0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kopanje psa

04.11.2013
Iščite po ključni besedi: pes, nega psa

Kadar se naš kosmatinec odloči, da se bo povaljal v globoki blatni luži ali čem še bolj »dišečem« je zagotovo čas za kopanje. To je od časa do časa obvezno za vse pse, saj je osnova zdravja in dobrega počutja. Poleg tega ima negovanje psa tudi socialni pomen, še posebej pri mladičkih. Počakati moramo, da je mladič star vsaj nekaj mesecev, nato pa ga počasi začnemo spoznavati z vodo in miljenjem. Tako je umivanje tudi dobra vaja, da se nam pes cel pusti pretipati in ob našem masiranju tudi uživa. (šampon za mladiče)


Kako pogosto naj kopam psa?

To je popolnoma odvisno od pasme oz. kožuha vašega psa. Več nege je seveda potrebno pri dolgodlakih psih z gosto dlako, ki se rada vozla (šampon proti zavozlavanju). Pri teh je kopanje priporočljivo vsak mesec, medtem ko se nekatere kratkodlake pse kopa le, kadar njihov kožuh dobi neprijeten vonj ali se umažejo. Posebno pozornost je treba nameniti psom, ki imajo kožne bolezni, zajedavce ali alergije (hipoalergenski šampon). V nekaterih primerih je potrebno posvetovanje z veterinarjem, kateri bo predpisal tudi primeren šampon.

Če poleti naš pes plava v morju, je dovolj da ga po plavanju speremo le z vodo in ni potrebna vsakokratna uporaba šampona. Tako ohranimo naraven zaščitni sloj masti na koži in dlaki.

 

 

Primeren šampon

Psa nikakor ne smemo umivati z našimi, »človeškimi« šamponi. V trgovini za male živali se lahko pozanimate o negi novega družinskega člana, svetovali pa vam bodo tudi glede izbire pravega šampona. Predvsem so pasji šamponi manj agresivni in varujejo naravno ravnovesje kože ljubljenčka. Šampone, ki niso lekarniški, lahko razredčite z vodo, s tem je nanos lažji, pa še steklenička bo zdržala več časa. Po uporabi šampona se lahko nanese tudi balzam za lažje razčesavanje, še posebej pri dolgodlakih pasmah.



Kako psa pravilno skopam?

Pred vsakim kopanjem je treba psa temeljito skrtačiti. Za različne tipe dlake se uporablja različne krtače. V trgovinah za male živali se posvetujte o tem, katere so najbolj primerne za vašega psa. Za pravilno in temeljito nego je običajno potrebno več krtač.

Preden začnemo s kopanjem, preverimo temperaturo vode. Ta naj bo topla, ne prehladna in ne prevroča (okoli 37 stopinj Celzija). Psa začnemo najprej polivati po hrbtu in počasi nadaljujemo po celi dolžini telesa. Posebej previdni smo okoli glave, saj so tam ponavadi psi bolj občutljivi. Voda naj ne zaide v ušesa, saj lahko povzroči vnetje pri bolj občutljivih pasmah, poleg tega pa to ni prijetno za vašega psa. Enako velja za oči.

Šampon razredčite in ga vmasirajte po celem telesu, izogibajte se očem in ušesom. Tudi nežni šamponi, ki naj ne bi dražili oči, naj ne pridejo v stik z njimi. Posebej pomembno je spiranje šampona, katero mora biti zares temeljito. Takrat, ko ste prepričani, da ste ga že vsega sprali, ga sperite še enkrat.

Mokrega psa lahko posušite s sušilcem ali z brisačo. Pri sušenju s sušilcem dolgo dlako ves čas tudi krtačite, saj tako ne bo prihajalo do mokrih vozlov v dlaki. Če nočete uporabljati sušilca, lahko psa popolnoma posušite z brisačami.

Po kopanju je naj vaš pes vsaj nekaj ur na toplem, da se njegova dlaka popolnoma posuši. Pazite da ne bo prepihu, saj bo tako hitro ujel prehlad.

 

 

V toplih poletnih dneh lahko psa brez skrbi umivamo zunaj, v hladnejših dneh pa tako tvegamo prehlad, zato je priporočljivo psa kopati notri. V kopalno kad lahko položimo podlogo, zaradi katere psu ne bo drselo. Če nimamo primerne kadi, pozimi priporočamo obisk salona za nego psov, kjer bodo odlično poskrbeli za higieno vašega ljubljenčka in vam znali tudi svetovati glede primerne nege.

Če imate še dodatna vprašanja glede nege vašega ljubljenčka, nas obiščite v trgovini, pokličite 01/585-27-05, ali pišite na info@aler.si in z veseljem vam bomo pomagali.

 

Bogata izbira šamponov, krtač in ostalih pripomočkov za nego psa