0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Prehrana starejših psov

16.09.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, starejši pes

Psi vstopijo v starejše življenjsko obdobje v starosti okoli 7 let, večje pasme še nekoliko prej, okoli 5. leta. Kot starejši, se namreč smatra pes, ki je v zadnji tretjini svoje običajne življenjske dobe. Tako kot pri ljudeh, se tudi pri psih način življenja spremeni. Sklepi otrdijo, gibanje je počasnejše in lahko oteženo, telesna aktivnost je manjša, zato se običajno zmanjša tudi gostota kosti in te so bolj krhke. Upočasnita se prebava in metabolizem. Vse to pa ima za posledico nagnjenost k prekomerni telesni teži. Delovanje nekaterih vitalnih organov kot so ledvica in srce je lahko slabše. Vse to so pravzaprav s starostjo povezane težave, ki so za to življenjsko obdobje povsem običajne. Zaradi teh številnih fizioloških sprememb, ki jih doživljajo starejši psi, je priporočljivo, da jih hranimo drugače.

Seveda staranje kot pojav ni bolezensko stanje, se pa v tem obdobju močno poveča verjetnost pojavljanja različnejših bolezni. Starejši psi so bolj dovzetni za zdravstvene težave kot so debelost, bolezni ledvic, srca in ožilja, artritisa, različnih oblik raka, prebavil in tudi ustne votline. S starostjo slabi tudi imunski sistem, zato so ti psi bolj nagnjeni k različnim okužbam. Za preprečitev oziroma omilitev teh zdravstvenih težav lahko največ naredimo samo s pravilno in uravnoteženo prehrano, prilagojeno posebnim potrebam starejših psov.

V starosti se zmanjšajo potrebe organizma po energiji, ker se zmanjša mišična masa, poveča pa se količina podkožne maščobe. Zmanjšuje se tudi presnavljanje, lahko se jim malce zniža telesna temperatura, poleg tega pa so starejši psi tudi manj aktivni. Zato je nujno, da vsebuje hrana za starejše pse manj energije in maščob. Zaradi starostnih sprememb na zobeh mora biti hrana za starejše mehkejša, vsekakor pa je dobro tudi, da vsebuje ustrezno razmerje in količino vseh potrebnih vitaminov in mineralov. Kar zadeva minerale, je sila pomembno, da hrana za starejše pse vsebuje manj natrija, kalcija in fosforja, saj preveč teh mineralov slabo vpliva na že tako občutljiva ledvica in srce. Zaradi zaščite ledvic je pomembno tudi, da je v hrani za starejše pse manj beljakovin, hkrati pa morajo biti te bolj kakovostne. Pomembno vlogo v hrani starejših psov igra tudi vlaknina, se pravi, balastne snovi. Starejši psi imajo namreč pogosto zaprtost, ki jo preprečimo z več vlaknine. Povečana količina vlaknine pa je pomembna zlasti za pse, ki so nagnjeni k debelosti. Živali, ki so razvile težave z delovanjem možganov, potrebujejo dodatek nekaterih antioksidantov, rakavim bolnikom pa pogosti koristi dodatek omega-3 maščobnih kislin, skupaj z dodatkom antioksidantov v njihovi prehrani.

 

Težave s prekomerno telesno težo

Pomanjkanje znanja na področju fiziologije živali, je pse številnih lastnikov pripeljalo do težav s prekomerno telesno težo in bolezni, ki spremljajo te pogoje.

Ker se starejšim psom upočasni metabolizem, imajo manjšo potrebo po maščobah in kalorijah. Zaradi zmanjšane telesne aktivnosti in zmanjšanega metabolizma, bodo mnogi starejši psi pridobili težo. Debelost je pogosta težava pri starejših psih in ker je aktivnost zmanjšana je tudi izguba teže težja. Zato je veliko bolje, da sploh ne dopustite, da vaš pes pridobi prekomerne kilograme. To je ena izmed najpomembnejši stvari, ki jih lahko storite, da povečate kakovost in dolžino življenja za svojega ljubljenčka.

Nekateri starejši psi imajo problem s prekomerno težo, druga skrajnost pa je pomanjkanje telesne teže in nezanimanje za hrano. Če je vaš pes nezainteresiran za hrano in ima prenizko telesno težo je najprej potrebno izključiti morebitne bolezni. Če je vse vredu, potem morate nekaj spremeniti pri njegovi prehrani. Če običajno je suho hrano, je lahko prenehal jesti, ker težko grize velike brikete. V takem primeru je potrebno navlažiti brikete z vodo, da bodo briketi bolj enostavni za žvečenje. Priporočljiv je tudi dodatek mokre hrane, ker bo tako hrana za vašega psa postala bolj privlačna.

Tudi če bolezni ni mogoče povsem odpraviti, lahko prehrana pogosto zmanjšuje resnejše posledice bolezni. Hrana, ki je izdelana iz visoko prebavljivih virov maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, lahko naredi veliko razliko, saj se lažje absorbira in s tem manj bremeni prebavni sistem. Vzdrževanje dobrega delovanja imunskega sistema je tudi prednostna naloga. To je mogoče z dodatkom antioksidantov in omega-3 maščobnih kislin. S preprečevanjem pojava teh in drugih bolezni lahko tako močno vplivamo na pričakovano življenjsko dobo naših ljubljencev.

Hrana, ki jo priporočamo za starejše pse: Now Senior - vsebuje 100% sveže meso - iz svežega purana, svežega lososa, sveže race in omega olj.

Če ima vaš pes težave s sklepi in se zaradi tega težko giba, vam priporočamo Joint Tablets za blažitev bolečin v sklepih in mišicah.