0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj imajo pasji samci bradavice?

27.08.2014
Iščite po ključni besedi: pes

Tudi pasji samci imajo, tako kot človeški, prsne bradavice. Tako prvi kot drugi jih ne potrebujejo, zato se poraja vprašanje, čemu jih sploh imajo?

Pomembno je, da vas bradavice na psu ne presenetijo. Slišali smo že zgodbe o tem, kako so bili ljudje nemalo presenečeni, ko so jih našli med čohljanjem svojega kosmatinca. Na uho nam je celo prišlo, da so nekateri kakšno izmed bradavic zamenjali za klopa in jo poskušali odstraniti. Auč!

Pasji in človeški samci niso edini, ki jih imajo, saj ima večina sesalcev moškega spola bradavice. Izjeme so le nekateri predstavniki sesalcev, kot na primer samec rjave podgane ali samec konja, žrebec. Prav tako bradavic nima samec kljunaša, toda on jih nima iz drugega razloga, kot ostali sesalčji samci – zato, ker jih nima samica kljunaša.

Če si torej odgovorimo na vprašanje, zakaj ima večina sesalskih samcev bradavice, si lahko odgovorimo tudi na vprašanje, zakaj jih imajo pasji samci.

Zelo verjetno je, da so sesalski samci pred davnimi časi dojili svoj naraščaj, prav tako kot samice. Ker so samci verjetnost, da prenesejo svoje gene naprej, povečali tako, da so se parili z večjim številom samic, se je tudi potreba po tem, da dojijo, zmanjšala.

Živali različne dele telesa pridobijo ali izgubijo skozi naravno selekcijo. Tisti deli telesa, ki so jim prišli prav za preživetje, so se ohranili, medtem ko so se tisti, ki so jim bili v napoto ali v škodo, izginili.

Bradavice niso tisti del telesa, ki bi sesalskim samcem dajal evolucijsko prednost, prav tako jim jo ne zmanjša. Zato so enostavno tam, kjer so.

 

Preberite si tudi:

11 pravil, ki se jih človek lahko nauči od psov

Zakaj psi kopljejo luknje?

Kaj nam pes sporoča, ko maha z repom?