0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 7 najpogostejših oblik raka pri psih in kako jih preprečiti

7 najpogostejših oblik raka pri psih in kako jih preprečiti

02.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Rak je pri psih zelo pogosta bolezen in je tudi glavni vzrok smrti. Največkrat se pojavlja pri starejših, in sicer kot posledica nenadzorovane delitve celic, ki na mestu, kjer se razmnožijo, oblikujejo tumorje. Kadar govorimo o raku, mislimo na maligne tumorje, ki so nevarni, saj se novonastale celice vraščajo v okolna tkiva in motijo njihovo delovanje. Poleg tega pogosto prodrejo v limfne in krvne žile, ter se preko krvi oziroma limfe prenesejo v organe, kjer iz njih nastanejo novi tumorji, ki jih imenujemo zasevki ali metastaze. Tako opazimo nenavadne otekline, prisotni pa so lahko še drugi znaki, na primer težko dihanje, krvavitve, izguba teže, težko požiranje in oteženo izločanje. Glede na to, katere celice se začnejo hitreje deliti, ločimo več oblik raka. Preventiva je težavna, saj točnih vzrokov za nastanek raka še ne poznamo. Zato je zelo pomembna zgodnja identifikacija bolezni in hitro zdravljenje.

 

Nekaj najpogostejših oblik raka pri psih

 

1. LIMFOM

Limfom je maligno obolenje limfatičnega tkiva, kjer se nenadzorovano začnejo deliti limfatične celice. Je eden izmed najpogostejših oblik raka pri psih in se pojavlja kar 2-5 krat bolj pogosto kot pri ljudeh. Je zelo agresivna oblika raka in prizadene bezgavke, vranico, jetra in druge organe, v poznejših fazah pa je prizadet tudi kostni mozeg. Pri perifernem limfomu opazimo povečane bezgavke, ki jih tipamo pod vratom, pred rameni in za kolenom, pes pa ima lahko tudi zmanjšan apetit in je brezvoljen. Notranji limfom pa se kaže kot bruhanje, driska, bolečina v trebuhu in težko dihanje. Limfom je večinoma ozdravljiv, če ga opazimo dovolj zgodaj. Zdravimo ga s kemoterapijo, ki pa pri zelo agresivnih oblikah ni učinkovita.

 

2. RAK MLEČNE ŽLEZE

Najpogostejši rak med nesteriliziranimi samicami je rak mlečne žleze. Zaradi tega se sklepa, da je delni vzrok za nastanek hormonski. Tudi ta oblika raka se 3 krat pogosteje pojavlja pri psih kot pri ljudeh. Največkrat se razvije pri samicah, starih od 9 do 11 let. Zanj je značilno, da se bolj pogosto pojavlja pri nekaterih pasmah, na primer nemških ovčarjih, miniaturnih pudljih, ptičarjih in nekaterih drugih. Prav tako ga večkrat opazimo pri predebelih živalih. Za zdravljenje je na voljo operacija, če rak ne odkrijemo dovolj zgodaj pa kemoterapija. V približno polovici primerov se rak razširi na druge dele telesa, najprej v pljuča in bezgavke.

 

3. SARKOM MEHKEGA TKIVA

Sarkomi nastanejo iz vezivnega tkiva in se nahajajo v koži ali v tkivih neposredno pod kožo. Pogosto so v obliki trdne mase na nogah, v ustih ali na prsih. Največkrat se pojavljajo pri psih srednje starosti in pri večjih pasmah. Hitro širjenje na okolna tkiva predstavlja težavo pri odstranitvi tumorja. Po odstranitvi se vzorec pošlje v analizo, da se ugotovi, če obstaja možnost za njegovo širjenje. Zdravimo lahko tudi z drugimi terapijami.

 

4. TUMORJI MASTOCITOV

Tumorji mastocitov se pogosteje pojavljajo pri bokserjih in buldogih. Največkrat jih opazimo kot izbokline na koži. Nastanejo kot posledica prehitre delitve mastocitov. To so imunske celice, ki igrajo pomembno vlogo predvsem pri alergijah in jih najdemo povsod po telesu. Ko te celice propadejo, svojo vsebino, vključno z vnetno molekulo histamin, iztisnejo v okolico. To vodi do razjed na želodcu in koži, lahko pa se pojavijo tudi druge težave. Tumorji so večinoma nenevarni oziroma benigni, vendar lahko postanejo tudi nevarni ali maligni. Odstranimo jih kirurško, skupaj z njimi, pa tudi večji del kože, da preprečimo rast novih zasevkov v koži. Poleg tega zdravimo tudi s kemoterapijo, metodami, ki zavirajo imunski odziv, antihistaminiki in radiacijsko terapijo.

 

5. OSTEOSARKOM

Čeprav je bolj značilen za starejše pse velikih pasem, se lahko pojavi pri vseh psih. Najbolj pogost je pri nemški dogi. Lahko prizadene različne dele telesa, najpogosteje pa dolge kosti okončin, kosti ramenskega obroča, kolena in zapestja. Pri večini psov se pojavi na dveh mestih, in sicer v področju zapestnega sklepa in pod kolenom. Kaže se kot šepanje in izboklina okoli prizadetega območja. Osteosarkom je zelo agresivna oblika tumorja, ki se hitro širi na druga tkiva, pogosto najprej na pljuča. Zdravljenje vključuje operacijo in kemoterapijo, vendar pa je pogosto neuspešno zaradi hitrega širjenja.

 

6. HEMANGIOSARKOM

Ta oblika raka nastane iz endotelijskih celic, ki obdajajo žile. Pogosteje se pojavlja pri zlatih prinašalcih in nemških ovčarjih. Za psa hemangiosarkom ni boleč in se razvije počasi. Znaki se pokažejo šele čez čas, ko pes zaradi razpokanja tumorja, notranje krvavi. Pojavijo se poškodbe vranice, pes izgubi veliko krvi, kar se kaže kot nenadna šibkost, blede dlesni in oteženo dihanje. Poleg vranice lahko tumor škoduje tudi srcu, jetrom in koži. Zdravljenje običajno vključuje odstranitev vranice in zaustavitev krvavitve ter kemoterapijo čez 2 tedna. Kljub zdravljenju večina psov ne preživi dolgo.

 

7. MELANOM

Melanom je tumor temnih pigmentnih celic kože, ki se imenujejo melanociti. K tej obliki raka so bolj nagnjeni temno obarvani psi, kot sta škotski terier in doberman. Zelo nevarni so melanomi, ki se pojavljajo v ustni votlini in na spodnjih delih okončin ali tisti, ki se širijo do bezgavk. Zdravljenje vključuje kirurško odstranitev, radiacijsko terapijo in kemoterapijo, poleg tega so razvili tudi cepivo, ki pomaga pri kontroli po kirurški odstranitvi.

 

Kakšna je preventiva?

Določene pasme so genetsko bolj nagnjene k razvoju nekaterih vrst raka, vendar pa lahko zmanjšamo tveganje, če upoštevamo naslednje napotke. Pomembno je, da psa kastriramo oziroma steriliziramo pri majhni starosti. Raku mlečnih žlez se namreč skoraj popolnoma izognemo, če psico steriliziramo pred prvo gonitvijo, popolnoma pa se izognemo raku na modih, če kastriramo samca. Pri zmanjšanju tveganja za rakom ustne votline je pomembna ustrezna ustna nega. Rak se pogosteje pojavlja pri predebelih živalih, tako da mora biti pes primerne telesne teže tudi iz tega razloga. Dieta, ki zmanjšuje možnost razvoja raka vsebuje več omega 3 maščobnih kislin. Omega 3 maščobne kisline delujejo namreč protivnetno in s tem zmanjšajo tveganje za nastanek raka. Takšna hrana je GO! SKIN+COAT CARE Salmon, ki vsebuje lososa in veliko omega 3 maščobnih kislin. Nekateri strokovnjaki poudarjajo tudi pomen antioksidantov, kot so vitamin C, E in selen, saj se s tem zmanjša oksidativni stres. Poleg tega je pomembno tudi, da je pes čim manj izpostavljen nevarnim kemikalijam in strupom, ki obremenijo telo.

 

Preberite si tudi: