0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Sprememba vedenja psa po kastraciji oziroma sterilizaciji

Sprememba vedenja psa po kastraciji oziroma sterilizaciji

29.10.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Kastracija pri samcih oziroma sterilizacija pri samicah pomeni kirurško odstranitev spolnih organov. Samčkom pri tem odstranijo moda, samicam pa jajčnika, jajcevoda in maternico. Kot posledica takšne živali niso več plodne, poleg tega pa se spremeni tudi njihovo vedenje, povezano s spolnimi organi. Ti namreč proizvajajo spolne hormone, ki vplivajo tudi na obnašanje živali. Pri samcih je glavni spolni hormon testosteron, pri samicah pa estrogen.

 

KAKŠNE SO NAJPOGOSTEJŠE SPREMEMBE?

Spremembe niso enake pri vseh psih in se pri nekaterih sploh ne pojavijo. Če psa kastriramo oziroma steriliziramo pred spolno zrelostjo (6 do 12 mesecev starosti) se nekatera vedenja povezana s spolnimi hormoni niti ne bodo razvila, če pa opravimo poseg na spolno zrelem psu, takšno vedenje pogosto ne bo izginilo v celoti. Zavedati se moramo, da kastracija oziroma sterilizacija ne more vplivati na vedenja, ki niso povezana s testosteronom oziroma estrogenom.

 

1. AGRESIVNOST

Kastrirani oziroma sterilizirani psi so pogosto manj napadalni. Običajno se ne tepejo z drugimi psi zaradi dokazovanja samičkam oziroma drugih samcev ne dojemajo kot konkurenco, saj je to pod vplivom testosterona. Podobno se sterilizirane psičke ne borijo za samčke, saj imajo manjšo količino estrogena v telesu. Prav tako se po posegu zmanjša dominantno vedenje in včasih teritorialna napadalnost. Nesterilizirane psice, ki so v spolnem ciklusu, so pod vplivom hormonov pogosto preveč zaščitniške do svojih reči, kot so igrače ali hrana, tako kot bi bile do svojih mladičev. Zaradi hormonalnih sprememb v spolnem ciklu so nekatere samičke razdražljive in živčne. Tudi nekastrirani samčki so po navadi bolj zaščitniški do svojih reči in tudi ozemlja.

 

2. POTEPANJE

Po kastraciji oziroma sterilizaciji žival ne bo pohajkovala in tavala naokoli v lovu za psičkami oziroma psi ter pri tem prihajala v konflikte z drugimi živalmi. Tako bo tudi manjkrat izpostavljena nevarnostim, kot so razne strupene snovi, ki jih lahko zaužije in avtomobili.

 

3. NEPRIMERNO URINIRANJE

Uriniranje pri psih je včasih povezano s spolnim vedenjem. Z uriniranjem namreč psi oddajajo svoj vonj v okolico in s tem opozarjajo nase. Ko se gonijo, želijo s tem privabiti žival nasprotnega spola. Psi, ki so kastrirani pred puberteto, imajo manj možnosti, da bodo urinirali na neprimernih mestih.

 

4. SPOLNO VEDENJE

Kastriranim samčkom so po navadi psičke manj privlačne, prav tako se sterilizirane samičke manj zanimajo za samce. Naskakovanje ljudi, drugih živali in igrač se običajno zmanjša, vendar samo v primerih, ko gre za spolno vedenje.

 

5. NAVEZANOST

Običajno je pes po kirurškem posegu bolj umirjen in ubogljiv. Lastniki opažajo, da so njihovi ljubljenčki bolj družabni in bolj navezani na njih.

 

Če se je vaš ljubljenček po kastraciji oziroma sterilizaciji zredil, mu lahko do bolj primerne telesne teže pomaga NOW FRESH Senior and Weight Management.

 

Preberite si tudi: