0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Vzemite si 3 minute in sami naredite pregled dentalnega zdravja svojega psa

Vzemite si 3 minute in sami naredite pregled dentalnega zdravja svojega psa

26.08.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

Številke ne lažejo, kar 85% psov v starosti nad 4 leta zboli za parodontalnimi boleznimi. Še več, gre za najbolj razširjeno bolezen med psi in mačkami. Kdaj pa ste vi nazadnje pogledali v gobec svojega psa?

Že danes si vzemite le nekaj minut in preglejte zobovje in dlesni svojega psa. Od zdaj naprej naj to postane redna navada, ki bo preprečila bolečine v gobčku za psa in visoke stroške veterinarja za vas. Ne odlašajte, saj je čisto možno, da vaš kuža že nekaj časa čuti nelagodje in bolečino v gobcu, a tega le niste opazili.

 

Kako opraviti pregled?

Če ste s svojim psom že navajeni rutine ščetkanja zob, bo takšen pregled za vaju mala malica. Vsi ostali pa boste (vsaj prvič) potrebovali malo več časa in potrpljenja, a če vam pes zaupa in je ob vas sproščen, bo za vas hitro pripravljen razpreti svoje čekane.

Ko kuža sproščeno sedi, mu s prsti nežno privzdignite ustnico na eni strani. Dvignite jo le toliko, da dobite dober pregled nad zobmi in dlesnimi v tistem delu gobca. Nato enak postopek ponovimo na drugi strani. Bodimo tihi, mirni in nežni. Prednji del zobovja, ki ga bomo lahko pregledali, nam bo dal že dokaj dobro idejo o splošnem dentalnem zdravju psa.

Ko nam je to uspelo, poskusimo dobiti tudi vpogled nad zobmi v zadnjem delu gobca. To najlažje storimo, kadar kuža poskuša doseči igračko ali priboljšek in se z odprtim gobcem steguje za njo. Kadar pride do take situacije med igro, izkoristimo priložnost in si oglejmo zadnji del zobovja in dlesni psa, kolikor pač lahko vidimo. Če nam pes pusti, da mu sami razpremo gobec, nam bo tudi to dalo dober vpogled v zadnji del zobovja.

 

Na kaj naj bom pozoren?

Med opazovanjem zob in dlesni bodimo pozorni na naslednje – čistočo zob, barvo dlesni, morebitne otekline ali bulice, razmajane, manjkajoče ali polomljene zobe in predele, ki izgledajo boleči. Ob hranjenju in igri bodimo pozorni tudi, ali kuža več časa žveči le na določeni strani.

Čisti zobje – Čisti zobje so beli, brez oblog, zobnega kamna ali gnilobe. Vsaka nepravilnost in temnejša obarvanost zob je lahko znak zobne gnilobe, zato je obvezen obisk pri veterinarju. Ta bo z rutinskim postopkom odstranil tudi obloge in zobni kamen.

Zdrave dlesni – Zdrave dlesni so rožnate, ne rdeče ali bele barve. Če so dlesni ob robu zobovja obarvane temnejše rdeče in rahlo zadebeljene, gre za vnetje. Če opazimo otekline ali bulice, naj jih pregleda veterinar, saj gre lahko za čisto nedolžen ali pa zelo resen in nevaren pojav. Če bomo ustno votlino pregledovali redno, bomo hitro opazili vsako spremembo in bomo nanjo bolj pozorni. Tudi krvavenje dlesni ob ščetkanju, hranjenju, žvečenju ali igri je pomemben znak, da ni vse v redu. Ne odlašajmo in psa odpeljimo na pregled k veterinarju.

Polomljeni zobje – Sami vemo, kako hitro obiščemo zobozdravnika, če se nam polomi zob. Prav enako nelagodje občutijo tudi psi, kadar imajo polomljen zob. To se lahko zgodi ob igri, prehudem navdušenju nad novo pretrdo igračko ali zagnanem žvečenju kosti. Ko opazimo polomljen zob, obiščimo veterinarja, ki bo zob pregledal in poskrbel, da za psa poškodba ne bo moteča ali boleča.

Majavi ali manjkajoči zobje – Bakterije, ki so povzročiteljice parodontalne bolezni, v skrajni stopnji (če niso odkrite in zdravljene prej), napadejo dlesni in celo čeljustno kost. S tem trajno poškodujejo tkiva, ki nudijo oporo zobem. Ti postanejo majavi in pogosto tudi izpadejo. To je pokazatelj izjemno resnega stanja, ki ga lahko zdravi le veterinar, a tudi ta ne bo mogel popolnoma pozdraviti že nastale škode. Redno ščetkanje zob in preventivna skrb za ustno higieno je najboljša pot, da se vsem tem težavam že vnaprej izognemo.

 

Kateri so simptomi bolezni ustne votline?

Če opazite katerega od spodaj naštetih znakov, je takojšen pregled gobca obvezen. Najprej ga opravite vi, nato pa (četudi preventivno), obiščite tudi veterinarja, saj so to opozorilni znaki težav. Pazite, tudi če pes ne kaže teh znakov, ima lahko težave. Ustno votlino pregledujmo redno enkrat tedensko in hitro bomo odkrili morebitne nepravilnosti.

  • Zadah iz gobca
  • Pretirano slinjenje
  • Zatečene dlesni
  • Odklanjanje hrane in slab apetit
  • Sprememba prehranjevalnih navad
  • Izbiranje vedno iste strani gobca za žvečenje

 

Ker ima kar 85% psov vsaj enkrat v življenju parodontozo, je prav možno, da jo boste odkrili tudi pri svojem psu. Če jo pravočasno odkrijete in obiščete veterinarja, se je boste znebili brez hujših posledic. Da se ne bo spet ponovila, pa poskrbite z ustrezno ustno higieno.

 

Kako ustrezno poskrbeti za ustno higieno?

Da bo zobovje vašega psa takšno, kot mora biti, ste v največji meri odgovorni vi. Držite se preprostega recepta:

Kvalitetna (suha) hrana + mehansko odstranjevanje + sredstva za odstranjevanje oblog

Kvalitetna suha hrana že sama poskrbi za odstranjevanje zobnih oblog in ohranjanje močnega ter zdravega zobovja. Mehansko obloge najbolje odstrani ščetkanje, k temu pa pripomorejo tudi igrače in priboljški za žvečenje. Za odstranjevanje oblog in bakterij učinkovito poskrbi zobna pasta za pse (nikoli ne uporabljajte zobne paste ljudi, saj jih večina vsebuje fluor, ki je za pse strupen). Za čistočo gobca in svež zadah lahko poskrbimo tudi z zobnim gelom, granulatom, ustna vodico ali ustnim razpršilom za pse. Sami lahko izberete način, ki najbolj ustreza vam in vašemu psu. Naj dentalna higiena ne bo več tabu, že danes lahko storite veliko za ta pomemben dejavnik zdravja pri svojem psu.

 

Preberite si tudi: