0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Pri otrocih ki odraščajo skupaj s psom manjša možnost za razvoj astme

Pri otrocih ki odraščajo skupaj s psom manjša možnost za razvoj astme

04.11.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Sedaj imamo še en razlog več, zakaj štejemo pse za naše najboljše prijatelje. Poleg tega da nam pomagajo zmanjšati stres, preprečujejo tudi astmatična obolenja.

Skupina švedskih raziskovalcev z Univerze v Uppsali in Inštituta Karolinska je odkrila, da imajo otroci, ki so odraščali skupaj s psom 15% manjšo verjetnost da zbolijo za astmo.*

Do teh ugotovitev so prišli tako, da so raziskali državne baze podatkov, kamor se beležijo tudi zdravstveni podatki vseh državljanov in njihovo lastništvo psov. V raziskavo je bilo vključenih 1 milijon švedskih otrok. Preko baze so tako preverili, kateri starši od teh otrok so lastniki psov.

Ena izmed razlag zakaj je pojav astme pri otrocih, ki živijo s psom manjša, je ta, da zgodnja izpostavljenost mikrobom pripomore k boljšemu razvoju imunskega sistema.

Druga razlaga bi bila lahko ta, da je astma psihosomatska bolezen*. Ker ima sobivanje s psom pomirjajoč učinek na človeka, se tako zmanjša njena pojavnost. Psi imajo pomirjajoč učinek na človeka, saj nam ukvarjanje z njimi odvrne misli od vsakdanjih skrbi. Z njimi se moramo bolj redno odpraviti na sprehode, zato smo telesno bolj aktivni kar ima prav tako pozitiven učinek na telo in počutje. Morda nas v boljšo voljo spravi že ko opazimo, kako malo psi potrebujejo, da so srečni.

Psi pa niso edine živali, ki pomagajo zmanjšati verjetnost za pojav astme pri otrocih. Odraščanje na kmetiji in pogost stik z živalmi na kmetiji naj bi imela podoben pozitiven učinek na zdravje.

Če vi ali vaš otrok nimate astme, se lahko morda za to zahvalite prav vašemu psu. Psi pa imajo za zahvalo poleg pohvale najraje odlično hrano :)