0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Nevarnost herbicidov in pesticidov za pse in mačke

Nevarnost herbicidov in pesticidov za pse in mačke

13.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, zdravje psa, zdravje mačke

Prav zabavno je opazovati psa, ki se navdušeno igra na travi. Po njej teka, se valja, koplje in radovedno vohlja. Vendar pa ne pomislimo, da pri tem lahko vdihne tudi pesticide in herbicide. Prav tako se kemikalije naberejo na njegovi dlaki in šapah. Ker ne menja dlake kot ljudje oblačila, ter se ne umiva tako pogosto, ostanejo kemikalije na njem dalj časa. Poleg tega jih raznese povsod po stanovanju, tako da se nabirajo na preprogah, pohištvu in odejah.

 

Zastrupitve s herbicidi

 

Herbicidi so sredstva, ki uničujejo nezaželene rastline ali plevel. Zastrupitve so redke v primeru, da jih uporabljamo v skladu z navodili in da se ljubljenčki ne zadržujejo na površinah, na katerih smo jih uporabili, dokler se te ne posušijo. Vendar lahko v primeru, da jih uporabljamo na neprimeren način ali da ljubljenčki najdejo embalažo oziroma zaužijejo večje količine herbicidov, pride do strupenih učinkov. Ti se razlikujejo glede na količino herbicidov v telesu in proizvod. Herbicidi, ki so manj selektivni in se torej uporabljajo proti več vrstam plevela, so bolj nevarni. 

Pri zastrupitvi se pogosto pojavljajo želodčno-črevesni znaki. Najpogostejša herbicida sta glifosat in 2,4 D. Zastrupitev s prvim se kaže kot slinjenje, bruhanje, driska, izguba apetita in zaspanost, z drugo omenjenim pa bruhanje in slabost. Nekatere druge kemikalije dražijo kožo, povzročijo krče, nemir, motnje v koordinaciji in pomanjkanja apetita. Vplivajo lahko tudi na imunski sistem in organe, kot so ledvica, pljuča in srce ter včasih privedejo tudi do kome ali smrti.

 

Zastrupitve s pesticidi

 

Pesticidi so vsa sredstva, ki delujejo proti nezaželenim živalim. Te so lahko insekti, zajedalci, kot so klopi in bolhe, glodalci, kot so podgane, miši in krti in druge živali. Večina današnjih proizvodov vsebuje majhen odstotek aktivne sestavine in jo hišne živali slabo absorbirajo. Podobno kot herbicidi tudi pesticidi načeloma ne povzročajo težav, če jih uporabljamo previdno.

 

Vabe za muhe in vrtni insekticidi pogosto vsebujejo metomil in karbofuran, ki lahko povzročita napade in zastoj pljuč pri psih in mačkah. Organofosfati iz vrtnih insekticidov se hitro absorbirajo in vodijo v neješčnost, slabost in trzanje mišic, ki lahko traja dneve ali tedne. Možni so tudi napadi kot posledica motenj v živčnem sistemu. Pri hudi zastrupitvi z organofosfati se najprej pojavijo slinjenje, solzenje, uriniranje in blatenje, nato pa srce začne počasneje biti, pojavi se ohromelost mišic in počasnejše dihanje. Zaradi tega lahko nastopi tudi smrt.

 

Vabe proti polžem in lazarjem vsebujejo strupeni metaldehid, ki je lahko za pse usoden. Povzroči prekomerno slinjenje, bruhanje, nemir in motnje v koordinaciji, nato pa se stanje še poslabša, saj pride do tresenja, napadov in povišanje telesne temperature. Znaki se pojavijo že 1 do 4 ure po zaužitju.

 

Nevarne so tudi kroglice proti moljem, če jih uporabljamo neprevidno. Njihovo delovanje temelji na sproščanju strupenih hlapov, ki pobijajo molje. Vdihavanje hlapov povzroči glavobole, težave z dihanjem in draženje oči. Zato jih moramo uporabljati samo v zaprtih embalažah, da se strupeni hlapi ne razširijo po sobi. Ker jim kroglice dišijo, se lahko zgodi, da jih ljubljenčki tudi zaužijejo. To vodi v zastrupitev jeter, odpoved dihal, napade, motnje srčnega ritma in lahko tudi v smrt.

 

Med pripravki za zatiranje glodalcev so najbolj škodljivi tisti, ki vsebujejo strihnin ali cinkov fosfat. Te večinoma uporabljajo za zatiranje krtov, zato jih zakopljejo pod zemljo, kjer jih pogosto najdejo psi. V primeru, da jih psi požrejo, se zastrupijo in lahko tudi poginejo. Strihnin deluje na živčevje. Cinkov fosfat pa v želodcu reagira s kislino in nastane strupen plin. Zaradi tega pride že po 15 minutah po zaužitju do vnetja, napihnjenosti, težav s srcem, lahko pa tudi do pljučnega zastoja. Opazimo slinjenje, bruhanje, slabost in tresenje. Nekateri proizvodi proti glodalcem vsebujejo brometalin, ki je strupen za živčevje. Zastrupitev se kaže z napadi, nekoordiniranim gibanjem in ohromelostjo.

 

Nevarni so lahko tudi pripravki proti bolham in klopom, saj večina vsebuje pesticide. V primeru, da bomo sredstvo uporabili na mladih ali starih živalih, brejih ali doječim, in tistih s kroničnimi boleznimi, se najprej posvetujmo z veterinarjem. Na to, katero sredstvo bomo uporabili, moramo biti posebej pozorni tudi pri mačkah. Mačkam lahko škodujejo tudi nekatere snovi iz naravnih proizvodov proti bolham, kot so snovi, pridobljene iz lupin citrusov in esencialna olja, ki jih mačke ne presnavljajo učinkovito in so škodljiva, ko se jih v telesu nabere dovoljšna količina. Nekatere snovi lahko povzročijo tudi alergijske reakcije.

 

Kakšne so lahko dolgoročne posledice izpostavljenosti?

 

Kot omenjeno, so zastrupitve s herbicidi in pesticidi ob pravilni uporabi, shranjevanju in previdnosti, redke. Novejše raziskave pa kažejo, da se včasih posledice izpostavljenosti pokažejo na dolgi rok. Po dolgoročni izpostavljenosti insekticidom se lahko razvije limfom oziroma rak limfatičnega tkiva pri psih. Če so psi ali mačke dalj časa izpostavljeni herbicidom, na primer s hrano ali preko vode, ki vsebuje kemikalije, se lahko pojavijo postopne spremembe v vedenju. Po dolgoročni izpostavljenosti 2,4 D z zaužitjem, vdihavanjem ali absorpcijo preko kože se lahko pri psih razvije rak mehurja. Nekatere raziskave kažejo, da herbicidi vplivajo tudi na hormonsko ravnotežje in živčevje. Ugotovili so, da ima večina ljubljenčkov v urinu herbicide, ne glede na to ali jih njihovi gospodarji uporabljajo ali ne, saj jih veter raznaša tudi do 15 metrov v okolico in jih tako prinese tudi iz sosedove trate.

 

Kako lahko zmanjšamo izpostavljenost?

 

Zaradi potencialno škodljivih učinkov na zdravje je pomembno, da takšna sredstva uporabljamo čim manj in vedno po navodilih ter izberemo tiste proizvode, ki vsebujejo najmanj škodljive aktivne snovi. Če uporabljamo herbicide in pesticide na svojem vrtu, jih ne nanesemo na celotno površino naenkrat, ampak samo na en del, zato da živali niso povsod v stiku s kemikalijami. Zaželeno je tudi umivanje šap po sprehajanju po področjih, ki so tretirana s herbicidi in umivanje celotnega psa, če se valja po teh površinah. Pomembno je, da poskrbimo za zdrav imunski sistem psa, saj se z njim brani proti tujim snovem.

 

Če opazimo nenavadno vedenje in sumimo, da se je naš ljubljenček zastrupil, nemudoma pokličimo dežurnega veterinarja in se posvetujmo z njim glede prve pomoči in nadaljnjih ukrepov.

 

Preberite tudi: