0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Vpliv zime na počutje živali

22.12.2014
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, zdravje psa, zdravje mačke

Zima prinaša kar nekaj sprememb, ki jih opazimo na naših ljubljenčkih. Pričakujemo lahko, da bo dlaka našega psa, mačke ali kunca pozimi debelejša in gostejša. Barva pasjega smrčka lahko postane svetlejša. Naše živali pogosto pridobijo telesno težo, z namenom varovanja pred mrazom. Poleg teh vidnih lastnosti pa lahko, zaradi vpliva zimskega časa na počutje opazimo tudi nekatere spremembe v obnašanju. Živali so lahko bolj žalostne, potrte, brezvoljne in manj igrive. Spremembe se kažejo v energiji živali, apetitu, spalnih navadah in temperamentu. Lahko se pojavijo tudi agresija, ločitvena tesnoba in neprimerno uriniranje. V ekstremnih primerih lahko pride celo do izgube dlake. Takšno stanje tudi pri živalih imenujemo sezonska razpoloženjska motnja.

 

Kaj je sezonska razpoloženjska motnja? 

Zime so mrzle in temne. Spremeni se dolžina dneva, zato smo ljudje in živali izpostavljeni manjši količini svetlobe na dan. Tudi v naravi so navade živali, na primer parjenje, prilagojene letnim časom. Razlog je v tem, da imajo spremenjene razmere vpliv na nekatere hormone oziroma njihovo izločanje. Žleza z notranjim izločanjem epifiza ali češerika, ki se nahaja v možganih, izloča nekatere hormone pod vplivom svetlobe. Hormon melatonin izloča samo ponoči oziroma, ko ni svetlobe. Pozimi, ko je dan krajši, ga tako izloča več. Ker je ta hormon odgovoren za zaspanost, sprostitev in utrujenost, so tako tudi hišni ljubljenčki pozimi bolj zaspani. Če je nivo melatonina močno povišan, se pri ljudeh pojavita depresija in obup, zmanjša se motivacija za delo in aktivnost. Zato lahko sklepamo, da na podoben način melatonin vpliva tudi pri domačih živalih.

Poleg tega manj sončne svetlobe, vpliva na telo tako, da se tvori manj hormona serotonina. Serotonin vpliva na apetit in spanec. Poleg tega serotonin izboljša razpoloženje, zaradi njegovega delovanja smo bolj zadovoljni in sproščeni, zato ga imenujemo tudi hormon sreče. Manjša količina hormona v telesu se kaže kot zahteva po priboljških. Sladkorji in maščobe namreč povečajo nastajanje serotonina. Pomembna pa je tudi psihološka komponenta. Na ljubljenčke pozimi vpliva tudi naše spremenjeno vedenje in aktivnosti. Obiski lahko predstavljajo za ljubljence velik stres, poleg tega so pozimi drugačni tudi zvoki.

 

Kaj lahko storimo?

Pozimi moramo hišnim ljubljenčkom omogočiti, da so čim več na svetlobi. Zato spustimo v stanovanje veliko svetlobe in prižgimo luči, da pričaramo bolj dnevu podobno ozračje. Ob njihovo posteljo lahko postavimo majhno svetilko, vendar moramo biti prepričani, da je ljubljenček ne bo podrl ali se opekel ob vročo žarnico. Uporabimo žarnice, ki najbolje posnemajo dnevno svetlobo - žarnice celotnega spektra ali dnevne luči. Na dan jih prižgemo vsaj za eno uro in se v tem času s psom igramo, da smo prepričani, da ima odprte oči in bo svetlobo lahko izkoristil. Urnik organiziramo tako, da gremo s psom na sprehod takrat, ko je zunaj najbolj svetlo.

[q]Sezonska razpoloženjska motnja še posebej prizadene pse, ki v drugih letnih časih veliko časa preživijo zunaj. Zato je pomembno, da jih kljub mrzlemu vremenu peljemo na svež zrak.[/q] Zima prinaša sneg, ki je, še posebej za pse, zelo zabaven. Ker zelo radi divjajo po snegu, mora biti vrvica dovolj dolga. Zelo je pomembno, da psi svojo energijo in navdušenje porabijo zunaj, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo neželena vedenja, kot so praskanje, lajanje, cviljenje, grizenje in lovljenje mačk. Če jih premalokrat peljemo ven, so lahko takrat, ko se za to le odločimo, manj odzivni, saj imajo preveč energije. Če želimo imeti mačko pozimi pod nadzorom, jo lahko poskusimo naučiti hoditi na vrvici. To lahko traja nekaj tednov in zahteva veliko potrpežljivosti. Pod vplivom hoje se poveča izločanje endorfinov v možganih, ki povrnejo dobro voljo in zmanjšajo stres. Možgane stimuliramo tudi tako, da uvedemo nekatere nove dejavnosti, na primer, da spremenimo pot na sprehodu.

Pozimi se moramo s hišnimi ljubljenčki veliko ukvarjati, saj v nasprotnem primeru pridobijo telesno težo, postanejo razdražljivi in preveč spijo. Naredimo lahko različne igračke in del svojega časa namenimo njim. Igranje z živalmi pomeni tudi kondicijsko vadbo, tako da živali ohranjajo telo zdravo. S tem tudi ostanejo zaposlene in boljše volje. Poleg tega ljubljenčke zamotimo tako, da jih učimo novih trikov. Za mačke pri oknu postavimo opazovalnico, saj uživajo ob opazovanju ptic. Zato lahko tudi blizu okna namestimo ptičji krmilnik. Mačke lahko zabavamo tudi z različnimi kartonskimi škatlami, zaposlijo pa se tudi s praskalniki. Najprimernejši čas za igro pri kuncih je zgodaj zjutraj ali preden se znoči. Za boljše počutje psov poskrbimo tudi tako, da jim skrijemo različne priboljške z močnim vonjem, ki jih psi iščejo. Mačke imajo rade igrače z vonjem po mačji meti. Ni pa priporočljiva uporaba razpršil in dišečih svečk, še posebej, če imamo ptice, saj se pri tem sproščajo nekatere nestabilne snovi, ki so lahko za ptice zelo škodljive.

Pomembno je tudi, da je v hiši toplo oziroma, da ima mačka ali pes vsaj topel kotiček, na primer posteljo, blizu sončnega okna ali varnega grelnika. Če je mačje stranišče v kleti ali garaži, se lahko pojavijo spremembe v navadah uriniranja.

Za hranjenje psa pozimi vam priporočamo hrano za pse Canagan s Škotskim lososom, ki vsebuje višji delež kvalitetnih maščob in beljakovin. Za hranjenje mačke pozimi vam priporočamo hrano za mačke Canagan s Škotskim lososom.

Priporočljiva je tudi masaža ljubljencev po šapah, vratu in ramenih, saj se kot rezultat sproščajo endorfini.

 

Preberite si tudi: