0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Najpogostejši predmeti, ki jih psi požrejo in kako ukrepati

Najpogostejši predmeti, ki jih psi požrejo in kako ukrepati

27.10.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Psi so znani po tem, da radi pogoltnejo skoraj vse, pogosto pa se tudi zgodi, da pomotoma pogoltnejo predmet, ki ga žvečijo. Najpogosteje imajo takšne težave mladi psi. Nekatere pasme, na primer labradorec in doberman, so bolj nagnjene k požiranju predmetov kot druge.

 

Kateri so najpogostejši predmeti, ki jih pes pogoltne?

Pes lahko pogoltne najrazličnejše predmete. Med najpogostejšimi so žogice, piščančje kosti, nogavice in spodnje perilo, kovanci in kamni, poleg tega pa lahko požre tudi čevlje, copate, najrazličnejše plastične ali plišaste igrače, kose blaga, plastične posode in tube, nakit, barvice ali celo CD-je in baterije.

 

Kakšna je nevarnost?

V večini primerov so predmeti dovolj majhni, da jih psi lahko izločijo in razen nepravilnega gibanja črevesja in nelagodja ne povzročijo večjih težav. Včasih pa se zgodi, da se zataknejo nekje na svoji poti - v ustih, grlu, požiralniku, želodcu ali črevesju. V tem primeru nastopi popolno ali delno zaprtje, kar ima lahko velike posledice za psa. Če ne ukrepamo se namreč v črevesju nabira vedno več plinov in tekočine, kar lahko pripelje do šoka in smrti. Nekateri predmeti, kot so igrače lahko povzročijo črevesno zadušitev, pri kateri deli črevesja začnejo propadati, ker nimajo dostopa do kisika.

 

Kakšni so znaki zaprtja?

V nekaterih primerih se glavni znaki zaprtja pojavijo šele po nekaj dneh. Te znaki se razlikujejo med seboj glede na lokacijo tujega predmeta v prebavnem traktu. Med njimi so bruhanje, ki je pogosto ponavljajoče se, dehidracija, depresija, zaspanost. Psi so brez apetita in imajo pogosto napihnjen, boleč trebuh, povišano telesno temperaturo, šibek utrip in ne morejo blatiti, ali izločijo le majhne količine driske. Značilne so tudi vedenjske spremembe.

 

Kaj storiti, če pes zaužije takšen predmet?

Če se pes davi, preverimo, ali je v ustni votlini tuj predmet. V primeru, da je lahko dostopen, ga odstranimo. Kadar pa lahko vidimo le vrvico ali nitko, ki visi z ust, je ne vlečemo, saj lahko s tem poškodujemo grlo in požiralnik. V vsakem primeru takoj odpeljemo psa k veterinarju.

Če opazimo, katere od zgoraj opisanih znakov ali ne najdemo katere igrače ali drugega predmeta oziroma je ta napol raztrgan, lahko sklepamo, da je pes pojedel nekaj neprimernega. Takoj pokličemo veterinarja in mu povemo, kateri predmet domnevamo, da je požrl, iz kakšnega materiala je in ali je oster, strupen oziroma kako drugače nevaren. Sami nikoli ne poskušamo povzročiti bruhanja, saj lahko s tem naredimo več škode kot koristi. Če je pes pojedel oster ali strupen predmet, bodo pri vračanju tega predmeta nazaj v usta, nastale dodatne poškodbe.

Veterinar bo najprej z rentgenom ugotovil, kje se predmet nahaja, nato pa ukrepal glede na ugotovitve. Pri odločitvi za zdravljenje bo upošteval tudi lastnosti predmeta, ki ga je pes zaužil, čas, ki je minil od zaužitja in znake, ki jih ima pes. V nekaterih primerih bo samo odstranil predmet iz višjih delov prebavnega trakta, včasih pa je potrebna endoskopija ali operacija. V primeru, da je predmet v črevesju, mora veterinar odstraniti tudi dele črevesja.

 

Kaj lahko storimo, da se takšnim težavam čim bolj izognemo?

Skoraj nemogoče je, da pes nikoli ne poje predmetov, ki mu lahko povzročijo zdravstvene težave. Lahko pa poskušamo čim bolj zmanjšati tveganje. Pozorni smo, da so predmeti, ki jih pes po navadi poje, njemu nedostopni. Dobro je, da izberemo igrače, ki niso premajhne in so dovolj trpežne, da jih pes ne bo raztrgal in pogoltnil kakšen njihov del. Da preprečimo morebitne težave, imejmo psa vedno na očeh, v primeru, da smo zdoma pa naj bo pes v prostoru, kjer ni zanj nevarnih predmetov. Sproti odnašajmo smeti in prežvečene palice, ki pogosto ležijo okoli hiše. Če za psa pripravljamo domače izdelane obroke, skrbimo, da v njih ni koščic.

 

 

Preberite si tudi: