0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako pse in mačke obvarujemo pred klopi?

Kako pse in mačke obvarujemo pred klopi?

15.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Kot za ljudi so tudi za pse klopi neprijetna in pogosta težava, ki jo prinese toplejši čas. Borelioza, erlihioza in klopni meningoencefalitis so samo nekatere od bolezni, ki jih lahko na naše pse in mačke prenesejo okuženi klopi. Preberite, kako lahko na naraven način to preprečimo. 

 

1. ZAVEDAJMO SE NEVARNOSTI

 

V toplejših mesecih je nujno, da se zavedamo prisotnosti klopov in nevarnosti, ki jo ti predstavljajo. Vedeti moramo, kje se najraje zadržujejo, da smo lahko takrat bolj pozorni ali se tem predelom izogibamo. Klope najdemo predvsem v vlažnem okolju in na nizki nadmorski višini. Kakšen je lahko celo na našem vrtu, najraje pa imajo visoko travo. Ta je njihovo zatočišče in odskočna deska, s katere hitro skočijo na mimoidočega psa, kjer se hranijo z njegovo krvjo.

 

2. PREVENTIVNO ZAŠČITIMO LJUBLJENČKA

 

Na voljo je veliko preventivnih sredstev proti klopom, zato se o izbiri posvetujmo z veterinarjem. Zavedati se moramo, da nobeno od sredstev ni stoodstotno učinkovito. Nekatera bolje zaščitijo proti odraslim klopom, druga so bolj učinkovita proti njegovim razvojnim oblikam, na primer ličinkam ali nimfam. Katero našemu psu ali mački najbolj ustreza lahko ugotovimo tako, da spremljamo učinkovitost zaščite med uporabo različnih proizvodov. Nikoli ne uporabljajmo več vrst zaščite hkrati, saj lahko pride do neželenih reakcij.

 

Nekatera močnejša sredstva so sicer bolj učinkovita, a so lahko škodljiva, saj vsebujejo pesticide. Lahko tudi dražijo kožo, na primer v primeru, da je pes ali mačka na neko snov alergična. Alternativa so naravni repelenti z eteričnimi olji, ki so lahko v tekoči obliki (Arava intensive Bio Care), v obliki razpršil (Cdvet ZeckEx) ali kot ovratnica, s katere se olja prenesejo na kožo in dlako (Beaphar Bio Band za pse, Beaphar Bio Band za mačke). Nekatera eterična olja klope le odganjajo, druga jih v zadostni koncentraciji tudi ubijejo. Različna olja so, podobno kot druga sredstva proti klopom, tudi različno učinkovita. Lahko delujejo le proti odraslim klopom, ličinkam, nimfam ali vsem. Učinkovitost je odvisna od količine in vrst eteričnih olj v pripravku. Razpršila delujejo tako, da odganjajo klope, saj ti ne marajo njihovega vonja, pa čeprav nam prijetno dišijo. Vonj geranije spominja na vrtnice, limono in kanček jabolka.

 

Eterična olja, ki se uporabljajo, so popolnoma naravna, saj so pridobljena iz rastlin. Uporabna so olje geranije, evkaliptusa, čajevca, sivke, nageljnove žbice, citronele, rožmarina, citrusov, cedrovega lesa in druga. Poleg zaščite proti klopom imajo pogosto tudi protivirusno in protibakterijsko funkcijo ter pomirjajo žival in so koristne za zdravo kožo. Vendar imajo lahko tudi eterična olja, vsaj nekatera, svoje pomanjkljivosti. Tako kot ovratnice in ampule nekatera dražijo kožo, še posebej nevarna sta olje cimeta in bergamota. Poleg tega so lahko strupena, če jih pes zaužije. Eterična olja se ne smejo uporabljati med brejostjo. Prav tako takšna oblika zaščite proti klopom ni primerna za mačke, saj so nekatera eterična olja za njih zelo strupena, še posebej olje citrusov, bora in geranije.

 

3. LJUBLJENČKA REDNO PREGLEDUJMO

 

Da se prepričamo, da žival nima klopov, jo po sprehodih temeljito preglejmo. Prej bomo klopa našli in odstranili, manj je možnosti, da bo potencialno okuženi klop prenesel povzročitelja na psa ali mačko. Še posebej pozorni smo na gobček, trebuh in ostale predele, ki so manj poraščeni z dlako. Pri odstranjevanju si ne pomagajmo z oljem, saj klop v tem primeru s slino hitreje izloči povzročitelja klopno prenosljivih bolezni. Namesto tega klopa primemo čim bolj pri koži in previdno zavrtimo. To lahko storimo s pinceto, kleščami  ali drugimi pripomočki za odstranjevanje klopov (npr. Tic Jac odstranjevalec klopov). Klopa s temi pomagali odstranimo hitreje in brez nepotrebnega stiskanja in pretiranega vrtenja, zaradi česar bi klop v ljubljenčka izpustil še več sline. Vedno, ko klopa odstranimo, pregledamo, da smo zares odstranili celega. Pogosto del klopa (glava) ostane na ljubljenčku in lahko povzroči vnetja ter druge zdravstvene nevšečnosti.

 

Če se kljub odstranitvi klopa pojavijo znaki, kot so: pomanjkanje apetita, težave s hojo, utrujenost in povečane bezgavke, ljubljenčka odpeljimo k veterinarju, saj je mogoče okužen s katero od bolezni, ki jo je nanj prenesel klop. Doma lahko že sami na odstranjenem klopu opravite enostaven test za boreliozo. Glede ostalih bolezni, ki jih prenašajo klopi, pa nam bo znal svetovati in psa pregledati veterinar. 

 

 

Preberite tudi: