0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / PASJI BONTON 7 – Skakanje na ljudi

PASJI BONTON 7 – Skakanje na ljudi

27.12.2014
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Serija PASJI BONTON predstavlja 10 najpogostejših vedenjskih težav pri psih in kako jih odpraviti.

Ste se tudi vi že navadili, da vas vsak dan, ko se vrnete domov, pričaka navdušeno podivjano kosmato bitje, ki bi vas najraje celega preskakalo in prelizalo? A ni treba, da je temu tako. Z naslednjimi nasveti in razumevanjem boste lahko svojega psa prevzgojili v čudovito spoštljivega gentlemana ali vljudno damo.

Najprej se posvetimo razumevanju, zakaj psi sploh skačejo na ljudi. Psi imajo navado, da povohajo obraz eden drugemu, kadar se srečajo. In ker smo ljudje višji od psov, pes skače v želji in potrebi, da bi povohal naš obraz. To je zanj popolnoma naravno, normalno in smiselno vedenje. To je tudi način komunikacije med psi, ki so ga podedovali od svojih prednikov, volkov. Ko mladiček sreča odraslega psa, ga v znak podrejenosti in spoštovanja poliže po gobcu. Poleg tega je to tudi umiritveni signal med psi, kadar želijo drugemu psu povedati, naj se sprosti in se tako izognejo spopadu in nesoglasjem.

Na drugi strani pa smo ljudje, ki nimamo potrebe po ovohavanju obrazov in nismo najbolj srečni ob takšni vrsti dobrodošlice (še posebej, če imamo večjega psa). A vseeno se težko izognemo pozdravljanju in ljubkovanju svojega psa, ko pridemo domov in nas on pričaka tako navdušen. Ali pa nas pes tako preseneti s svojim skakanjem, čim stopimo skozi vrata, da smo nepripravljeni in začnemo nehote komunicirati z njim. S tem nehote spodbujamo takšno vedenje, saj psu namenimo našo pozornost in celo na nek način pohvalo in kar se je začelo kot prirojeno obnašanje psa, postane obsesiven, živčen in divji ritual pozdravljanja, ki ni več prijeten za nikogar.

 

1. PRAVILO: Psa vedno popolnoma ignorirajmo, kadar skače

Ko stopimo skozi vrata in nas pričaka žično navdušeno skakajoč pes, je najbolj pomembno, da ga popolnoma ignoriramo. Ne namenimo mu nobenega pogleda, besede, dotika. Takoj se ustavimo na mestu, stojmo vzravnano in glejmo naravnost naprej, preko glave psa. Roke imamo lahko ob telesu ali si jih položimo na prsi. Če pes še vedno vztrajno skače po nas, se s celim telesom obrnemo stran. Nikoli ne pozdravljamo, božamo, vpijemo, odrivamo, se pogovarjamo s psom v takšnem stanju, saj vse pomeni vrsto pozornosti, s čimer pes doseže želeno in bo to le še okrepilo njegovo vedenje.

 

2. PRAVILO: Psa pohvalimo, čim ima vse štiri tačke na tleh

Čim ujamemo trenutek, ko ima pes vse štiri tace na tleh, ga nemudoma pohvalimo in pobožamo. Najbrž bo to sprožilo nov napad skakanja, zato se takoj vrnemo v začetno fazo. Umaknemo roke in mirno stojimo ali se obrnemo stran. Ko bo pes zopet z vsemi štirimi na tleh (če smo obrnjeni stran moramo gledati ob strani in biti pozorni na pravi trenutek), se takoj spet obrnemo k psu in ga pohvalimo in pobožamo. Naj se nauči, da dobi našo pozornost izključno takrat, kadar ne skače. Na začetku bomo morali loviti drobce sekund, a časovna usklajenost pohval je ključna. Počasi bo pes povezal našo pozornost in ne-skakanje.

 

Psa naučimo primernega pozdravljanja

Pomembno je tudi, da psa naučimo, kaj pričakujemo od njega med pozdravljanjem in kakšno vedenje je zaželeno. Lahko zahtevamo, da mora pes sedeti, ko kdorkoli vstopa skozi vrata. Seveda je predpogoj za to, da naš kuža že dobro obvlada ukaz »sedi«. V nadaljevanju je opisanih nekaj vaj, preko katerih bomo psa naučili za nas vljudnega in uvidevnega pozdravljanja ljudi (ker njemu se zdi ovohavanje, lizanje in skakanje čisto ok).

  • Ignorirajmo psa ob prihodu domov, kot smo to opisali prej. Čim pes skoči na nas, se obrnimo stran od njega s hrbtom in izrečemo ukaz »sedi«. Najbrž bo prvič trajalo nekaj časa, da bo pes preklopil iz stanja silnega navdušenja v poslušnost in začel dejansko razmišljati o tem, kaj dela. Z glavo na strani opazujmo nazaj, da ujamemo takoj prvi trenutek, ko se pes usede. Takrat se takoj obrnemo proti njemu, počepnemo in ga pohvalimo, pobožamo in mu namenimo priboljšek. Če bo znova začel skakati, čim se obrnemo proti njemu, se takoj vrnemo v začetno fazo, mirno vstanemo in se obrnemo stran, ter ponovimo ukaz sedi. Sprva bo trajalo kar nekaj časa, a če bomo vztrajni in vsi domači in obiskovalci s psom ravnali na enak način, bodo rezultati hitro vidni. Koristno je, če že kak dan prej s psom v normalnih okoliščinah vadimo ukaz sedi v različnih situacijah in tudi, če ga izrečemo s hrbtom obrnjenim proti psu. To večino psov na začetku zmede, saj je naša mimika in govorica telesa drugačna ali je ne vidijo, kot po navadi, kadar izrečemo ukaz sedi.
  • Ko naredimo prvi korak skozi vrata in pes skoči na nas, se takoj ritensko umaknimo nazaj skozi vrata. Zaprimo jih skoraj do konca, toliko da pustimo špranjo skozi katero vidimo psa. Izrečemo ukaz »sedi« in skozi vrata naslednjič vstopimo šele, ko pes sedi. Če to takoj sproži nov naval skakanja, zopet ponovimo, se umaknimo ven in zahtevajmo sedi. To ponavljamo toliko časa, dokler ne moremo skozi vrata normalno vstopiti, medtem ko pes sedi. Seveda takrat ne pozabimo na priboljške in pohvalo, saj je za psa to vse prej kot enostavna vaja.
  • V naslednji fazi poprosimo še različne prijatelje, da nam pomagajo pri utrjevanju vljudnega pozdravljanja. Razložimo jim celoten postopek in obnašajo naj se tako, kot smo se mi in se je do sedaj najbolje obneslo pri našem psu. Vaja ignoriranje – sedi – pozdrav se bo sedaj začela skorajda od začetka, saj gre sedaj za drugega človeka. A pes bo hitro dojel vzorec in k sodelovanju povabimo še druge ljudi, pod pogojem da bodo pripravljeni sodelovati, bodo dosledni in se ne bojijo psa.
  • Še eno dobro vajo za pozdravljanje brez skakanja lahko izvajamo zunaj. Ena oseba naj ima psa na povodcu. Od psa naj zahteva, da sedi. Druga oseba naj se začne bližati z določene distance naravnosti proti psu. Bliža naj se le, kadar pes sedi. Na neki točki bo želel pes osebo pozdraviti in se ji približati in bo vstal. Takrat naj se bližajoča oseba takoj ustavi, obrne in se vrne na začetno točko. Oseba ki psa drži, naj ga zopet popravi v prvotni sedi položaj. Čim se pes usede, se druga oseba začne približevati in čim vstane, se takoj spet oddaljimo. Po nekaj ponovitvah, ko bo psu že malo bolj jasno, kaj se dogaja, lahko prva oseba neha dajati ukaz sedi psu. Bližajoča se oseba naj stoji in čaka na začetni distanci. Pes bo povezal svoje sedenje z želenim približevanjem. Začel bo povezovati in eksperimentirati, ter storil kar je storil v prejšnjih poskusih. Čim se usede, se druga oseba začne bližati in ga opri tem hvali. Napredek se ne bo zgodil čez noč, a z doslednostjo in vztrajnostjo boste psa naučili, da se mu boste lahko približali celo pot do njega, brez da bi vstal ali poskusil skakati.

 

Še nekaj koristnih napotkov

Nekateri psi lažje obvladajo svoje razburjenje z igračami, nad katerimi lahko znesejo svojo energičnost in jih to pomirja. Če to velja tudi za našega psa, imejmo v bližini vhoda vedno kakšno igračko, s katero lahko takoj zamotimo psa.

Skakanje je lahko trdovratna in dolgoročna navada in pri nekaterih psih jo je zelo težko odpraviti. Če vam ne bo uspelo s prej opisanimi metodami, poiščite pomoč strokovnjaka, ki vam bo dal še dodatne nasvete in vam nudil pomoč. Obvezno obiščimo pomoč strokovnjaka, če pes med skakanjem na nas tudi kaže zobe ali renči.

Psa nikoli preveč navdušeno ne pozdravljajmo. Pes je močno občutljiv na našo raven energije in navdušeno in čustveno pozdravljanje je zanj nenaravno, nima smisla in ga zmede, saj se zanj obnašamo, kot da se je zgodilo nekaj hudega. Bodimo čim bolj mirni in prihranimo čustveno pozdravljanje za ljudi, pri psu pa se omejimo in držimo nazaj. Pomembno je tudi, da ne kričimo, kadar pes skače na nas ali druge. Pes to vzame kot še dodatno razburjenje in bo skakal še bolj, s čimer bomo dosegli ravno nasproten učinek od želenega.

Pomembno je, da v procesu navajanja sodelujemo vsi člani gospodinjstva. Če mu bo le eden od družinskih članov dovolil skakanje ob prihodu domov, se bo izničil tudi trud vseh ostalih članov. Dogovorimo se o pravilih in se dogovorjenega držimo. Popolnoma enako velja za vsakega obiskovalca. Vnaprej ga opozorimo, naj navdušenega psa ignorira in ne pozdravlja. Če je potrebno, lahko psa ob prihodu obiskov zapremo v drugo sobo, v boks ali prostor pregrajen z otroškimi vratci. Šele, ko se gosti posedejo in se pes umiri, ga lahko pripeljemo zraven na povodcu za mirno in vljudno pozdravljanje.

 

Priporočljivo je, da skakanja ne spodbujamo že pri mladičku, čeprav nam takrat morda to zgleda zelo ljubko. Takrat se postavlja načela za celo življenje in najbolje je, da že takoj uvedemo hišna pravila in disciplino. Psa kasnejše spremembe bolj zmedejo in preusmerjanje vedenja vzame dosti več našega časa in energije. A ne skrbite, prav vsakega psa je mogoče odvaditi skakanja. Če se bomo za nekaj časa prelevili v doslednega pasjega trenerja in resno vzeli zastavljen cilj, bomo lahko dosegli prav vse, kar si želimo. In kmalu bo naša zverina postala pravi pasji gospod ali vljudna dama.

 

Ko bo vaš pes namenil toliko truda temu, da ne bo več skakal na ljudi, pa ga za nagrado nahranite s prvovrstno hrano NOW FRESH.

 

Iz serije Pasji bonton si preberite tudi: