0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Najbolj pomembni koraki za izbiro najbolj primerne hrane za vašega psa

Najbolj pomembni koraki za izbiro najbolj primerne hrane za vašega psa

19.11.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

Kako izbrati najbolj primerno hrano za svojega psa, ko je pa na trgu toliko različnih hran? Spodaj najdete nekaj smernic, ki jih je vredno upoštevati.

 

Preverite sestavine

Kakovostne sestavine so bistvenega pomena za zdravo hrano za pse. Nekatere običajne blagovne znamke hran so narejene iz poceni sestavin, zaradi česar so slabše prebavljive. Zato tudi zdrave hranilne snovi v teh hranah samo prepotujejo črevesje psa in se izločijo brez da bi se absorbirale. Posledično to pomeni, da morate hraniti večjo količino nekvalitetne hrane, da lahko vaš pes dobi enako hranilno vrednost kot bi jo v manjši količini kvalitetne hrane. Če bi primerjali stroške teh hran na osnovi porcije, ki jo dnevno ponudite psu, in ko opazite, kako hitro porabite vrečo hrane, lahko spoznate, da utegnete z običajnimi ali nekvalitetnimi hranami imeti na dolgi rok celo več stroškov. Slabše prebavljiva hrana tudi pomeni, da boste imeli več dela s pobiranjem kakcev.

Zdrave sestavine, kot so sveže meso, sadje in zelenjava, poskrbijo za to, da vaš pes dobi vse bistvene hranilne snovi, ki jih njegovo telo potrebuje. Zdrave sestavine so tudi vir pomembnih sestavin kot so antioksidanti in rastlinske hranilne snovi, ki poskrbijo za optimalno zdravje.

 

Izbira vira beljakovin

Jagnjetina, piščanec, riba – kateri vir beljakovin bi bil najboljši za vašega psa? Za psa, ki nima alergij, je lahko primeren katerikoli mesni vir beljakovin. Za pse, ki so občutljivi na hrano, je izbira beljakovinskega vira nekoliko bolj zahtevna. Najbolje je, da v tem primeru izberete meso, ki ga vaš pes še nikoli ni jedel. Če niste prepričani, izberite meso, ki se bolj poredko uporablja v hranah, kot sta na primer raca in divjačina. Hrana, ki ima omejeno število hranilnih snovi (npr. takšna ki za mesni vir vsebuje le lososa), hkrati pa poskrbi za vse prehranske potrebe vašega psa, je lahko prav tako učinkovita pri zmanjševanju neželenih reakcij na hrano.

Ko izbirate zdravo hrano za vašega psa, je smiselno začeti s pregledom sestavin na zadnji strani vreče. Po zakonu morajo biti sestavine navedene glede na težo – na prvih mestih sestavine, ki jih je v hrani največ. Bodite pozorni, da je pri mesnih sestavinah navedena vrsta mesa, npr. puran brez kosti ali puranja mesna moka, losos ali lososova mesna moka. Beljakovine iz teh sestavin imajo visoko biološko vrednost, kar pomeni da te beljakovine vsebujejo visok delež bistvenih aminokislin. Izogibajte se stranskim produktom.

 

Upoštevajte aktivnost vašega psa in telesno težo

Čeprav je danes na trgu veliko hran, ki ustrezajo potrebam psov v vseh življenjskih obdobjih, bo morda potrebno izbrati hrano, ki je ustvarjena tako, da ustreza specifičnim potrebam psa. Na primer pes s prekomerno telesno težo bi potreboval manj kalorično hrano, še posebej če ste že poizkusili znižati telesno težo z zmanjševanjem količine hranjenja trenutne hrane. Z manj kalorično hrano boste hranili enako količino, toda vaš pes bo dobil manj kalorij.

 

Na kaj je še priporočljivo biti pozoren?

Omega 3 maščobne kisline lahko tudi zelo koristijo zdravju psa. Vsebnost omega 3 v hrani je navedena pod »Zajamčeno analizo« ali »Analizo sestave«. Nekaj primerov sestavin, ki vsebujejo omega 3 so lososovo olje, laneno olje in kanola olje. Priporočamo hrane, ki vsebujejo omega 6 in omega 3 v razmerju od 5:1 do 10:1.

Obstaja več načinov, kako proizvajalci hrane poskrbijo za to, da je hrana dlje časa sveža. Namesto konzervansov so bolj zdrave alternative rožmarin ali mešani tokoferoli, ki so naraven vir antioksidantov za ohranjanje svežine hrane.

 

Za pomoč pri izbiri najbolj primerne hrane za vašega psa nam pišite na info@aler.si

Preberite si tudi: