0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kako psi spijo?

14.01.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Čeprav psi med spanjem vstopajo v enake faze kot ljudje, nimajo enakih spalnih navad. Spijo namreč tudi čez dan ob nedoločenih urah, a vendar to ne moti njihovega nočnega spanca. Za razliko od nas nimajo ustaljenega spalnega ritma, tako da lahko počitek prilagodijo dogajanju. V povprečju pol dneva prespijo, tretjino dneva pa počivajo. Lahko bi rekli, da so prave pasje Trnjulčice. Njihov spanec pa se od našega razlikuje tudi po tem, da ni tako trden.

 

Koliko časa psi spijo?

Psi potrebujejo več spanca kot ljudje, in sicer 12-14 ur na dan. Količina spanca se razlikuje glede na pasmo psa in glede na posameznega psa znotraj pasme ter njegovega življenjskega stila in aktivnosti. Psi, ki so zelo aktivni, kot na primer psi reševalci, spijo manj. Velike pasme, kot so mastifi in bernardinci potrebujejo več spanja in spijo tudi do 18 ur na dan. Količina spanca je odvisna tudi od starosti. Starejši psi in mladički spijo več, in sicer okoli 18 ur.

V primeru, da je pes ves čas zaspan, se prepričajmo, da ima dovolj vode in pravilno prehrano. Preveč spanja je lahko namreč posledica hrane slabe kvalitete. Ta psa ne oskrbi z dovolj energije. Tudi slabo prebavljiva hrana lahko povzroči, da pes spi več ur na dan, saj usmeri energijo na prebavo in ne na aktivnost oziroma budnost. Spremembe v spalnih navadah so lahko tudi posledica bolezni, kot so srčne bolezni, bolezni ščitnice, bakterijske okužbe in druge. Če nas skrbi, da pes spi preveč, ga lahko peljemo k veterinarju.

 

Kako globok je pasji spanec?

Ko psi zaspijo, vstopijo najprej v obdobje mirnega spanja ali ne-REM fazo spanja. To obdobje vključuje več faz. Na začetku psi dremajo, nato pa padejo v globlje spanje ali spanje počasnih valov (ang. SWS). V tej fazi so mišice še vedno napete, možgani pa so manj aktivni. Možganski valovi so počasni in veliki. Psa je med takšno fazo veliko lažje zbuditi. Druga faza (ang. REM) ali faza hitrega premikanja oči pa je faza, v kateri je telo popolnoma sproščeno, možgani pa so zelo aktivni. Možganski valovi so hitri in nepravilni, podobno kot v budnem stanju. To živahno obdobje spanja se periodično ponavlja čez celotno obdobje spanja, z vmesnimi obdobji ne-REM faz.

 

Ali psi sanjajo?

Raziskave so pokazale, da tudi psi sanjajo. Znanstveniki so ugotovili, da se v pasjih možganih med spanjem dogaja podobno kot pri ljudeh. S posebno napravo, ki meri možgansko aktivnost so namreč med spanjem opazili podobne možganske vzorce valov. Tako so ugotovili, da tudi psi vstopijo v REM fazo, med katero postane dihanje nepravilno in oči švigajo sem in tja. Prav za to fazo so značilne sanje in nezavedni gibi.

To lahko opazimo tudi sami. Ko se pes pogreza v spanec, je njegovo dihanje sprva pravilno. Po približno 20 minutah, če opazujemo psa srednje velikosti, naj bi kosmatinec začel sanjati. Dihanje postane plitko, hitrejše in nepravilno, pes pa včasih tudi zadržuje dih za nekaj časa. Pes lahko v tej fazi spanja trza, če smo pozorni, lahko vidimo, da pod vekami premika oči. Včasih opazimo, da premika noge, cvili ali zalaja.

Raziskave kažejo na to, da tudi psi sanjajo o vsakodnevnih rečeh. Most v možganih je del možganskega debla in je odgovoren za to, da ne počnemo stvari, ki jih sanjamo. Psi, ki so jim začasno preprečili delovanje tega dela možganov, so med spanjem hodili naokoli in počeli, karkoli so že pač sanjali.

Druge raziskave nakazujejo, da manjše pasme psov sanjajo več kot velike pasme psov. Psi manjših pasem sanjajo vsakih 10 minut, a sanje trajajo le okoli minuto, velike pasme psov pa sanjajo vsakih 45 minut do 1 uro, njihove sanje pa so dolge 5 do 10 minut. Prav tako naj bi mladički in starejši psi pogosteje sanjali. Razlaga pravi, da je to pri mladičkih posledica obdelave številnih novih informacij.

 

Spanje je za psa pomembno!

Psi potrebujejo za zdravo mentalno aktivnost veliko spanca. Psov, ki spijo zato ne zbujamo. Poleg tega je takšno početje lahko nevarno tudi za tistega, ki psa zbudi. Nikoli ne vemo, kaj pes sanja. Okoli 60 odstotkov ugrizov otrok, ki jih ugriznejo psi, se zgodi zaradi tega, ker jih otroci zbudijo. Speče pse zato pustimo pri miru, če pa jih moramo nujno zbuditi, storimo to z nežnim glasom in ne z dotikanjem.

 

Za prijetno spanje vašega psa in sladke sanje vam priporočamo udobna ležišča za pse.

 

Preberite si tudi: