0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Skrb za starejšega psa: Kako kar najbolje skrbeti za psa, ko ta doseže zrela leta

Skrb za starejšega psa: Kako kar najbolje skrbeti za psa, ko ta doseže zrela leta

16.09.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, starejši pes

V življenju vsakega psa nastopi obdobje, ko opazimo, da se ta umiri, dlake okoli gobčka mu začnejo siveti in sliši malo slabše kot doslej. To so prvi znaki, da je naš pes v zrelih letih in čas je za razmislek, kako mu lahko kot lastniki starost čim bolj olajšamo in tako skupaj uživamo v preostalih skupnih letih. Starost prinese določene spremembe in spremeniti moramo tudi nekatere navade, ki smo jih do sedaj ohranjali v rutini z našim pasjim spremljevalcem. V nadaljevanju preberite, na kaj vse moramo biti pozorni kot lastniki starejših psov.
 

Opazujmo psa in bodimo pozorni na znake staranja

Starost je relativen pojem in posameznega psa med starostnike prištevamo pri različni starosti. Večinoma je pričakovana življenjska doba vezana na pasmo oziroma na velikost le te, ogromno pa zraven prispevajo tudi genetika, kvaliteta prehrane, aktivnost in splošna kondicija psa. V splošnem naj bi bil pes v zrelem obdobju življenja v zadnji četrtini življenja. Največje pasme, kot je na primer nemška doga, tako ostarijo pri 5-6 letih, medtem ko bomo čivavo med starostnike začeli prištevati šele okrog  13. leta.

V kakšnem stanju je naš pes bomo najlažje precenili sami, saj ga najbolje poznamo. Bodimo torej pozorni na spremembe v njegovem videzu in vedenju. Ko psu začnejo siveti dlake okoli gobčka, dlaka izgubi del sijaja, pes izgubi ali pridobi težo, rane se celijo počasneje, oči postanejo motnejše – vse to so prvi fizični znaki staranja. Še bolj opazne pa bodo spremembe v vedenju psa – mirnost, počasnejše gibanje, pes bo postal manj pozoren in manj potrpežljiv, potreboval bo več časa za vstajanje, hojo po stopnicah ali celo ne bo mogel več skočiti v avtomobil, slabše bo videl ali slišal,… Pomembno je, da svojega psa dobro poznamo in smo pozorni na spremembe, da bomo ločili, kaj so običajni znaki staranja in kateri simptomi lahko nakazujejo bolezenska stanja.

 

Še bolj bodimo pozorni na redne obiske pri veterinarju

Pogosto se zgodi, da lastniki psov prve znake bolezni pripišejo starosti in zato ne pričnejo z zdravljenjem pravočasno. Prav tako kot ljudje, tudi starejši psi potrebujejo bolj pogoste obiske pri veterinarju. Ko naš pes pride v leta, se ne izogibajmo obiskom pri veterinarju. Priporočljivi so redni splošni pregledi, kjer bo veterinar ocenil splošno fizično stanje našega starostnika in nam znal svetovati o primerni skrbi, negi, hrani in aktivnostih.

 

Ohranjajmo rutino rednega gibanja

Za zdravje psa lahko ogromno naredimo z rednimi vsakodnevnimi sprehodi, primernimi njegovi pasmi in starosti. Starejši psi imajo manj energije, se gibljejo počasneje, pogosto pa čutijo tudi bolečine v mišicah in sklepih, ki jih lahko povzroča artritis. Redno gibanje bo psa ohranjalo v kondiciji, seveda pa morajo biti sprehodi sedaj počasnejši in se bomo morali odpovedati teku in kolesarjenju z našim psom. Dovolj je zmerno dnevno gibanje po zmožnostih psa. Tudi če želi naš pes večino dneva samo preležati in se najraje ne bi nikamor premaknil, ga vsak dan zvabimo vsaj na krajši sprehod, da se razgiba. Tako bo ohranil nekaj mišic in se ne bo pretirano zredil, kar bi še dodatno obremenjevalo njegove kosti in sklepe.  Za blažitev bolečin v mišicah in sklepih se odlično obnesejo HD tablete.

 

Prilagodimo prehrano

Kvalitetna prehrana skozi celoten življenjski cikel psa lahko ogromno pripomore h kvaliteti in dolžini življenja psa, kar se še posebej začne poznati v starejših letih. Ko pes preide v zrelo obdobje začne njegova prebava delovati počasneje, poleg tega potrebuje manj energije in prilagojena hranila, za ohranjanje vitalnosti tudi v nadaljnjih letih. Po navadi pes v zrelih letih težo prekomerno pridobi oziroma izgubi in oboje lahko negativno vpliva na njegovo zdravje in dobro počutje. Skrbno spremljanje in uravnavanje njegove telesne teže sedaj postane zares ključnega pomena. Pri tem lahko največ storimo z izbiro zanj primerne in kvalitetne prehrane. O prehrani, ki jo potrebujejo starejši psi, smo že pisali, več si lahko preberete na povezavi: Prehrana starejših psov

Za prehrano starejših psov vam priporočamo: Now Senior iz 100% svežega mesa - iz svežega purana, svežega lososa, sveže race in omega olj.

 

Razmislimo o nakupu pasjih vratc in po potrebi tudi pasjih plenic

Veliko starejših psov ima težave z zadrževanjem urina. Ne jezimo se, če se pes ponečedi v hiši, saj tega ne naredi namenoma, temveč gre za zdravstveno stanje, ki ga ne more nadzorovati. Raje mu omogočimo, da ima vedno na voljo prostor, za katerega ve, da je namenjen opravljanju potrebe oziroma izhod na dvorišče. Tako bomo situacijo olajšali zanj in za nas. V nekaterih primerih je edina možnost uporaba pasje pleničke. Ne sramujmo se je in si z njo raje olajšajmo življenje.

 

Priskrbimo psu kvalitetno in udobno ležišče

Pri starejših psih je pogosta bolečina in otrdelost sklepov in ležanje na trdih, hladnih tleh situacijo le še poslabša. Poskrbimo, da bo imel pes svoje udobno ležišče na mirnem prostoru v hiši, kamor se lahko vedno umakne pred hrupom in si privošči miren počitek. Pazimo tudi, da ležišče ni previsoko dvignjeno od tal, saj bodo imeli nekateri starostniki težave z vzpenjanjem nanj. Njegov prostor naj bo v pritličju, da se izognemo za psa napornemu in morda celo bolečemu vzpenjanju po stopnicah. Ker starejši psi slabše in težje prenašajo temperaturne razlike, jim omogočimo notranje bivanje.

 

Ne zanemarimo ustne higiene in nege

Veterinarji poročajo, da opazijo prve znake zobnih bolezni že pri nekaterih dvoletnikih. Stanje se s starostjo le še poslabša. Ogromno lahko naredimo z izbiro kvalitetne hrane in priboljškov ter z rednim ščetkanjem zob. Če psa v mladosti nismo navadili na ščetkanje zob in imamo sedaj težave s tem opravilom, lahko uporabimo tudi zobni gel za pse ali razpršilo za nego zob.  V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bo naš starostnik podvržen izgubljanju zob, zobnim boleznim ter vnetjem dlesni. To je lahko zanj zelo boleče in morda bo zaradi tega odklanjal hrano. Brikete mu lahko namočimo s toplo vodo, da jih bo lažje prežvečil, poleg tega si priskrbimo mehkejše priboljške.

Pri starostnikih po navadi koža postane bolj suha in manj prožna, saj proizvede manj naravnih zaščitnih olj. Obvezno uporabljajmo mila in naravna sredstva za nego, da zaščitnega sloja ne poškodujemo še dodatno. Redno krtačimo dlako in s tem spodbudimo izločanje olj. Če ima naš pes še vedno suho dlako in kožo, prhljaj in se praska, obiščimo veterinarja, ki nam bo priporočil primerno sredstvo za nego.

Več o ustni higieni si lahko preberete tukaj: Ustna higiena pri psu

 

Sedaj mu namenimo še več nežnosti in crkljanja

Seveda bo naš starostnik postal manj igriv, kot je bil pred leti in ne bo več toliko pri volji za razne neumnosti. A vsake toliko se bo zagotovo še prebudil mladostnik v njem. Vzemimo si čas in se še vedno poigrajmo z njim. Morda mu privoščimo kakšne nove, mehkejše ali piskajoče igrače, ki ga bodo pritegnile. Tudi igra pripomore k dobremu počutju psa, saj združuje zabavo, druženje in telesno aktivnost. Če smo vsa leta skupaj uživali v učenju trikcev, tega nikar ne opustimo, tudi če bo šlo sedaj počasneje in z manj energije. Večkrat tedensko ponovimo trikce, ki jih pes že obvlada in jih še vedno lahko izvede, poleg tega ga brez težav lahko naučimo tudi še kakšnega novega. Mit da je starega psa nemogoče naučiti kaj novega, je že dolgo ovržen in morda bosta na stara leta skupaj na novo odkrila veselje ob učenju in izvajanju ukazov.

Ker bo imel naš starostnik manj energije in se bo hitreje utrudil, bo sedaj dosti več časa namenil počitku, poležavanju in spanju. Namenimo mu veliko pozornosti in nežnosti, saj bo sedaj za to še bolj hvaležen. Lahko mu privoščimo masažo, ki bo sprostila njegove zategnjene mišice. Ni boljše družbe za večerno poležavanje na kavču, kot je starejši pes in skupaj bosta odkrivala nove lepote vajinega odnosa, ki sta ga spletla skozi vsa skupna leta.

Želimo vam še veliko lepih trenutkov z vašim starostnikom!

 

Preberite si tudi: