0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Mislite, da dnevno posvetite dovolj časa igri s psom?

Mislite, da dnevno posvetite dovolj časa igri s psom?

17.09.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Nedavna raziskava z Bristol University, opravljena na 4.000 psih, je dokazala, kar mnogi lastniki že sami opazijo pri svojem psu – pomanjkanje igre je neizogibno povezano z vedenjskimi težavami. Če tudi vas večkrat moti prekomerno lajanje in cviljenje, uničevanje stvari in celo ignoriranje odpoklica, je možno, da vam vaš pes le kaže, da potrebuje več igre.

 

Pomembne koristi igre za pse

 

Ljudje in psi smo dve izmed redkih vrst sesalcev, ki z igro nadaljujemo tudi v odrasli dobi. Zabavne aktivnosti so ključne za fizično in mentalno zdravje obojih.

 

1. Poraba viška energije

Le sprehajanje za večino psov ni dovolj. Večina psov preferira tek pred hojo in čim jih spustimo s povodca, začnejo tekati naokrog. Uničevanje stvari, kopanje lukenj, ponesrečene lužice v sobi, ignoriranje odpoklica, vlečenje, cviljenje in lajanje, skakanje v ljudi – vse to so načini za sproščanje viška energije. Če bomo za to poskrbeli mi z igro, se bomo znebili mnogih težav.

 

2. Fizična aktivnost

Sedaj je na svetu več preobilnih psov kot kadarkoli prej. Podatki kažejo, da je pretežak vsak 3. ali 4. pes. Za ohranjanje vitalnosti, kondicije in optimalne teže kombinirajmo sprehode z igro. Zahtevnost in trajanje stopnjujmo postopoma in iz dneva v dan bo bolj opazno, kako srečen in fit je naš pes. Fizična aktivnost je temelj zdravja in dobrega počutja.

 

3. Krepitev samozavesti

Igra je izjemnega pomena pri mladičkih, prav tako pa jo je potrebno ohranjati skozi celo življenje. Skozi igro psi spoznavajo svet, medsebojne odnose, pravila obnašanja, meje in omejitve. In vse to na zabaven in sproščen način. To krepi in ohranja samozavest psa, kar je še posebej pomembno pri plašnih in zadržanih psih.

 

4.Sproščanje stresa in napetosti

Po stresnem dnevu na delovnem mestu, ni boljšega načina za sproščanje kot je zabavna fizična aktivnost. Tudi psi morajo stres spraviti iz sistema in igra je najboljši način za to. Še več, med in po  fizični aktivnosti se v možganih sprošča serotonin, ki ga imenujemo tudi »hormon sreče«.

 

5.Nagrada in motivacija

Igro lahko uporabljamo kot nagrado za želeno vedenje, še posebej, kadar pes pride k nam ob odpoklicu. Ko prihod nagradimo z igro, je to odlična motivacija za psa, da se vedno hitro odzove in priteče k nam ob klicu. Ne omejite se le na priboljške, igrače in igra so prav tako (ali včasih celo še bolj) učinkovite.

 

6. Ravnotežje, koordinacija, spretnost

Skozi igro psi pilijo svoje spretnosti. Te so bile ključnega pomena za preživetje volkov v naravi in tudi volčji mladiči so se teh spretnosti učili skozi igro. Igre sledenja, lovljenja, vlečenja in prinašanja so sodobne alternative nagrajujočim naravnim vedenjem psa, ki bi mu v naravi zagotovile večerjo. Danes so bolj kot za večerjo pomembne za ohranjanje ravnotežja, koordinacije in splošne kondicije.

 

7. Možganska aktivnost

Igra psa ne utrudi le psihično, temveč tudi mentalno. Na sprehodu psi večino časa vohljajo naokrog, saj to stimulira njihovo možgansko aktivnost. Psi imajo radi izzive in radi razmišljajo. Z raznolikimi igrami to krepimo in spodbujamo. Pri starejših psih pogosto zanemarimo učenje novih trikcev in novih igric, pa je to še kako pomembno za njihovo možgansko aktivnost.

 

Koliko igre potrebuje pes dnevno?

 

Na to vprašanje ni enega univerzalnega odgovora. To je popolnoma odvisno od posameznega psa ter njegove ravni energije in potreb po gibanju. Če bomo pozorni, nam bo naš pes sam povedal kdaj mu igre primanjkuje, hitro pa bomo tudi opazili, kdaj je utrujen in moramo igro prekiniti. Vedenjske težave so jasen znak, da ima pes presežek energije in ga moramo bolj aktivno zaposliti.

Bolj kot ena dolga igralna seansa na dan, se priporoča več krajših skozi cel dan. Poskusimo doseči, da psu namenimo zabavne aktivnosti vsaj petkrat dnevno, tudi če za kratek čas. To od nas ne zahteva, da vsakič priredimo celo Olimpijado. Igramo se lahko med sprehodom, po sprehodu, na dvorišču ali v stanovanju. Če smo navajeni, da se vsako jutro odpravimo na enouren sprehod, ga raje skrajšajmo na 45 minut in zadnjih 15 minut namenimo igri. Kadar nas ni doma, psu napolnimo igračo s priboljški. Po prihodu domov psu privoščite igro vlečenja. Na večerni sprehod s seboj vzemita žogo, ki se sveti v temi in tako popestrita običajno druženje. Brikete, namenjene večerji, skrijte po celem stanovanju, kuža pa naj jih išče. Igra naj postane zabavna dopolnitev vsakdanjih opravil, da bo vaš pes srečnejši.

 

Ste vedeli, da psi radi namenoma zavlačujejo igro?

 

Psi poznajo nemalo kateri trik, da podaljšajo trajanje igre. Vam je znano počasnejše prinašanje žogice nazaj ali celo izogibanje, le da bi jih lovili? Tudi pri igri dveh psov, bo močnejši pes popuščal drugemu, le zato, da bo igra dlje trajala. Kadar si ljudje podajamo žogo, stojimo daleč narazen in mečemo v smeri eden proti drugemu, ter ne tekamo brez potrebe. Psi pa obožujejo tek in izzive, zato se nam vsakič znova približajo, nato pa se izstrelijo za vrženo žogico v polnem teku. To je pasja definicija zabave.

Za več veselja pri igri zato lahko uporabite Chuckit Launcher metalec za žoge. Žogo boste z njim vrgli dvakrat dlje in tako podaljšali veselje pse. Poleg tega ga boste tako enostavneje utrudili in se znebili presežne energije. Pa še pobiranje slinastih žogic olajša. To poletje je Chuckit Launcher vsekakor prodajni hit!

 

Preberite si tudi: