0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Pasji prvošolček – obvezna oprema za v pasjo šolo

Pasji prvošolček – obvezna oprema za v pasjo šolo

25.08.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

S septembrom se začenjajo mnogi tečaji v pasjih šolah. Če se bosta katerega od tečajev udeležila tudi vidva, ne pozabita na obvezno opremo za vsakega pasjega prvošolčka.

 

1. Ovratnica

Vsak mladiček potrebuje preprosto ovratnico, na nošenje katere ga postopoma navajamo že od prvega dne. Najbolj primerne so lahke najlonske ovratnice z nastavljivim obsegom. Ovratnico zategnemo toliko, da pod njo brez težav vstavimo dva prsta. Tako psa ne bo zategovala, prav tako pa ne bo bojazni, da se sname ali se kuža z njo kam zatakne. Za manjše pasme s šibkejšimi kostmi v vratu nekateri raje izberejo oprsnico, da pri vlečenju ne bi prišlo do poškodbe vratu.

Široko ponudbo ovratnic si lahko ogledate tukaj: Ovratnice za pse

 

2. Primeren povodec

Za šolanje je primeren klasičen neraztegljiv povodec. Naj bo malo daljše dolžine, saj bomo na njem izvajali različne vaje. Za mladičke in manjše pse naj bo povodec tanek in lahek, z ne prevelikim karabinom, ki bi lahko motil psa. Povodec mora biti trpežen, saj ga bo v pasji šoli pes pogosto tudi prosto vlekel za sabo po tleh, mi pa bomo nanj stopili v primeru težav. Na začetku se vse vaje opravlja na klasičnem povodcu, v nadaljnjih fazah pa se za vaje priklica uporablja tudi daljši, 10-metrski povodec.

Klik: Povodci za pse

 

3. Slastni priboljški za motivacijo

Sodobno šolanje psov temelji na nagrajevanju. Zato bomo morali biti vedno oboroženi s slastnimi priboljški. Za nagrajevanje lahko uporabimo del dnevnega obroka psa – brikete. Žvečenje briketa nekaterim psom vzame nekaj časa in odvrne njihovo pozornost od same vaje. Zato mnogi trenerji za šolanje raje priporočajo priboljške, ki so namenjeni posebej za trening. Priznan proizvajalec Hunter ponuja celo linijo priboljškov različnih okusov, namenjenih posebej za trening in šolanje. Bosch Fruitees so priboljški brez žit s sadjem, ki so pakirani v priročnih lončkih. Pegasus priboljški za trening so na voljo v različnih okusih. Prav nam bo prišla tudi priročna torbica za priboljške, saj je jemanje priboljškov iz navadne plastične vrečke preveč zamudno in nepraktično.

Vse priboljške si lahko ogledate tukaj: Priboljški za pse

 

4. Kliker

Nekatere pasje šole prisegajo na šolanje s klikerjem, druge pa vam dajejo prosto izbiro. Kliker se uporablja za nagrajevanje, da lahko psa pohvalimo v točno praven trenutku in na vedno enak način, zato pes hitreje dojame, kaj točno od njega želimo.

 

5. Vrečke za iztrebke

Nikar ne pozabimo vrečk za iztrebke. Na poligonu je vsakodnevno veliko psov in sprotno pobiranje iztrebkov je obvezno. Priporočamo biorazgradljive vrečke za iztrebke.

 

6. Posodica za vodo

Pes se med treningom utrudi, zato se med vajami dela odmore in takrat psu ponudimo vodo, da se odžeja. S seboj imamo lahko zložljiv silikonski lonček, in vodo natočimo tam, ali pa kar prenosno posodo za vodo z nastavkom za pitje.

 

7. Igračka

Nekatere pasje šole bodo želele, da pri treningu uporabljate plensko igračo. Najpogosteje se uporablja preproste in vzdržljive »klobase«. Potrebovali bomo tudi preprosto igračko za nagrajevanje. Kadar pes uspešno opravi zadano nalogo, ga nagradimo z igro z njegovo najljubšo igračko. Ta naj ne spušča zvokov (naj ne piska), da ne bomo motili ostalih psov na tečaju.

 

8. Pot do šole in nazaj

Če imata pasjo šolo v neposredni bližini, se bosta tja najbrž odpravila peš. Če te sreče nimata, pa morate poskrbeti za varen transport do pasje šole in nazaj. Najbolj enostavno bomo psa v avtomobilu prevažali v boksu, drugače pa ne pozabimo na varnostni pas ter prevleko za prtljažnik ali sedeže.

 

Preberite si tudi: