0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako lahko psi in mačke tako učinkovito pijejo s pomočjo jezika?

Kako lahko psi in mačke tako učinkovito pijejo s pomočjo jezika?

18.12.2015
Iščite po ključni besedi: pes, mačka

Ste že kdaj poizkusili piti vodo z jezikom? Tako kot na primer pes ali mačka. Verjetno vam ni uspelo na ta način spraviti v usta večje količine vode. Kako lahko potem psom in mačkam, tako da nekajkrat pomočijo jezik, spraviti v gobec dovolj vode, da se odžejajo?

Psi in mačke imajo podobno strukturo gobca, nimajo polnih lic, tako kot jih ima človek, da bi lahko z njimi ustvarili učinek sesanja, s katerim bi sesali vodo v usta. Polna lica bi jim onemogočila na široko odpreti gobec, kar bi jim oteževalo lov. Oboji torej pijejo vodo tako, da z veliko hitrostjo pomakajo jezik v vodo. Toda vseeno se način pitja pri psih nekoliko razlikuje od pitja pri mačkah.

Psi hitreje porinejo jezik v vodo, konico jezika ukrivijo nazaj proti spodnji čeljusti, stranska dela jezika pa nekoliko ukrivijo, tako da naredijo iz jezika tudi manjšo zjemalko. Ko povlecejo jezik nazaj, ta potegne s sabo stolpič vode, nato gobec zaprejo in s tem ujamejo vodo, takoj naslednji trenutek pa jezik zopet porinejo v vodo.

Mačke se le narahlo dotaknejo površine vode z jezikom, skoraj nikoli ga popolnoma ne potopijo v vodo. Ko jezik potegnejo v gobec, se voda ujame v zgornji del gobca.

 

Preberite si tudi:

 

Vir gif sličic: Youtube posnetek 1, Youtube posnetek 2