0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako preprečiti in ustaviti pasji pretep?

Kako preprečiti in ustaviti pasji pretep?

05.07.2014
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Če imate psa in ste z njim pogosto v družbi drugih psov, je precejšnja verjetnost, da bo prej ko slej prišlo do situacije, v kateri se bodo psi stepli. V tej neljubi situaciji večina ljudi ne ve, kaj bi storili. Poleg tega nas takrat zagrabi panika in ne razmišljamo s trezno glavo. Zato se je bolje pripraviti vnaprej, da bomo pripravljeni na vse in bomo bolj sproščeno uživali na sprehodih – vedoč, da smo sposobni zaščitit svojega psa, ko bo to potrebno.

 

Zakaj se psi stepejo?

Psi se tepejo. To je dejstvo, ki ga moramo sprejeti. Kljub genetskemu programiranju, ki psom omogoča njihovo družbeno strukturo – harmonično življenje v tropu, je ta harmonija krhka in kaj hitro lahko pride do pravega pretepa. Ta se lahko zgodi zaradi boja za hrano, igrače, teritorij ali celo pozornost. Problem je lahko tudi v komunikaciji med psi, ko pride do nesporazuma ali nesoglasja. Nadaljnji vzrok je boj za socialni status v hierarhiji, ki je psom še kako pomembna. Kdaj pa je naš pes preprosto le ob napačnem času na napačnem mestu. Pri psih lahko pride do preusmerjanja agresije- ko pride do nesporazuma z drugim psom in ker pes ne more fizično obračunati s tistim, preusmeri agresijo na našega psa. Lahko pa imamo le nesrečo in med sprehodom naletimo na agresivnega psa, ki se spravi na našega nič hudega slutečega ljubljenčka.

 

Kako po navadi ljudje reagiramo?

Scenarijev, v katerih lahko pride do pasjega pretepa je, kot vidimo, ogromno. In vsakič, ko do tega pride, je za vse vpletene zastrašujoče in nevarno, tudi za vse ljudi, ki smo v bližini.

Prva instinktivna reakcija je po navadi krik oziroma glasno kričanje, malo zaradi panike in malo z namenom, da bi se psa prestrašila in skočila narazen. Kričanje po navadi le še prilije olje na ogenj, saj poveča stres in napetost, ki je v začetku sprožila pasji spopad. Drugi vzgib je po navadi rešiti svojega psa, sploh če je drugi pes močnejši. Mnogi ljudje z namenom reševanja sežejo med psa, da bi ju fizično ločili. To se skoraj vedno konča slabo, saj po navadi človek utrpi več ugrizov, lahko celo od svojega psa, ki je preveč prestrašen in zmeden, da bi ločil napadalca od roke svojega lastnika.

 

Kako je najbolje reagirati?

Seveda kot lastnik ne moremo le stati ob strani in gledati, kako drugi pes napada našega ljubljenčka. Kaj torej lahko storimo, da efektivno ustavimo spopad med psi s čim manjšo nevarnostjo za vse vpletene? Tukaj je nekaj osnovnih korakov, kako se čim bolje pripraviti na neljubo situacijo, v kateri se (tudi če ne po svoji krivdi) lahko znajde prav vsak pasji lastnik.

 

1. Nadzorovanje okoliščin

Preventiva je najboljši korak. Najbolj intenzivno  v prvem letu, nato pa še vse življenje psa navajamo na najrazličnejše situacije, kraje, predmete in ljudi. Ter seveda na različne reakcije drugih psov. Le tako bo naš pes lahko v vsaki situaciji reagiral mirno, samozavestno in zato neagresivno.

Pomembno je tudi mirno in strukturirano okolje doma, kar pomeni, da pes pozna pravila in se jih vsi držimo. To psa pomirja in mu daje občutek varnosti. Izjemno koristno je, da psa že od majhnega navajamo, da mora pri odpiranju vrat vedno mirno počakati, da gremo prvi skoznje mi. Tako se lahko izognemo potencialno napetim situacijam, ki lahko pripeljejo tudi do pretepa.

Nič ni narobe s tem, da se pes v nadzorovanih okoliščinah igra z drugimi psi, na mestih kot so pasji parki in podobno. A naloga nas, kot pasjega lastnika je, da prej preverimo, da so ostali psi mirni in prijazni, preden ga spustimo v igro mednje. Mi smo tisti, ki moramo situacijo nadzorovati in preveriti, ter tako svojega psa ne izpostavljamo potencialno neprijetnim situacijam.

 

2. Preprečevanje

Raje se vnaprej izognimo situacijam, v katerih bi se mi počutili negotovo in nesamozavestno glede zaščite svojega psa. Če se odpravljamo na sprehod v živahno in nam manj poznano mestno jedro, premislimo, ali ima res smisel psa jemati s seboj in kako mu bomo lahko tam zagotovili varnost. Kadar človek sprehaja več svojih psov hkrati ima tudi manj možnosti zaščititi svoje pse. V neznano okolje se tako nekateri raje prvič podajo z vsakim psom posebej. Preden se odpravimo v nove okoliščine, premislimo, do katerih neprijetnih situacij lahko pride in kako bomo odreagirali.

 

3. Preusmerjanje pozornosti

V kritičnih situacijah moramo psu preusmeriti pozornost, tako da nepričakovano zaposlimo njegove čute – z močnimi zvoki, vonji, kretnjami,… To je najbolj učinkovita metoda ustavljanja pasjega pretepa, a le do točke, tik preden do njega pride. Čim torej vidimo, da v odnosu dveh psov raste napetost, ne odlašajmo. Na nižji stopnji razburjenja kot bosta psa, bolj bo odvračanje napetosti in pozornosti učinkovito. To naj bo torej naše prvo orodje, kadar pride do neprijetne situacije.

Ena najbolj učinkovitih metod ustavljanja pasjega pretepa je – morda se sliši trapasto – škropljenje z vodo. Da, prav zares. Če se pretep zgodi na našem dvorišču in imamo na dosegu vrtno cev, ne odlašajmo in psa zalijmo s curkom vode. To bi ju moralo presenetiti in že to je dovolj, da se njuna pozornost preusmeri in ustavi naval agresije.

Še večkrat pa do takšnih situacij pride v tujem okolju, kjer cevi z vodo nimamo na dosegu. V specializiranih trgovinah se dobi pršila s poprom, ki jih lahko uporabljamo kot zaščito in za zaustavljanje napada agresivnega psa. Seveda je treba te vedno uporabljati s premislekom in le v resnično ogrožajočih situacijah. Zelo učinkovite so tudi vse vrste rogov in hup, ki spustijo glasen zvok. Tudi ti pripomočki presenetijo pse in preusmerijo njihovo pozornost.

 

4. Fizično vmešavanje s pripomočki

Ljudje, ki imajo pse bolj nagnjene k agresivnim reakcijam, po navadi na sprehode s seboj jemljejo razne pripomočke za preprečevanje pretepov. To lahko storite tudi vi, če se podajate v okrožje, kjer je več spuščenih in potencialno nevarnih psov. Dovolj je ročaj oziroma močnejša palica, s katero lažje ločimo psa. Seveda pa se nato pogosto zgodi, da psa preusmerita agresijo na palico in človeka, ki jo drži, zato bodite zelo previdni.

Učinkovit pripomoček so tudi odeje, ki jih vržemo čez psa. Najbolje čez vsakega eno. To jima bo odvrnilo pozornost in izoliralo zunanje dražljaje. S tem nam bo dalo tudi priložnost, da psa fizično ločimo. Poleg tega nam pri tem odeja daje vsaj nekaj zaščite pred možnimi pasjimi ugrizi, ko psa ločujemo.

Če se s svojim psom pogosto znajdete v takšnih situacijah, lahko razmislite tudi o naslednjem pripomočku. Strokovnjakinja Laura Van Dyne priporoča, da za ustavljanje psov v napadu uporabimo velik dežnik, ki se avtomatsko odpre s pritiskom na gumb. Nanj z živo barvo narišemo oči in zobe. Ko se nam pes v napadu približuje, proti njemu obrnemo dežnik in ga odpremo. Efekt presenečenja bo odbil napad. Dežnike z naslikanimi velikimi očmi včasih najdemo tudi v otroških trgovinah. Dežnik predstavlja tudi fizično prepreko med nami in napadalcem. Obvezno pa je, da dežnik že prej doma večkrat predstavimo svojemu psu in ga nanj navadimo, da se ne bo prestrašil še bolj kot napadalec.

Vsekakor pa je odgovornost vsakega lastnika, ki ve, da je njegov pes do drugih agresiven, da svojemu pse nadene nagobčnik in ga ne spušča s povodca. Tudi doma mora biti vedno v nadzorovanem in omejenem prostoru, nedopustno je, da bi prosto tekal naokoli, saj lahko koga resno poškuduje.

 

5. Fizično vmešavanje ljudi

Vsako fizično vmešavanje brez pripomočkov v pretep odsvetujemo. Možnost uspeha je majhna in velika verjetnost je, da bosta psa poškodovala nas. V izrednih okoliščinah lahko poskusimo dobiti povodec okoli vratu napadalca (čim višje na vratu) in ga zategniti. S tem mu stisnemo sapnik, pes bo popustil prijem in drugi pes bo lahko pobegnil. Seveda pa je izvedba tega dosti zahtevnejša kot se sliši, saj lahko tudi sami utrpimo poškodbe, medtem ko poskušamo dobiti povodec vmes. Poleg tega lahko s tem psa le še bolj razbesnimo, povečamo napetost in okrepimo njegov napad.

Zanimiva tehnika, ki je izvedljiva le psi manjših in srednje velikih psih pa je naslednja. Agresivnemu psu dvignemo zadnji del telesa in s tem dvignemo njegove zadnje noge v zrak, da se komaj še dotikajo tal. To napadalcu vzame moč in po navadi popusti prijem, da se lahko drugi pes osvobodi. Ta tehnika je primerna je pri napadu pes na psa in ne pride v poštev, ko je vpletenih več psov. Poleg tega bi ta prijem po navadi uporabili le pri svojem, poznanem psu. Zelo razburjen pes bi v takem trenutku lahko ugriznil tudi človeka, ki ga drži. Če pa je naš pes agresiven le do drugih psov in ne do ljudi, lahko uporabimo takšno tehniko.

 

Pripravljeni?

Tako, sedaj se lahko na naslednji sprehod odpravite z poslikanim dežnikom v roki, palico za pasom, poprovim pršilom v žepu, dvema odejama čez ramo, zračno hupo okoli vratu in vsaj še kakšno osebo, da vam bo pomagala vse to uporabiti. Ne, namen tega članka je le osvetliti različne metode ustavljanja pretepa, ki so mnogo bolj varne in učinkovite od vreščanja in poseganja z roko med psa. Tako boste v različnih okoliščinah sposobni izbrati najbolj učinkovit način in s tem zavarovali vse vpletene. Ko vam uspe preprečiti ali prekiniti spopad in boste vsi živi in zdravi, pa si le vzemite minutko, da globoko zadihate in si čestitate za odlično reakcijo.

 

Preberite si tudi: