0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Stres vam lahko pomaga zmanjšati – vaš pes

Stres vam lahko pomaga zmanjšati – vaš pes

01.10.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Vsi poznamo posledice stresa, povsod pišejo o njih. Potem nam poskušajo tudi svetovati, kako zmanjšati stres ali se ga celo znebiti. Koliko od teh nasvetov vam je zares pomagalo? Pri Alerju menimo, da je najboljši način za zmanjševanje stresa ta, da vzamete s sabo na delovno mesto svojega kosmatinca.

Že dolgo je znano, kakšne pozitivne učinke imajo psi na naše zdravje. Zaradi njih smo telesno bolj aktivni*, zahvaljujoč psom imamo manj alergij* in boljše duševno zdravje*. Pomagajo nam sklepati nova prijateljstva*, saj hočejo na sprehodu povohati vsakega mimoidočega psa, kar nam omogoči klepet z ljudmi, ki jih, če ne bi imeli psa, verjetno nikoli ne bi spoznali. Psi nam pomagajo celo odkrivati rakava obolenja*.

Sedaj so raziskovalci z Virginia Comonwealth University odkrili, da nam psi na delovnem mestu pomagajo blažiti stres. Raziskovalci so primerjali zaposlene, ki vzamejo s sabo na delovno mesto psa, zaposlene, ki ne pripeljejo svojih psov na delo in zaposlene, ki nimajo psov. Odkrili so, da se je tekom dneva stres pri tistih, ki so pripeljali s sabo psa zmanjšal, medtem ko se je pri drugih dveh supinah (tisti ki imajo psa, vendar ga niso pripeljali s sabo in tistih, ki nimajo psa) stres povečal. Najbolj so bili pod stresom lastniki psov, ki so svojega psa pustili doma.

Psi na delovnem mestu pa ne pomagajo do boljšega počutja samo svojim lastnikom, temveč tudi ostalim zaposlenim. Zaposleni brez psov so kdaj sami povprašali lastnike, če lahko peljejo psa na kratek sprehod, s čimer so si nekoliko oddahnili od dela in se sprehodili. Poleg tega tudi pozitivno vplivajo na splošno moralo na delovnem mestu.

 

Kako torej vzeti psa s seboj na delo?

Najprej je seveda pomembno, da nam delovno mesto dopušča, da lahko s sabo pripeljemo psa. Žal nimajo vsa delovna mesta primernega okolja za pse.

Potem bo verjetno potrebno prepričati šefa. Lahko mu predlagate, da bi zaposleni za nekaj dni poizkusno pripeljali svoje kosmatince v službo. Seveda bo prvi dan verjetno precej kaotičen, saj se bodo morali kužki najprej med sabo spoznati. Poleg tega bo treba določiti, kje se bo pilo, kje se bo jedlo in kje se bo lulalo in kakalo.

Pomembno se je tudi pripraviti na samo pot na delo. Če se vozite z avtom, je potrebno psa pripeti, za to lahko uporabite varnostno oprtnico. Da sedež ne bo umazan, spraskan ali poln dlak, lahko uporabite prevleko za zadnje sedeže. Če se vozi v prtljažniku, imamo na voljo transportni boks.

Pripomočki, ki bi jih morda lahko še potrebovali, če vzamete psa s sabo na delo:

 

Preberite si tudi: