0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Psi lahko zmanjšajo anksioznost in stres pri otrocih, kaže raziskava

Psi lahko zmanjšajo anksioznost in stres pri otrocih, kaže raziskava

17.12.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Raziskava je trajala 18 mesecev, vanjo pa je bilo vključenih 643 otrok med 4. in 10. letom starosti. Raziskovalci so od staršev pridobili podatke o indeksu telesne teže (ITT), fizični aktivnosti, času ki ga preživijo pred računalnikom in duševnem zdravju. Med otroki s psom in otroki brez psov ni bilo opaziti nobene razlike v ITT, fizični aktivnosti ali času ki ga preživijo pred računalnikom, opazne pa so bile bistvene razlike pri duševnem zdravju.

Izmed otrok, ki imajo doma psa, jih je 12% kazalo znake stresa in anksioznosti, medtem ko je bil pri otrocih brez psov delež tistih, ki kažejo znake stresa in anksioznosti bistveno večji, kar 21%.

Psi lahko zmanjšajo anksioznost, predvsem socialno anksioznost in ločitveno tesnobo, na več načinov. Pes lahko pri otroku spodbuja pogovarjanje. Poleg tega se lahko otrok na psa naveže in ga ima za prijatelja. Veliko lahko do boljšega duševnega zdravja otroka pripomore tudi skrb za psa, ki vzbuja v otroku občutek sočutja, kar prav tako odpravlja anksioznost.

V raziskavi je tudi navedeno, da lahko do boljšega počutja pomaga hormon oksitocin: »Interakcija med človekom in psom lahko vodi do povečanja nivojev oksitocina tako pri človeku kot pri psu. Interakcija s psom prav tako zniža nivoje kortizola, verjetno zaradi sproščanja oksitocina, kar zmanjša psihološki odziv na stres«.

Psi pa pri otrocih ne pomagajo samo do boljšega duševnega zdravja, temveč tudi zmanjšajo verjetnost za pojav astme. Več o tem si lahko preberete tukaj: Pri otrocih, ki odraščajo skupaj s psom, manjša možnost za razvoj astme

Preberite si tudi: Stres vam lahko pomaga zmanjšati - vaš pes

 

Vir: Pet Dogs and Children's Health