0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Navidezna brejost pri psicah

02.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Navidezna brejost pri psičkah je pogost pojav, ki je za njih izredno stresen in tudi nevaren. Vsaj dvakrat v življenju se pojavi pri 87 % nesteriliziranih samičk. Gre za to, da se psička vede in izgleda, kot bi bila breja, čeprav v resnici ni.

Pojavi se lahko po neuspešni paritvi ali pa celo v primeru, ko psica ni imela stika s samcem. Nastane med prvim in drugim mesecem po gonitvi in traja tudi 4 do 6 tednov. Če se pojavi že po prvi gonitvi, lahko sledi tudi vsaki naslednji. V primeru, da nastane po nekaj gonitvah pa ni nujno, da se bo pojavila kasneje po vsakem spolnem ciklu.

 

Kakšni so znaki navidezne brejosti?

 

Psička postane bolj umirjena, lenobna, ubogljiva in manj igriva. Pogosto se zredi in postane nezaupljiva, vznemirjena, občutljiva in neuravnovešena. Ima napet trebuh, otekle in boleče mlečne žleze, iz seskov pa pogosto kaplja mleko, ki ga samica včasih sama sesa. Poišče si mesto za kotitev, kjer se počuti varno. Tja prinese posvojene mladičke, ki so lahko majhni mucki ali namišljene mladičke, kot so igrače, copate ali drugi predmeti. Liže jih, prenaša in stiska k seskom. Ima močan materinski nagon in je do njih zelo zaščitniška. Ves dan prebije z njimi, ven gre le na opravljanje potrebe. Pogosto je zelo nervozna in cvili. V nekaterih primerih navidezno breja psica izgubi apetit, nima volje, noče na sprehod in lahko celo bruha.

Tudi v primeru, ko je psička bila s samcem, a oploditev ni bila uspešna, lahko pride do navidezne brejosti. To lahko potrdimo z ultrazvokom ali rentgenom, saj so tako pri navidezni brejosti kot pri dejanski brejosti, prisotni enaki znaki, le da se trebušček pri navidezno brejih samičkah ne poveča toliko kot pri brejih.

Intenzivnost znakov se pri dovzetnejših psičkah z leti le stopnjuje. Stanje je nevarno, saj se lahko pojavijo rakasti tumorji na mlečni žlezi, pri starejših živalih pa navidezna brejost pogosto vodi do gnojnega vnetja maternice. Zaradi zastajanja mleka lahko pride do vnetja mlečne žleze. V tem primeru mlečni kompleksi otrdijo, so rdeči in vroči, žival pa ima povečano temperaturo.

 

Kako navidezna brejost nastane?

 

Po ovulaciji se v spolnem ciklusu pri samici oblikuje rumeno telo. Njegova glavna naloga je izločanje hormona progesterona, ki vzdržuje brejost. Maternico pripravi na nosečnost, skupaj z drugimi hormoni pa vpliva tudi na pojav mleka. Izločanje progesterona poteka, dokler se rumeno telo ne iztroši. Če do oploditve ne pride in je izločanje progesterona podaljšano, lahko ta hormon privede do znakov navidezne brejosti. Dogajanja v rodilih so podobna tistim v času brejosti.

 

Spolni ciklus je pri psicah drugačen kot pri drugih živalih. Pri teh traja namreč obdobje rumenega telesca v primeru, da se živali ne obrejijo le kratek čas, pri psicah pa enako dolgo kot brejost. Tako se psice močno nagibajo k navidezni brejosti. Ta hormonska karakteristika psic je ostanek prilagoditve njihovemu življenju v krdelu. V takšni skupnosti so se namreč volkovi parili le s samico, ki je imela najboljše lastnosti, druge psice pa so sodelovale pri vzreji njenih mladičev kot dojilje.

 

Kako navidezno brejost zdravimo in kaj lahko storimo sami?

 

V večini primerov zdravljenje ni potrebno. Za terapijo se odločimo izjemoma, ko so mlečne žleze zelo povečane in obstaja nevarnost poškodbe, okužb in vnetij. Zdravimo s hormoni, pomirjevali ali z nasprotniki nekaterih hormonov, ki vplivajo na povečanje mlečnih žlez in izločanje mleka. V primeru vnetja je potrebno zdravljenje z antibiotiki.

 

Kot lastniki lahko pomagamo na več načinov. Pomembno je, da se s psico veliko ukvarjamo, saj jo s tem zamotimo in da povečamo njeno aktivnost, tako da hodimo z njo na dolge sprehode. Namišljene mladiče samici odvzamemo, ko ni pozorna. Do nje se vedemo normalno, ne damo ji vedeti, da se nam smili, saj na ta način skrajšamo obdobje psihične stiske. Na otekle mlečne komplekse ji polagamo tople kisove obkladke. Pomembno je tudi, da ji z zaščitnim ovratnikom preprečimo sesanje in lizanje seskov, saj le to spodbuja produkcijo mleka. Iz istega razloga se jih tudi sami ne dotikamo. Priporočljivo je, da samici nudimo nizkokalorično, lahko prebavljivo hrano z manj energije in beljakovin in s tem zmanjšamo nastajanje mleka. Izberemo hrano za odrasle pse v mirovanju, če želimo obrok pripraviti sami, pa se posvetujemo z veterinarjem. Zmanjšamo količino hrane in do neke mere tudi vode, ki jo ponudimo psici.

 

Navidezne brejosti se ne da preprečiti s prehrano ali spremembo aktivnosti, ampak samo s sterilizacijo. S tem, ko odstranimo rodila, namreč ustavimo spolni ciklus in tako ne more priti do težav v zvezi s spolnimi hormoni. Psičko steriliziramo po končani navidezni brejosti.