je za zaščito pred mrazom poskrbela narava sama. Drugače je pri kratkodlakih psih. Najmanj zaščiteni so na primer hrti in nekatere manjše pasme. Njim moramo priskrbeti zaščitno oblačilo. Plašček naj ima visok ovratnik in naj pokriva tudi trebuh in hrbet do korena repa. Kadar psa okopamo, to storimo zvečer, da se njegova dlaka do naslednjega dne, ko je na vrsti sprehod, že posuši. Znotraj stanovanja psom zagotovimo topel kotiček, kjer spijo. Na voljo morajo imeti toplo odejo in blazino. Mrzle dele tal v stanovanju, kot so ploščice in področja blizu zunanjih vrat, prekrijemo z odejo ali preprogo.

Priporočljivo je, da mladički, starejši in bolni psi, pozimi ostanejo v hiši, saj njihov termoregulacijski sistem ni tako učinkovit. Takšne pse vseeno vsak dan peljemo ven, da na svežem zraku opravijo potrebo. Nasprotno lahko psi, ki so v dobri kondiciji in imajo močno dlako, ostanejo zunaj. Kljub temu jim moramo zagotoviti zatočišče, kamor se lahko pred mrazom umaknejo. V kočo jim položimo tople odeje, slamo ali seno. Kadar se temperature spustijo krepko pod ničlo, pa naj pes vseeno prespi v garaži.

Med sprehodom se mora pes živahno gibati, saj ga tako ne bo zeblo. Psov, ki niso navajeni mraza pozimi ne puščamo predolgo zunaj, še posebej ob zelo hladnem vremenu in ko močno piha. Bolje je, da jih na ledenih in zasneženih površinah ne spuščamo iz vrvice, saj se zlahka izgubijo. Vedno naj nosijo obesek za identifikacijo. Ker je pozimi hitreje tema, z odsevniki poskrbimo, da ostane pes viden, saj nočemo, da ga zbije avto. Med sprehodom smo še posebej pozorni na zmrznjena jezera, reke in ribnike. Ne le, da se lahko led razlomi, psu lahko tudi spodrsne in se pri tem poškoduje. Psov nikoli ne puščamo v avtu, saj zadržujejo mraz in se lahko psi v njih podhladijo.

Ko se vrnemo iz sprehoda, kosmatinca temeljito obrišemo. Zaradi mraza se lahko namreč prehladi. Pri prehladu skrbno merimo temperaturo in mu nudimo kakovostno in bolj kalorično hrano ter dovolj vitaminov. Poleg tega zaradi mraza tačke pogosto razpokajo, ledeni delci pa jih poškodujejo in urežejo. Prav tako se med prstmi in blazinicami naberejo snežni skupki, zato je priporočljivo, da psi nosijo čeveljčke. Dolgodlakim psom ostrižemo dlako med blazinicami in prsti, saj nam to olajša čiščenje snega iz tačk.

Spiranje z mlačno vodo in brisanje tačk je pomembno tudi zato, ker lahko pes z lizanjem zaužije sol, antifriz in druge škodljive kemikalije. Antifriz oziroma tekočina proti zmrzovanju je pogosto na cestišču in ker psom diši, jo radi poližejo, kar je za njih lahko celo usodno. Razlite tekočine iz vozil zato počistimo. Raje uporabljamo proizvode, ki vsebujejo propilen glikol namesto etilen glikola, saj je slednji bolj škodljiv. Sol je nevarna za pasje blazinice, saj močno draži kožo in blazinice lahko tudi poškoduje. V primeru rdeče in razdražene kože med blazinicami lahko uporabimo kar ognjičevo mazilo, ki mora učinkovati v nekaj dneh. Če se stanje ne popravi, obiščemo veterinarja. Na voljo je tudi mazilo ali razpršilo za zaščito tačk.

Poskrbimo za kakovostno in ustrezno prehrano. Psi, ki veliko časa preživijo zunaj in so zelo aktivni, morajo dobiti nekoliko več hrane. Pozimi je namreč potrebno več energije, da se lahko vzdržuje primerna telesna temperatura. Vendar pa pse, ki niso toliko aktivni, normalno hranimo, saj lahko v nasprotnem primeru hitro pride do debelosti. Ne pozabimo na svežo vodo, sneg namreč ni nadomestek zanjo.

Suh zrak v stanovanju vpliva tudi na pse, in sicer jih lahko zaradi tega srbi, imajo suh smrček, suho kožuh, včasih pa se pojavijo celo okužbe zgornjih dihal. Zato si lahko omislimo tudi vlažilec zraka. Pazimo na grelce in kamin, saj se lahko pes močno opeče. Kamin naj bo zavarovan, grelci pa naj ne bodo na dosegu psom. Ne smemo pozabiti tudi na bolhe. Topel zrak jih pogosto zvabi v stanovanje, kjer se razmnožijo in povzročajo težave psom tudi pozimi.

Božični čas prinaša tudi nekaj nevarnosti za pse. Bodika, omela in božična zvezda so strupene za pse, zato pazimo, da jih psi ne dosežejo. Prav tako odstranimo lučke iz nižjih delov božične jelke, saj jih lahko opečejo. Pazimo, da psi ne zgrizejo električnih kablov, saj jih lahko strese in ne uporabljamo steklenih okraskov, ki jih lahko porežejo. Poleg tega ne obešamo okraskov, ki so užitni, saj lahko pes podre novoletno jelko, da bi jih pojedel. Čokolada in alkohol sta nevarna za pse. Okrasni trakovi lahko povzročijo zaprtje črevesja, iglice pa so ostre in neprebavljive, zato psa ne puščamo samega v sobi z okrašeno jelko.

Za hranjenje psa pozimi vam priporočamo Canagan s Škotskim lososom, ki vsebuje višji delež kvalitetnih maščob in beljakovin.

 

Preberite si tudi: