0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj imajo psi moker smrček?

21.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Po navadi je smrček psa hladen in vlažen. A tudi občasno suh ali topel smrček še ne pomeni nič hudega in je lahko popolnoma normalen. Ste se kdaj spraševali, kako pasji smrček postane vlažen in čemu to služi?

Legenda pravi, da naj bi bil moker pasji smrček darilo od Boga. Psi na Noetovi barki so imeli nalogo varovanja ostalih živali. Nekega dne so naleteli na majhno luknjo v ladijskem podu, zaradi katere bi se ladja lahko potopila. Eden od psov je luknjo takoj zamašil s svojim smrčkom in tako rešil ladjo pred potopom. Zaradi tega je Bog vsem psom za nagrado podaril mokre smrčke.

 

Zakaj je pomemben moker smrček?

 

Sedaj pa še k bolj racionalni razlagi. Moker pasji smrček opravlja več funkcij:

 

  • Čiščenje

Psi svoj smrček vtikajo povsod. Zaradi lege smrčka na koncu gobca je ta vedno prvi, ki pride v stik s snovmi. Prav tako je v stiku s hrano, ki jo pes je. Zaradi tega si psi smrček pogosto čistijo z lizanjem. Psi si smrček redno oblizujejo in ga tako ohranijo čistega in vlažnega.

  • Hlajenje

Psi se ne hladijo s potenjem skozi kožo, kot ljudje. Vlažen smrček tako opravlja pomembno funkcijo pri hlajenju. Voda, ki hlapi z vlažnega smrčka, hladi in pomaga ohranjati njihovo telesno temperaturo. Sluznica v pasjih nosnicah pomaga proizvajati tekočino, s pomočjo hlapenja katere se telo pospešeno hladi.

  • Voh

Vlaga na pasjem smrčku ima pomembno funkcijo tudi pri pasjem vohu. Njihov voh je tudi do miljonkrat boljši in natančnejši od človeškega. Vlažen nos boljše absorbira mikro delce vlage, ki prenašajo vonj. Poleg tega zaščitna vlažna plast smrčka služi tudi kot filter za razvrščanje in zaznavanje vonjav. To si lahko predstavljamo kot vedro polno frnikol različnih velikosti. Težko bi ocenili, koliko in kakšne frnikole so v vedru, če pa imamo na voljo sito, s pomočjo katerega lahko frnikole ločimo na več kupov glede na velikost, hitro dobimo boljšo predstavo o vsebini vedra. Enako funkcijo opravlja vlaga na smrčku, saj veže in razvršča različne molekule vonja in je lahko pasji voh zato natančnejši.

 

Če je pasji smrček suh ali topel…

 

…še ni nobenega razloga za paniko. Pri vsakem psu lahko večkrat opazimo moker ali topel smrček. Včasih so ljudje verjeli, da je to pokazatelj bolezni, a temu ni tako. Psi imajo lahko topel in suh smrček po ležanju na soncu ali zraven radiatorja, če imamo v stanovanju slab pretok zraka, če so dehidrirani in podobno. Vlaga in temperatura pasjega smrčka sta gensko pogojeni in se zato razlikujeta med psi.

 

Kratkoročna suhost smrčka ni zaskrbljujoča, če se pes obnaša normalno in je pozoren ter energičen. Če opazimo, da je smrček psa kar naenkrat veliko pogosteje suh, pa je to lahko opozorilni znak za obisk pri veterinarju. Bodimo pozorni na večje in dolgotrajnejše spremembe ter spremembe v vedenju psa.

 

Kdaj s pasjim smrčkom ni vse v redu?

 

Če ima pes suh, rdeč smrček ali se ta celo lušči, so vzrok lahko sončne opekline. Na te so zelo občutljivi psi s svetlimi in rožnatimi smrčki. V tem primeru moramo obiskati veterinarja, ki nam bo predlagal ustrezno zaščito pred soncem. Ponavljajoče opekline namreč lahko vodijo do kožnega raka.

Tekočina, ki vlaži pasji smrček, mora biti prozorna in čista. Če iz nosnic opazimo mehurčke, gostejši, rumen, zelen ali celo črn izcedek, obiščimo veterinarja.

Če je smrček našega psa zelo izsušen, ima kraste ali rane, gre lahko za kožno bolezen. Pregled pri veterinarju bo potreben, da se določi diagnozo in zdravljenje.

 

 

Preberite si tudi: