0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Vsak klop lahko prenaša borelijo, kaj lahko storimo?

Vsak klop lahko prenaša borelijo, kaj lahko storimo?

18.08.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Limska borelioza je v Evropi najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Slovenija spada med območja visoke pojavnosti, noben predel Slovenije ni izključen, na nekaterih območjih je okužen celo vsak tretji klop. Še več, število ljudi, okuženih z limsko boreliozo, Slovence uvršča kot najbolj ogroženo populacijo na svetu za to bolezen. Nič manj pa ta bakterija ne ogroža tudi naših ljubljenčkov.

Gre za zelo resno bolezen, ki jo je pri ljubljenčkih izjemno težko prepoznati in diagnosticirati. K temu pomembno pripomore testiranje klopa, ki smo ga odstranili s svojega ljubljenčka. Novost na trgu je Beaphar test za borelijo, ki ga preprosto sami opravimo doma v 10-ih minutah. Ta nam jasno pokaže, ali je klop prenašalec bakterije za borelijo in je naš ljubljenček lahko potencialno okužen. Tako lahko hitro ukrepamo in zaradi zgodnje reakcije bolezen učinkovito pozdravimo brez posledic.

 

Okužba brez opozorilnih znakov

Limsko boreliozo povzroča bakterija Borrelia Burgdorferi, ki jo med živalmi in ljudmi širijo ščitasti klopi. Na okužbo pri ljudeh ob mestu prisesanja klopa opozarja značilen rdeč kolobar, zaradi česar postanemo bolj pozorni in lahko posumimo na Limsko boreliozo. Ko pa se okuži žival, ni prisotne nobene vidne reakcije. Različni simptomi se začnejo kazati šele čez čas, običajno 2 do 6 mesecev po piku, ko bakterija že začne napadati organe. Za učinkovito zdravljenje pa je ključno zgodnje ukrepanje.

 

Težko je postaviti diagnozo

Simptomi, ki se začnejo kazati po okužbi z Limsko boreliozo so zelo nespecifični in jih veliko ljudi zamenja za druge bolezni ali manj resna bolezenska stanja. Bolezen pogosto prizadene sklepe, a se to kaže le kot milo in občasno šepanje ter rahlo otekli sklepi. Povečane bezgavke, apatičnost in neješčost hitro pripišemo drugim razlogom, na primer visoki poletni vročini. Tudi rahlo povišano telesno temperaturo prehitro pripišemo drugim vzrokom. Ker simptomi oponašajo druga bolezenska stanja jih celo veterinarji težko pripišejo prav Limski boreliozi. Veterinar naredi test krvi za vsebnost protiteles, a je ta lahko visoka zaradi dejanske okužbe ali le izpostavljenosti povzročitelju. Tako ni nobenega značilnega opozorilnega znaka, zaradi katerega bi postali pozorni in hitro začeli zdravljenje.

 

Posledice nezdravljene borelioze so hude

Če hitro ugotovimo sum na boreliozo, je bolezen uspešno ozdravljiva z antibiotiki. Nezdravljena borelioza pa ima hude posledice, saj bakterija napada posamezne organe in povzroči nepopravljivo škodo, v nekaterih primerih celo s smrtnim izidom. Najpogostejše posledice, če se bolezni ne zdravi pravočasno, so okvare živčevja, srca, oči, ledvic ter prizadetost sklepov, ki se najpogosteje kaže v obliki artritisa. Boreliozni glomerulonefritis je huda ledvična bolezen, ko zaradi okužbe pride do odpovedi ledvic pri živali. Ključen je zgoden sum na okužbo ter zgodnje ukrepanje.

 

Ni 100% zaščite

Čeprav v Sloveniji veterinarske klinike že ponujajo preventivno cepljenje proti boreliozi, to ni 100% učinkovito. Še vedno sta ključnega pomena preventiva in pazljivost. Z repelenti, kapsulami, šamponi, olji, ovratnicami in drugimi sredstvi za odganjanje insektov zaščitimo našo žival, še posebej v toplejših mesecih, ko je visoka sezona okužb. Vsakič po sprehodu žival temeljito preglejmo in odstranimo morebitne klope. Večinoma pride do okužbe z Limsko boreliozo šele po tem, ko je klop 24 ur prisesan na gostitelju, možnost okužbe pa nato močno naraste še vsakih dodatnih 24 ur. Zgodnje odkrivanje in odstranjevanje klopov sta ključnega pomena. Za odstranjevanje uporabimo temu namenjene klešče. Tako klopa odstranimo hitro, celega in ta nima možnosti spustiti v telo živali še več škodljivih snovi.

 

Kako lahko prepoznam okužbo pri svoji živali?

Ker borelioza oponaša druge bolezni, jo je samo izjemno težko diagnosticirati, ko je enkrat v sistemu živali. Veliko bolj efektivno je, da se o možnosti okužbe prepričamo že prej. Idealno je, da pri klopu, ki smo ga odstranili s svoje živali, preverimo, če je prenašalec bakterije in je naš ljubljenček potencialno ogrožen. To je še posebej pomembno pri klopu, ki je bil na živali več kot 24 ur, preden smo ga odkrili.

Nizozemsko farmacevtsko podjetje Beaphar je ponudilo novost na trgu, ki pripomore k zgodnjemu odkrivanju potencialne okužbe z limsko boreliozo. Beaphar test za borelijo izvedete sami doma, hitro in enostavno.

Klopa, ki ste ga previdno odstranili s svojega ljubljenčka (ali s sebe), vstavite v epruveto s posebno tekočino in vse skupaj potlačite z bambusovo palčko. Dobro premešajte ter s pipeto nekaj kapljic tekočine nanesite na testno ploščico. Čez 10 minut bo jasno, če je bil klop prenašalec limske borelioze in ali je potrebno nadaljnje ukrepanje.

V visoki sezoni klopov je dobro biti vnaprej pripravljen in imeti doma na zalogi test za borelijo, ki ga opravite na vsakem odstranjenem klopu, ki ste ga na živali našli šele čez čas. Če ugotovite, da je klop prenašalec bakterije, obstaja možnost, da se je ta že prenesla tudi na vašega ljubljenčka. Takrat obiščite veterinarja, ki opravi testiranje za okužbo pri vaši živali. Tudi sami postanite bolj pozorni glede simptomov, ter jih boste znali pripisati boreliji. Na ta način okužbo odkrijete zelo zgodaj in jo lahko učinkovito pozdravite. Ob hitrem ukrepanju se bakterije učinkovito odstrani z antibiotiki še preden te povzročijo škodo na organih. Vaš ljubljenček ne bo imel trajnih posledic zaradi vaše pravočasne reakcije.

 

Preberite si tudi: