0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Katere so najpogostejše zdravstvene težave povezane z debelostjo in kako jih preprečiti

Katere so najpogostejše zdravstvene težave povezane z debelostjo in kako jih preprečiti

08.12.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

V Sloveniji je predebelih kar četrtina psov*. Debelost povzročajo predvsem prekomerno hranjenje, nekvalitetna hrana in prekomerno nagrajevanje s priboljški.

Debelost pa lahko s sabo prinese kopico zdravstvenih težav. Če boste pri vašem psu zmanjšali debelost ali jo preprečili, se lahko izognete naslednjim zdravstvenim težavam, ki so povezane z debelostjo.

 

Sladkorna bolezen

Debelost zaradi večje količine sladkorja v krvi povzroča večje izločanje inzulina. Potreba po inzulinu se poveča tudi zato, ker ima debel pes več tkiva, ki mora biti prekrvavljeno. Sčasoma lahko postane trebušna slinavka zaradi prekomernega izločanja inzulina preobremenjena.

Pojav diabetesa lahko povzroči še vrsto drugih bolezni, kot so siva mrena, šibkejše mišice v nogah, dehidracija, itd.

 

Zdravstvene težave s sklepi

Prekomerna telesna teža pomeni tudi večjo obremenitev za sklepe. Razvije se lahko artritis, pride lahko tudi do natrganja ligamentov in do zdrsa medvretenčnih ploščic.

 

Bolezni srca in ožilja

Pojavi se lahko povečan krvni pritisk, saj je srce bolj obrmenjeno, ker mora črpati kri v odvečno tkivo. Takšna preobremenjenost lahko vodi do težav s srcem.

 

Težave z dihanjem

Pri psih s prekomerno telesno težo je v prsni votlini prevelika zaloga maščobe, ki pritiska na pljuča. Poleg tega se zaradi večje količine tkiva poveča potreba po kisiku. Debelost lahko poslabša stanje psov, ki imajo respiratorne bolezni.

 

Manj energije

Psi ki so predebeli morajo s sabo nositi vso to odvečno težo, zaradi česar je gibanje oteženo. Že za manjše napore potrebujejo več energije.

 

Ostale težave, ki so povezane z debelostjo: težje prenašanje vročine, slabše deovanje jeter, težave s prebavo, slabše delovanje imunskega sistema, težave s kožo in dlako, večje tveganje za nastanek raka.

 

Število zdravstvenih težav se lahko zares močno poveča zaradi prekomerne telesne teže. Vsemu temu se lahko izognete tako da pomagate svojemu psu zmanjšati debelost ali preprečite da bi do nje prišlo. Prepričani smo, da boste s tem imeli bolj zdravega in srečnega psa, ki bo lahko še dolgo hodil z vami na dolge sprehode, vi pa se boste izognili marsikaterim odvečnim stroškom povezanim z zdravljenjem posledic debelosti.

 

Kaj lahko torej storimo, če imamo psa s prekomerno telesno težo?

  • Več aktivnosti. To je lahko tek s psom, za začetek lahko hitra hoja. Več sprehodov. Več igre na sprehodih.
  • Za ohranjanje optimalne telesne teže: Hranjenje kvalitetne hrane po priporočenih količinah navednih na embalaži.
  • Za zniževanje telesne teže: Hrana, ki je manj kalorična, ima več vlaknin, in pomaga pri zniževanju telesne teže, kot sta Now Fresh Senior&Weight Management in Symply Light.

 

Kaj še lahko storimo za odpravo prekomerne telesne teže?

Vzdržimo se dajanju priboljškov z mize. Prav tako na to opozorimo ostale ljudi, ki pridejo v stik s psom. Sem ter tja lahko uporabimo kvalitetne priboljške, ki vsebujejo večji delež mesa, za nagrajevanje pa lahko uporabimo tudi brikete hrane, ki jo hranimo psu, količino briketov pa potem odštejemo dnevni količini hranjenja.