0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Pustiti ali ne pustiti psu, da spi na naši postelji?

Pustiti ali ne pustiti psu, da spi na naši postelji?

18.02.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Večina lastnikov psov ni čisto prepričana, če je sprejemljivo, da njihov pes spi z njimi v postelji. Mnogi to celo zamolčijo ali povejo s hudo zadrego, da jih ne bi drugi gledali postrani. Le zakaj, v tem ni prav nič sramotnega in slabega, saj vsi vemo, kako prijetno se je pred spanjem stisniti k topli kepi dlak ob nas. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj minusov in nekaj plusov glede spanja psa v naši postelji, končno odločitev pa prepuščamo vam.

 

RAZLOGI PROTI

 

Slabša kvaliteta spanja

Nekateri psi celo noč spijo mirno, spet drugi se prestavljajo, praskajo, premikajo, lajajo in smrčijo. Več znanstvenih raziskav potrjuje, da ljubljenčki, ki spijo z nami v postelji znižujejo kvaliteto spanja. V eni od raziskav klinike za motnje spanja Mayo v ZDA so ugotovili, da ljubljenčki redno motijo spanec lastnikov v kar 53% primerov. Če nekaj redno moti naš spanec in nam preprečuje, da se dovolj spočijemo, to prinaša slabše počutje, utrujenost, nespečnost, oslabi imunski sistem in nas naredi bolj dovzetne za bolezni.

Astmatiki in alergiki

Če imamo težave z alergijami ali astmo, zdravniki močno odsvetujejo, da bi pes spal v naši postelji. Priporočljivo je tudi, da ne spi v istem prostoru kot mi. Takšna izpostavljenost bi lahko naše stanje hudo poslabšala, zato se temu raje izognimo. Naše dihalne poti so ponoči še bolj občutljive kot podnevi. Tudi, če nismo alergični direktno na pasjo dlako, še vedno obstaja tveganje. Na dlako psa se zunaj med sprehodom primejo najrazličnejši delci in ti nam lahko povzročijo alergijsko reakcijo. Če opazimo, da pogosto kihamo in smrkamo, je pametno razmisliti o lastni postelji za psa.

Prenos bolezni in zajedavcev

Spanje na isti postelji pomeni fizično bližino. S to se poveča možnost prenosa bolezni in zajedavcev. Pes mora biti čist in prost vseh zajedavcev. Še posebej pozorni bodimo v sezoni klopov, saj se te ponoči lahko prestavijo s psa na nas. Tudi nekateri virusi se lahko prenesejo s psa na človeka in obratno, zato ne spimo skupaj, kadar smo mi ali ljubljenček prehlajeni.

Čistoča

Dejstvo, da pes spi na postelji, pomeni dlake na posteljnini in vonj, ki pride zraven. Če nas to moti je bolje, da pes spi posebej v svoji postelji. V nasprotnem primeru pa bo potrebno malo bolj pogosto menjati posteljnino. Poleg dlak pričakujmo tudi slino, če se naš pes pogosto slini ali pa bo na posteljo prinašal svoje igračke.

Navajanje na sobno čistočo

Če je naš pes še mladiček in ga navajamo na sobno čistočo, ni priporočljivo, da spi na postelji. Večji pes bo že sposoben sam skočiti s postelje in oditi v kot, ki smo mu ga dodelili za notranje opravljanje potrebe ali pa nas bo opozoril, da želi iti ven. Manjši mladič pa sam ne bo mogel s postelje, kar bo zanj velika stiska. V obdobju navajanja je bolje, da mladič spi v boksu oziroma na omejenem prostoru, saj bo tako lažje zadržal potrebe čez noč.

Nesoglasje s partnerjem

Če v vaši postelji spite skupaj s partnerjem, morate upoštevati tudi njegovo oziroma njeno mnenje. Pogosto se zgodi, da pes na postelji enega od partnerjev moti, drugemu pa je v veliko veselje. V takšnem primeru je potreben pogovor in iskanje kompromisa, ki bo osrečil oba. Morda lahko psu postavite posteljo tik ob vaši, da bo še vedno v vaši bližini tudi ponoči, a hkrati ne bo motil vašega partnerja.

 

RAZLOGI ZA

 

Nespečnost

Mnogo ljudi, ki ima težave z nespečnostjo pove, da jim pes pomaga zaspati. Fizična bližina psa večino lastnikov pomirja in sprošča, ter jim da občutek varnosti in zato lažje in bolj trdno zaspijo. Pomirjujoče ritmično dihanje psa lahko deluje bolje kot uspavalne tablete.

Poglobi navezanost

Pes je rad ob svojih ljudeh. Še več, psi spijo le ob bitjih, ki jim zaupajo in se ob njih počutijo varne. Če smo večino dneva zdoma in ločeni od svojega psa je to dobra priložnost da je pes lahko ob nas – izkoristimo 8 ur, ki jih prespimo, za poglabljanje vezi, ki jo imamo s psom.

Udobje psa

Psi so preprosta bitja, ki ljubijo udobje. In kateri prostor v hiši bi jim bil ljubši kot vaša mehka, topla postelja, ki poleg tega še diši po njihovem lastniku? Postelja je tako zanesljivo najljubša izbira, razen v vročih nočeh, ko si bo pes morda raje izbral bolj hladen prostor bližje tlom, kjer se bo lažje hladil.

Psa imate na očeh

Če imate psa, ki spi v sosednji sobi ali celo drugem nadstropju in vas ponoči zbuja s svojim premikanjem, praskanjem, lajanjem, bi ga morda umirila vaša prisotnost. Če naš pes ne spada med tiste, ki ponoči mirno in globoko spijo, obstaja nevarnost, da se ponoči loti kakšne neljube aktivnosti, kot je uničevanje pohištva ali celo grizenje električnih kablov. Mnogo lastnikov pove, da pes spi mirneje, odkar spi v njihovi postelji. Poleg tega ga imate tako na očeh in lahko mirno spite v prepričanju, da ne počne nobene neumnosti.

Ker je preprosto prijetno

Vsi lastniki psov vemo, kako prijetno se je stisniti h našemu kosmatemu najboljšemu prijatelju pred spanjem. In kaj nas zjutraj lepše zbudi kot moker smrček našega psa. Če nas to pomirja in nas osrečuje, ne vidimo razloga, zakaj si tega ne bi privoščili brez slabe vesti.
 

MIT: pes bo postal dominanten in agresiven, če mu pustimo spati na postelji

To je zastarelo prepričanje, ki so ga sodobni raziskovalci pasjega vedenja zanesljivo ovrgli. Izvira iz opazovanja vedenja volkov, kjer naj bi si najbolj dominanten volk v tropu izbral najvišjo pozicijo za spanje. A to je posledica opazovanja vedenja volkov v ujetništvu, ki jih hrani človek in se med sabo borijo za najboljše kose mesa. Spalne navade prostoživečih volkov je namreč skorajda nemogoče opazovati, a v divjini vladajo drugačna pravila in trop spi skupaj eden ob drugem. Strokovnjaki za vedenje psov so prepričani, da pes ne razmišlja stalno le o tem, kako bi nadvladal svoje ljudi in v postelji vidi bolj kot ne le priložnost za udobno spanje ob svojih najljubših ljudeh.

Dogaja pa se, da posamezen pes začne renčati na lastnika, ko ta želi zlesti v posteljo. Še bolj pogosto lahko pes renči na partnerja. Dominantno vedenje v takšnem primeru ni pogojeno s posteljo, temveč se je tja le preneslo in je bolj vidno kot v kakšni drugi situaciji. V takšnem primeru se posvetujmo z izkušenim pasjim trenerjem in izboljšajmo odnos s svojim psom. Psi ljubijo udobje in zato ni presenetljivo, da jim ne bo najbolj všeč, ko jih boste želeli premakniti in zasesti njihovo pozicijo. Vendar dokler tudi v postelji in pri spanju upoštevajo vaša pravila in navodila, ni s tem prav nič narobe. Vsekakor pa postavite pravila in se jih držite, da se na koncu ne zgodi, da boste morali vi hoditi spat v drugo posteljo.

 

Kako psu preprečiti spanje na postelji?

Vedeti moramo, da ko bomo psu enkrat popustili in mu dovolili spanje na postelji, bo tako najbrž ostalo za vedno – vsaj v večini primerov je tako. Zato že ob prihodu novega psa v naš dom razmislimo kaj želimo in postavimo pravila, ki se jih bomo nato tudi dosledno držali. Sme pes na posteljo le kadar ga povabimo ali tudi sam od sebe? Sme pes na postelji le ležati ali je dovoljena tudi igra in norenje? Lahko pes na posteljo prinaša tudi svoje igrače? Mora ob vas spati na določenem delu postelje ali kjerkoli?

Če ne želimo, da je pes na naši postelji, se za to odločimo in se tega striktno držimo. Na začetku bo pes najbrž kdaj poskusil in se povzpel na posteljo, a ga vsakič ustavimo z »NE« in ga preusmerimo nazaj na tla oziroma na njegovo posteljo. Tam ga nagradimo in pohvalimo. Naj vidi, da našo pozornost dobi le na tleh, na postelji pa ne. Če bomo dosledni, bo hitro dojel naša pravila in se jih tudi držal.

Malo težje je prevzgojiti psa, ki je bil do sedaj navajen spanja na postelji. Zato še enkrat opozarjamo, da premislimo o prihodnosti preden psu prvič dovolimo na posteljo. Imeti ob sebi majhnega puhastega mladička se sliši zelo prijetno, spanje ob 60 kilogramski dogi pa nato malo manj, sploh če je naša postelja majhna. Psi imajo radi udobje in težje jim ga je kasneje odvzeti. A tudi to se da z nekaj več vztrajnosti. Psu postavimo njegovo ležišče v bližino postelje. Ko je čas za spanje ga napotimo na njegovo ležišče. Ko želi zlesti v našo posteljo ga ustavimo z »NE« in ga peljemo nazaj na njegov prostor. To storimo z veliko spodbude, pohvale in nagrade. Postopek ponavljamo in smo vztrajni, saj bo sploh prve dni zagotovo poskušal še in še. Prvih nekaj noči bomo morda tako malo manj spali, a če bomo vztrajni, bomo opazili, da bo po kakšnem tednu pes nehal prihajati tako pogosto in se morda celo sam že napotil proti svojem prostoru. Ne pozabimo na veliko nagrade, saj psu ni tako enostavno spremeniti svojih navad in ustaljenega vedenja.

 

Preberite si tudi: