0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Neprijeten zadah iz pasjega gobčka – kaj sedaj?!

Neprijeten zadah iz pasjega gobčka – kaj sedaj?!

04.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Kroničen neprijeten zadah iz ustne votline ali bolj znanstveno halitoza je neprijeten problem, ki lahko muči tako ljudi, kot tudi pse. Ne le, da gre za neprijeten vonj, vzroki so lahko mnogo globji in takrat je zadah iz gobčka pomemben pokazatelj težav. Ne zanemarimo ustne higiene pri psu ter ne jemljimo kroničnega slabega zadaha kot nepomembno malenkost, saj je vse prej kot le to.

 

Možni vzroki za zadah iz gobčka

 

1. Parodontalna bolezen

Parodontalna bolezen ali vnetje obzobnih tkiv je zdaleč najpogostejši vzrok zadaha iz gobčka in gre v splošnem za najbolj razširjeno kronično bolezen na svetu. Študije kažejo, da ima kar 80% psov starejših od 3 let vsaj začetne znake parodontalne bolezni , pri mnogih pa gre že za hudo zdravstveno stanje, ki ga lastniki pogosto kar spregledajo. Vzrok za neprijeten vonj so bakterije, ki povzročijo vnetje in s tem, ko se vnetje slabša, bakterije postanejo še agresivnejše in bolj destruktivne. Gre za boleče bolezensko stanje, ki lahko vodi do izgube zob ali celo poškodb drugih organov, na primer srca ali ledvic.

 

2. Izpadanje mlečnih zob

Pri pasjih mladičkih v obdobju menjave zob lahko opazimo rahlo neprijeten zadah. Do tega pride ker se na mestu, kjer mlečnega izpodriva stalni zob, lahko začnejo nabirati bakterije. Ko pes zamenja vse zobe, se mora prenehati tudi zadah, če je vzrok zares le menjava zob.

 

3. Bolezni ustne votline

Poleg vnetih dlesni je so lahko vzrok zadaha tudi druge bolezni ustne votline.  Tudi pri psih so možna kronična vnetja mehkih tkiv v gobčku, kar je podobno aftam pri ljudeh. Zobni abscesi so manj pogosti kot pri ljudeh, a vseeno mogoči. Gingivalna hiperplazija je stanje, kjer se dlesni preraščajo, pri čemer nastanejo razpoke in bulice, okoli katerih se začnejo nabirati bakterije. Možen vzrok so tudi ustne tvorbe v obliki benignih ali rakavih tumorjev.

 

4. Prebavne in črevesne težave

Vzrok za ustni zadah seveda ne izvira nujno le iz ustne votline. Vzrok je lahko v celotnem prebavnem traktu. Bolezni, ki porušijo ravnovesje metabolizma ali povzročijo abnormalne stopnje nekaterih toksinov v krvi, lahko povzročijo izjemno močan vonj, ki pride iz gobčka.

 

5. Bolezni ledvic in jeter

Eden od značilnih simptomov, po katerih prepoznamo bolezni ledvic ali jeter je slab zadah iz gobčka. Diagnozo nam bo postavil veterinar, zato ne odlašajmo z obiskom.

 

Drugi znaki težav

Če opazimo slab zadah, je že to pomemben pokazatelj težav, ki ga ne smemo ignorirati. Poleg tega bodimo pozorni tudi na druge simptome zdravstvenih težav ustne votline – rdeče ali zatečene dlesni, krvavenje dlesni, nenadne spremembe v prehranjevalnih navadah ali načinu žvečenja, pogosto dotikanje gobčka s tačko, slabo počutje ali kompulzivno oblizovanje smrčka. Na vse te načine nam pes še dodatno sporoča, da nekaj ni v redu in potrebuje naše pomoč.

 

Kaj lahko storimo sami?

Vi kot pasji lastnik nosite največjo odgovornost za ustno higieno vašega psa. Mnogi lastniki naredijo napako in premalo pozornosti namenijo negi zob svojega psa.

Redno umivanje zob je temelj ustne higiene pri psu, prav tako kot to velja pri ljudeh. Najbolje je, da na ščetkanje zob navadimo psa že kot mladička in tako nam ta postopek nikoli ne bo delala večjih problemov. Za čiščenje uporabljamo prilagojeno zobno ščetko ter zobno pasto, ustvarjeno posebej za pse. Človeške zobne paste so lahko za pse škodljive. S tem se lahko preventivno izognemo mnogim nevšečnostim in poskrbimo za zdravje našega psa. Posebej ali kar med ščetkanjem tudi natančno preglejmo ustno votlino, če morda opazimo kakšne spremembe ali nepravilnosti na zobeh ali dlesnih.

Kvalitetna briketirana hrana lahko znatno pripomore k ustni higieni psa. Pogost vzrok slabega zadaha je industrijsko pripravljena hrana v pločevinkah, sploh če so uporabljeni manj kvalitetni viri surovin. Briketirana oblika hrane med žvečenjem že sama odstranjuje zobne obloge in čisti pasje zobe, kvalitetne sestavine pa lahko pomembno dodajo k uravnoteženi prebavi, zdravju in higieni gobčka. Vedno pozorno preberimo navedene sestavine v hrani ter se pozanimajmo o surovinah, to je najboljše zagotovilo kvalitetne hrane. Če že nakj časa opažate slab zadah, je morda čas za zamenjavo pasje hrane.

Priboljški za nego zob so dodaten vir ohranjanja zdravja ustne votline. Občasno glodanje naravnih kosti oziroma priboljškov iz sušene goveje kože ali celo naravno odpadlega jelenjega rogovja bo poskrbelo za odstranjevanje zobnih oblog in s tem preprečevanje nabiranja zobnega kamna. Vsi priboljški niso enaki, zato se posvetujmo s prodajalcem v specializiranih trgovinah s pasjo prehrano glede primernih priboljškov za čiščenje zobovja. Hunter spike bone je posebno oblikovana kost z meto brez umetnih dodatkov, ki poskrbi za odstranjevanje zobnih oblog ter svežino zadaha.

Igrače za čiščenje zob so za psa zabaven način odstranjevanja zobnih oblog – užival bo ob žvečenju in hkrati kar sam poskrbel za zdravje zob in dlesni. Te igrače so narejene iz trpežne gume posebej namenjene žvečenju. Posebna oblika igrače ob žvečenju odstranjuje obloge z zob in tako poskrbi za njihovo zdravje. Primera takšnih igrač sta Hunter prinosilo za čiščenje zob ali Hunter Training Tooth Cleaner.

Beaphar Mundwasser dodatek za svež zadah se enostavno doda pitni vodi psa. Poskrbi za boljšo higieno zob, prepreči bolezni dlesni in izboljša zadah iz gobčka. Priročna in enostavna alternativa, s katero znatno pripomoremo k zdravju ustne votline. Če nam bolj ustreza uporaba v obliki pršila, lahko za ustno higieno poskrbimo tudi z Beaphar razpršilom za svež zadah. Še en način čiščenja ustne votline je Beaphar Zahnpflege granulat za nego zob, ki se ga kot dopolnilno hrano doda k rednim obrokom psa. Ta dodatek je sestavljen izključno iz naravnih rjavih morskih alg, ki aktivirajo proces naravnega samočiščenja ustne votline in zob. Izberimo način čiščenja, ki najbolj ustreza nam in našemu psu. Vse to so tudi pomembne alternative, če naš pes nikakor noče sprejeti ščetkanja zob

Nekatere naravne alternative za zmanjšanje pasjega zadaha najdete tudi v domači kuhinji. Občasno uživanje navadnega jogurta v manjših količinah bo uravnovesilo prebavo in pomagalo pri zadahu. Za odstranjevanje zobnih oblog lahko psu občasno ponudimo svežo zelenjavo in sadje za grizljanje, kot so korenje, kumare ali rezine jabolk. V vodo za pitje lahko psu dodamo nekaj kapljic limone, da zmanjšamo zadah. Podoben učinek ima tudi nekaj kapljic koprove tinkture ali koriandra v pitni vodi. V vodo lahko namočimo sesekljan peteršilj, nato pa majhno količino raztopine poškropimo na hrano psa. V skodelico vrele vode namočimo nekaj rezin svežega ingverja, pustimo, da se ohladi, nato pa psu eno do dve žlički čaja dnevno polijemo čez hrano ali v vodo za pitje.

 

Kaj lahko stori veterinar?

Če slab zadah kljub primerni skrbi za higieno ustne votline še vedno ne izgine, moramo obvezno obiskati veterinarja. Kot smo videli prej, je ustni zadah lahko le simptom mnogih resnejših zdravstvenih stanj, kot so vnetja, tumorji v ustni votlini ali celo bolezni prebavil ali ledvic. Ne spreglejmo tega pomembnega znaka in ne odlašajmo z obiskom pri veterinarju, saj je zgodnje ukrepanje pogosto ključno za uspešno zdravljenje.

Veterinar vas bo najverjetneje najprej vprašal po podrobnostih glede slabega zadaha – kdaj ste ga prvič opazili, kako dolgo traja, če se je zadah spreminjal in kako se pes obnaša v splošnem. Nato sledi pregled celotnega telesa, ne le ustne votline. Pri resnejših primerih je potrebna tudi anestezija, da se podrobno pregleda ustno votlino in stanje posameznega zoba. Odstranjevanje oblog in čiščenje zob je pomemben korak v ohranjanju ustne higiene vsakega psa. Veterinar bo pri tem odstranil zobne obloge ter bakterije na površini zob ter celo pod robom dlesni. V primeru sumljivih ustnih tvorb se opravi tudi biopsija, da se prepričamo, da tumorji niso rakavi. Veterinar vam lahko svetuje tudi glede nadaljnjega zdravljenja, rednih obiskov za vzdrževanje oralne higiene ter primerne domače oskrbe ustne votline.

 

Včasih se je malo govorilo o ustni higieni pri psih, v zadnjih letih pa to postaja ena najbolj resnih problematik in pogosta tema pogovorov med strokovnjaki. Če sami temu do zdaj niste namenjali večje pozornosti je mogoče čas, da začnete zdaj, nikoli ni prepozno. Z rednim ščetkanjem in drugimi preventivnimi ukrepi se lahko izognete mnogim nevšečnostim in boleznim ter seveda tudi kasnejšim veterinarskim stroškom. Preprost postopek, ki nam ne bo vzel veliko časa, a prihranil mnogo težav. Najpomembneje pa je, da si zapomnite, da slab zadah, ki ga opažate pri svojem psu, ni nekaj naravnega ali normalnega, temveč je lahko pokazatelj resnih težav in je zato obvezen obisk veterinarja.

 

Preberite si tudi: