0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Pogoste bolezni ledvic pri psih in mačkah ter kako jih preprečiti

Pogoste bolezni ledvic pri psih in mačkah ter kako jih preprečiti

15.10.2014
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, zdravje psa, zdravje mačke

Čeprav imajo ledvice veliko rezervno kapaciteto, saj je za delovanje organizma potrebna le ena, so za telo ključnega pomena. Pri psih in mačkah se včasih pojavijo motnje v delovanju ledvic, kar lahko vodi do njihove odpovedi. Velikokrat pa se temu lahko izognemo.

 

Naloge ledvic

Ledvice so za delovanje telesa izredno pomembne, saj imajo številne naloge.

  • S pomočjo ledvic lahko organizem iz telesa izloči odpadne in tuje snovi, ki jih je bodisi zaužil bodisi pa so nastale v telesu kot stranski produkti pri presnovnih procesih. Po drugi strani vračajo ledvice telesu snovi, ki so koristne za njegovo delovanje in skrbijo, da je količina vode in elektrolitov stalna, ne glede na njihove spremembe.
  • Skrbijo za ustrezni volumen izvencelične tekočine in s tem ohranjajo ustrezen krvni tlak. To je za preživetje organizma bisteno, saj v primeru prevelikega padca volumna, pade tudi krvni tlak, kar pomeni, da možgani in drugi življensko pomembni organi, ne dobijo dovolj kisika.
  • Uravnavajo kislo-bazično ravnotežje, tako da spreminjajo stopnjo izločanja vodikovih ionov in ohranjanja bikarbonata v telesu, glede na stanje v organizmu. Prevelika količina vodikovih ionov namreč zakisa organizem, bikarbonat pa deluje tako, da se veže na vodikove ione in s tem zmanjša njihovo kislost.
  • Skrbijo tudi za ustrezen osmotski tlak izvencelične tekočine in za ravnotežje ionov. To pomeni, da je v telesu konstantna količina natrijevih, kalijevih, kalcijevih in drugih ionov ne glede na to, kaj zaužijemo. Zaradi številnih, za organizem ključnih nalog teh ionov, je to bistvenega pomena.
  • Ledvice poleg tega sintetizirajo nekatere hormone, kot so eritropoetih, renin in kalcitrol. Eritropoetin je pomemben pri sintezi eritrocitov, renin je udeležen pri uravnavanju presnove vode in soli, kalcitrol pa je oblika vitamina D.
  • Ob stradanju s pomočjo glukoneogeneze oziroma sinteze glukoze, preprečujejo njen padec v krvi.

 

Kako ledvice delujejo?

Ledvice so sestavljene iz majhnih enot, ki jim rečemo ledvična telesca ali nefroni. Te so sestavljeni iz žilnega dela in kapsule in iz kanalčkov. Takšna sestava omogoča ledvicam filtriranje krvi. V procesu ultrafiltracije se del krvi prefiltrira v kapsulo. Tako nastane primarni urin, ki večinoma vsebuje vodo in v njej razlopljene snovi. Kapsula se nadaljuje v ledvične kanalčke, kjer poteka reabsorbcija. To pomeni, da se v kapilare, ki ležijo ob ledvičnih kanalčkih vračajo tiste snovi, ki jih organizem potrebuje. Proces je selektiven, omejen le na določene, za telo potrebne snovi, tako da se škodljive in odpadne snovi ne vračajo v kri. Nekatere snovi se tako v celoti reabsorbirajo, nekatere sploh ne, druge pa se reabsorbirajo glede na potrebe organizma. Zadnja stopnja pri nastanku urina je sekrecija, kjer nekatere snovi prehajajo iz krvi v kanalčke. Tako nastane sekundarni urin, ki se izloča v ledvično časo, od tam pa skozi sečni mehur izhaja iz telesa.

 

Najpogostejše bolezni ledvic

Motnje v delovanju ledvic so lahko posledica vnetja zaradi sistemskih bolezni ali pa infekcij urinarnega trakta. Okužbo lahko povzročijo virusi, bakterije, glive ali paraziti.  Vzrok motenj je lahko tudi nezadostna prekrvavljenost ledvic zaradi dehidracije, srčnega popuščanja ali motenega odvajanje urina. Včasih nastanejo motnje v delovanju ledvic zaradi raka.

Takšni dejavniki lahko vodijo do ledvične odpovedi. Pojavlja se predvsem pri starejših psih in mačkah. Pri akutni bolezni ledvic se znaki pojavijo nenadoma in so zelo resni. Razlog za nastanek je ponavadi zastrupitev.  Pri kronični odpovedi ledvic pa se znaki pojavijo postopoma in niso tako specifični, bolezen pa napreduje počasi.

Znaki bolezni lahko vključujejo povečano pitje, pogostejše ali redkejše uriniranje ali popolno odsotnost uriniranja, kri v urinu, zmanjšan apetit, bruhanje, izbugo teže, drisko. Bolana žival  je zaspana, nasršena in se drži zgrbljeno, njena dlaka pa je v slabem stanju.

 

Kako preprečimo bolezni ledvic?

Bolezni ledvic se v nekaterih primerih ne da preprečiti. Vendar pa je v naši moči, da poskušamo zmanjšati tveganje. Skrbimo, da naša domača žival ne pride v stik s toksičnimi substancami, kot so antifriz, težke kovine, strup za podgane in pesticidi, nesteroidna protivnetna zdravila, kot je aspirin. Pri psih pazimo, da ne jedo grozdja ali rozin, mačke pa naj se izogibajo lilij.

Če ugotovimo, da ima pes ali mačka bakterijsko ali drugo infekcijo, poskrbimo, da je deležna takojšnjega zdravljenja. Proti leptospirozi so na voljo cepiva, vendar živali ne zaščitijo pred vsemi različki teh bakterij. Vzrok za bolezni ledvic je lahko tudi Lymska borelioza, ki jo širijo klopi, zato je pomembno, da pse in mačke redno pregledujemo pred njimi. Zdraviti je potrebno tudi druge bolezni, ki lahko vodijo do odpovedi ledvic, pri mačkah je to pogosto infekciozni peritonitis oziroma vnetje potrebušnice. Hitro ukrepamo tudi pri zamašitvi sečnice.

Pozorni smo na to, da so ledvice naše živali pod čim manjšim stresom. Zmanjšamo vnos zdravil, cepiv in drugih snovi, ki obremenijo ledvice. Iz istega razloga pazimo, da ne pride do fizičnih poškodb ledvic.

Pes ali maček mora imeti uravnoteženo in popolno prehrano. S tem bodo dobile ledvice, kot tudi drugi pomembni organi, vse potrebne snovi za svoje optimalno delovanje. Beljakovine morajo biti dobre kvalitete, lahko prebavljive in izkoristljive. Pomembna je tudi količina beljakovin, ki je odvisna od starosti in kondicije živali. Prevelika količina beljakovin obremeni ledvice, zaradi česar se lahko pojavijo motnje v njihovem delovanju. To morajo še posebej upoštevati pri starejših živali, saj njihove ledvice ne delujejo več tako dobro kot ledvice mlajših živali. 

Zelo je pomembna tudi zadostna oskrba živali z vodo. Živali morajo imeti vedno na voljo svežo in čisto vodo. Mačke spodbudimo k pitju z vodnimi fontanami, odprtimi pipami, iz katerih kaplja ali pa vodo dodajamo kar v hrano.

Z rednimi pregledi pri veterinarju lahko opazimo zgodnje spremembe in jih zdravimo preden pride do resnejših težav. Pregled naj vključuje fizični pregled, pregled krvi in urina. Če veterinar ugotovi spremembe, lahko s spremenjeno prehrano upočasnimo pojav bolezni ledvic. Takšna dieta vključuje manjšo količino beljakovin, soli in fosforja, da so ledvice čim manj obremenjene.

 

  • Hrana za mačke z občutljivim urinarnim traktom: Sanabelle Urinary (Ima manj beljakovin in mineralov, da ohranja nižji pH urina in tako skrbi za zdrav urinarni trakt).