0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ustna higiena pri psu

25.08.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje, nega

Ne le pri ljudeh, tudi pri živalih je potrebna ustna higiena. Je izrednega pomena za zdravje psov, saj se zobni kamen pojavi kar pri 90% psov že po 3. letu starosti. Za zobe vašega ljubljenca lahko ustrezno poskrbite s pravilno prehrano, rednim ščetkanjem in letnimi pregledi ustne votline pri veterinarju. Najbolj učinkovit način preprečevanja nastajanja zobnih oblog in zobnega kamna je redno ščetkanje zob s posebno pasjo zobno ščetko in pasjo zobno pasto.

Pri psih se zobna gniloba sicer pojavlja redko, precej več težav pa imajo z boleznimi obzobnih tkiv (dlesni) in nalaganjem trdih zobnih oblog, kar imenujemo zobni kamen.

 

Kako nastane zobni kamen?

Med prehranjevanjem se na površini zob nabirajo mehke zobne obloge. Če jih ne očistimo, se nanje naberejo minerali iz sline in tako nastanejo trde obloge, ki jim pravimo zobni kamen. Mehke zobne obloge se začnejo "strjevati" (mineralizirati) po približno od treh do petih dneh od tedaj, ko so nastale. Zobni kamen spoznamo po rjavkastih ali rumenkastih plasteh na zobeh, ki se jih ne da odstraniti s ščetkanjem, drgnjenjem s krpicami ali praskanjem z nohti.

Zobni kamen nato prodira pod dlesen in tu nastanejo žepki, kjer se lahko bakterije namnožijo. Bolezen se nato širi naprej v vezno in kostno tkivo ob zobu. Vnetje obzobnih tkiv, tako v končni fazi privede do parodontalne bolezni. V nadaljevanju parodontalne bolezni se bakterije močno razbohotijo in lahko vdrejo celo v krvni obtok. Zato se lahko pojavi vnetje srčnih zaklopk, jeter ali ledvic. Posledica parodontalne bolezni je izguba vezivnega tkiva, ki skrbi, da so zobje trdno zasidrani v dlesni ter izguba kostnega materiala, kar nenazadnje vodi v izgubo zoba.

Če zobnega kamna ne odstranimo, pride do nadaljnjega nalaganja mehkih oblog na podlago, kar privede do vnetja. Poleg tega ostanki mehke hrane zastanejo v žepkih pod dlesnijo na bazi zoba. Tam povzročijo infekcijo, ki zmehča dlesni in povzroči njihov odstop. Infekcija med drugim povzroča slab zadah, zaradi nje pa lahko psu celo izpade kak zob. Vnetje dlesni - gingivitis, lahko obstaja že mnogo let preden preide v vnetje ostalih obzobnih tkiv - parodontitis. Z dobro ustno higieno in profesionalno odstranitvijo oblog in zobnega kamna se lahko vnetje dlesni popolnoma pozdravi.

 

SIMPTOMI

Najpogostejši znaki bolezni obzobnih tkiv in zobovja so:

  • ustni zadah
  • pordele dlesni ob korenu zoba, ki lahko krvavijo
  • izguba zob
  • rjavo-rumeni madeži na zobeh
  • pes kaže bolečine med prehranjevanjem
  • pes spremeni prehranjevalne navade
  • pretirano slinjenje

 

Ko  bolezen že bolj napreduje, pa živali vedno težje žvečijo in zato odklanjajo trdo hrano. Zobje se pričnejo majati in lahko tudi izpadejo. Ker je to za žival zelo boleče, lahko začne povsem zavračati hrano.

 

ZDRAVLJENJE

Če je bolezen že napredovala in pri živali opazimo neprijeten zadah, pordele dlesni in zobni kamen, je potreben obisk pri veterinarju, ki bo zobni kamen očistil.

Medtem, ko lahko mehke obloge odstranjujete sami, mora zobni kamen odstraniti veterinar. Poseg namreč poteka v splošni anesteziji. Anestezija je kratkotrajna in ni globoka, saj poseg ne traja dolgo.  Pri tem je najbolje kamen odstranjevati z ultrazvočnim čistilcem zobnega kamna. Zelo je pomembno, da se temeljito očistijo žepki pod dlesnijo, kjer se nabere največ bakterij. Če je bolezen že močno napredovala, je potrebno kak zob tudi izpuliti. Po čiščenju se zobe še spolira. Po končanem posegu se žival hitro zbudi in je sposobna samostojno odkorakati iz ambulante.

Po odstranitvi zobnega kamna je nujno potrebno redno odstranjevanje zobnih oblog s ščetkanjem ali z ustrezno hrano, sicer se lahko začne zobni kamen zopet nabirati.

 

PREVENTIVA

Če hočete preperečiti nastanek zobnih oblog pri vašem psu, je potrebno psu vsaj dvakrat tedensko, lahko pa tudi pogosteje, mehanično odstraniti obloge, ki se mu naberejo na zobeh. Pomembno je, da na ustno higieno začnemo navajati že mladička. Pri čiščenju si lahko pomagate z zobno krtačko ali krpico. V specializiranih prodajalnah za male živali in v veterinarinarskih ambulantah so na voljo posebne zobne paste namenjene malim psom. Človeška zobna pasta za psa ni primerna, saj lahko zelo razdraži in poškoduje želodčno sluznico.

Poleg rednega ščetkanja, lahko zobne obloge preprečujemo tudi s pravilno prehrano. Poskrbeti je potrebno, da psa hranimo s tako hrano, ki se ne lepi na zobe. Psi, ki jedo pretežno meso, brikete in veliko žvečijo (tako kosti kot tudi gumijaste igrače ali vrv) imajo precej manj zobnih težav, oz. se te začnejo mnogo kasneje. K nalaganju zobnega kamna so bolj nagnjene male pasme psov, saj imajo majhne gobčke in zato težje žvečijo večje kose hrane. Tveganje za nastanek infekcij obzobnih tkiv in nalaganje zobnega kamna pa je povečano tudi pri psih, ki jedo večinoma mehko hrano. Taki hrani namreč manjka učinek drgnjena zob, ki obloge odstranjuje. Psi potrebujejo za nego zob trše snovi, ki prevzamejo nalogo ščetk.