0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kako se učinkovito znebiti bolh?

14.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, bolhe, zdravje psa

Bolhe – zdaj pa zares! Ena najbolj motečih in trdovratnih pasjih težav, ki je trn v peti mnogih lastnikov. Nekaj skrivnosti o tem, kaj lahko storimo, da bomo v boju proti njim bistveno bolj uspešni.


1. Kje psi dobijo bolhe?

 

Psi lahko dobijo bolhe v naravi, med sprehodi, med obiskom pri veterinarju ali celo na domačem dvorišču. Bolhe lahko pridejo tja mimogrede. Odličen nosilec bolh so živali kot so veverice, miši in drugi glodavci ter mačke. Zato na dvorišču ni pametno puščati priboljškov in ostankov hrane ali vode, saj to privablja divje in domače živali, ki so potencialni prenašalci bolh. Prav tako pazimo, da se naš pes ne druži s potepuškimi živalmi. Poleg živali pa včasih bolhe prinesejo tudi drugi ljudje, ki imajo sami pse ali pa so bili na izletu v naravi. Na domačem dvorišču lahko zato preventivno posadimo tiste rastline, ki odvračajo bolhe. To so meta, mačja meta, rožmarin, kamilica, žajbelj, sivka, limonska trava in druge.

 

2. Kako lahko zmanjšamo tveganje?

 

Kot preventivno zaščito lahko uporabimo razpršilo, ki ga nanesemo na dlako psa in popršimo po okolici. Tako obstaja mnogo manjša verjetnost, da bo pes dobil bolhe. Dobro je tudi, da prevleke in odeje na katerih pes spi, redno peremo. 

Kljub nekaterim preventivnim ukrepom so bolhe trdovratna in pogosta nadloga, zato je zelo pomembno, da se pse redno pregleduje. Še posebej je treba biti pozoren na področje vratu, trebuha in pod pazduhami. Pregledi naj bodo zelo natančni, saj se bolhe lahko skrijejo na tiste dele, kjer je dlaka najbolj gosta in jih težje opazimo. Podrobno pregledovanje je še posebej pomembno med sezono bolh, ki je v toplejših mesecih, od pomladi pa do zgodnje jeseni.

 

3. Zakaj je pomembno, da takoj ukrepamo?

 

Če na psu opazimo bolhe, je treba to jemati resno, saj so bolhe potencialni prenašalci bakterij in drugih mikroorganizmov ter trakulj, ki povzročajo različne bolezni. Ko bolha ugrizne psa, pridejo v stik s kožo snovi iz sline bolhe, ki dražijo psa, zaradi česar se ta praska. Pri nekaterih psih lahko povzročijo celo alergijski dermatitis. Imunski sistem psov, ki so na slino bolh alergični, se na nekatere snovi v slini odzove preveč burno. Tako imenovani alergeni, ki so v tem primeru aminokisline, aromatične spojine, polipeptidi in fosfor, sprožijo pri alergičnih psih močan imunski odziv. Tako lahko že ugriz ene same bolhe sproži močno srbenje psa po celem telesu. Pes se začne močno praskati, kar vodi do poškodb kože, izgube dlake, vnetja in posledično večje izpostavljenosti bakterijam.

Da bo imel vaš pes zdrav kožuh, vam svetujemo da ga hranite z GO! Sensitivity+Shine z lososom. Preverite še ostale hrane tukaj: Hrana za pse

 

4. So bolhe nevarne tudi ljudem?

 

Bolhe pa lahko pomenijo nevarnost tudi za nas. Pasje bolhe Ctenocephalides canis  ali mačje bolhe Ctenocephalides felis  se hranijo s krvjo tako psov kot mačk. Na ljudeh sicer ne živijo, vendar pa se lahko zgodi, da ugriznejo tudi človeka, še posebej če se močno namnožijo. Tako obstaja verjetnost, da na nas prenesejo tudi bolezni. Ugrizi so najpogostejši okoli gležnjev in na spodnjem delu nog in lahko srbijo.

 

Poleg tega obstajajo človeške bolhe Pullex irritans, ki živijo na človeku ter tudi na psih in mačkah. Prenašajo kugo, ki je bila velika težava v srednjem veku, trakulje in bakterije. Vendar so te bolhe zelo redke ter se na srečo večinoma zadržujejo v divjini in ne v naši okolici.

 

5. Kaj storiti, če ima naš pes bolhe?

 

Psa, ki ima bolhe, čim prej peljemo k veterinarju. Ta nam bo predlagal najboljšo možnost, da se bolh znebimo. Možnosti zdravljenja se namreč razlikujejo glede na starost in velikost oziroma telesno težo posameznega psa. Na voljo so ovratnice proti bolham, zdravila z oralno aplikacijo, ampule, ki se jih nanese na kožo, posipi in različna razpršila ter šamponi proti bolham. Vendar pa nekateri pripravki delujejo le na odrasle bolhe, ne pa tudi na njihove ličinke, bube in jajčeca. Zavedati se moramo, da je potrebno veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in časa, da se znebimo vseh bolh, tudi njihovih razvojnih oblik.

 

Najbolje je, da psa najprej okopamo, saj se odrasle bolhe v vodi zadušijo. Na ljubljenčka nanesemo šampon za zatiranje bolh in ga dobro namilimo, še posebej okoli vratu, saj bodo bolhe poskušale uiti na glavo. Šamponpustimo na psu vsaj 10 minut oziroma odvisno od proizvoda, šele nato ga speremo. Po tem psa z gostim glavnikom dobro prečešemo. Glavnik pred tem namažemo z vazelinom, zato da bodo bolhe težje pobegnile. Vsakič, ko na glavniku opazimo bolho, ga namočimo v vročo vodo z detergentom ali v alkohol.

 

6. Pomembna je tudi okolica!

 

Glede na to, da se kar 95 odstotkov populacije bolh nahaja v okolju in samo 5 odstotkov skriva na psu, je treba temeljito očistiti tudi okolico, v kateri pes prebiva. Tega se najlažje lotimo tako, da natančno posesamo stanovanje, da ujamemo bolhe in njihove ličinke. Še posebej smo pozorni na najljubše prostore psa. S sesanjem se znebimo približno 50 % jajčec bolh. Najbolj kritična mesta sesamo dnevno. Po sesanju vsakič  vržemo vrečko v zunanje smeti, vanjo pa lahko pred sesanjem dodamo koruzni škrob, ki bo bolhe uničil. Prav tako lahko pred sesanjem pohištvo poškropimo s sredstvi proti bolham. Tla po sesanju tudi pomijemo, še posebej moramo biti pozorni na razpoke, robove in kote.

 

Pri najvišji temperaturi operemo pasje igrače, odeje, preproge, prevleke in druge tkanine, s katerimi je bil pes v stiku. Predmete, ki jih ne moremo oprati, nepredušno zapremo v plastične vrečke in jih pustimo zaprte vsaj dva tedna. Za ostalo pohištvo lahko uporabimo produkte, ki ubijejo odrasle bolhe in preprečujejo drugim oblikam, da bi nadaljevale svoj razvojni krog. Razpršila dosežejo tudi razpoke v pohištvu, tako da smo pri odstranjevanju bolh učinkoviti. Pri izbiri se posvetujemo z veterinarjem. Ne pozabimo tudi na vse ostale prostore, kjer se je pes zadrževal. Na naraven način se bolh znebimo z razpršilom, ki ga nanesemo na pohištvo, v avtomobil, kletke, ležišča ali pregrinjala. Tako bomo uničili odrasle bolhe na naraven način. Druga možnost, da se znebimo bolh v stanovanju, je parni čistilec, ki se segreje na 100 °C, s čimer uničimo vse razvojne oblike bolh.

 

Prav tako poskrbimo za vrt, še posebej tisti del, kjer je pes preživel največ časa. Posebno pozornost namenimo čiščenju pasje ute in ostalih najljubših kotičkov psa zunaj, na primer senčen prostor pod klopmi. Posebej smo pozorni na vlažne, tople, senčne predele in mesta z naravnimi odpadki, kot so listje, pokošena trava in slama, saj se na teh mestih bolhe najraje zadržujejo. 

 

Zunanja razpršila nanesemo na dvorišče in pasjo uto. Za katerikoli proizvod se odločimo, pazimo, da ga ne nanašamo v bližini jezer, rek in mlak, ter natančno preberemo navodila za uporabo. Razpršilo uporabljamo vsakih 7 do 14 dni, odvisno od proizvoda. Dvorišče očistimo odpadlega listja in trave, ter redno kosimo zelenico. Nekaj bolh lahko ubijemo tudi z obilnim zalivanjem. Očistimo oziroma operemo vse predmete, ki smo jih odstranili iz ute in uto operemo z vročo vodo ter jo zdrgnimo s čistilom, ki smo ga uporabili za parket.

 

 

Preverite okusno in odlično hrano za pse GO!

 

Preberite si še: