0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj poznamo več pasjih kot mačjih pasem?

Zakaj poznamo več pasjih kot mačjih pasem?

10.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, vedenje mačke, vedenje psa

Ste kdaj razmišljali o raznolikosti psov in mačk? Seveda je prav vsak individualen in poseben, a že stoletja jih ljudje po skupnih značilnostih razvrščamo v pasme. Zanimivo je, da je število različnih pasem psov več kot 8-krat večje kot pa število mačjih pasem. Kako je prišlo do tega?

 

Psi po videzu, vedenju in telesni konstituciji variirajo mnogo bolj kot mačke. Vzemimo za primer le težo. Ta pri mačkah variira od 2,5 kilogramske singapurske mačke do 9 kilogramske Maine Coon mačke. Pri psih so odstopanja precej večja, to si lahko ponazorimo z razliko med 2 kilogramsko čivavo in 80 kilogramskim mastifom.

 

Zanimivo je, da je v divjini situacija ravno obratna. V družini mačk poznamo 38 divjih vrst in v družini psov 36 divjih vrst. Pri divjih vrstah so razlike mnogo večje med vrstami divjih mačk. Od najmanjše, dober kilogram težke rjaste mačke (Prionailurus rubiginosus) do 250 kilogramskega tigra. Med divjimi vrstami iz družine psov je najmanjši kilogram težki fenek, največji pa 40 kilogramski volk. Razlike so večje pri mačkah.

 

Mednarodna kinološka organizacija, ki jo večina pozna pod francoskim imenom »Fédération Cynologique Internationale« oziroma kratico FCI ima najobsežnejši mednarodno priznan register pasem psov. FCI trenutno priznava 339 različnih pasem psov, razdeljenih v 10 skupin.

 

Največja tovrstna organizacija za mačke je "Cat Fanciers Association" (CFA) in priznava 40 različnih pasem mačk. V Evropi je bolj priznana "Fédération Internationale Féline" (FIFe), ki pozna 43 različnih pasem mačk. Število mačjih pasem je več kot 8-krat manjše od števila pasjih.

 

Prvi razlog za večjo raznolikost in več poznanih pasem pri psih lahko izvira iz različnih obdobij udomačitve. Letnice se med viri razlikujejo, a psi so začeli živeti z ljudmi več tisočletij pred mačkami. Vzrok pa ni le v različnih obdobjih in trajanju, temveč različnemu procesu udomačitve.

 

Psi so bili že dolgo skozi zgodovino vzgajani in vzrejeni načrtno za različne namene. Domači psi so opravljali mnogo različnih funkcij v gospodinjstvih – lov, ovčarstvo, zaščita, boji, vleka… Njihove talente in naravne danosti so ljudje hitro prepoznali in jih začeli načrtno vzgajati. Čeprav se je sistematična in registrirana vzreja razmahnila šele v 19. stoletju, so ljudje ločevali pasme psov že mnogo prej.

 

Medtem, ko so bile naloge psov precej raznolike, pa so udomačene mačke ljudem večinoma služile z enim samim namenom – zatiranje glodavcev. In to je šlo že od začetka odlično od tačk vsaki mački, brez posebne vzreje ali treninga. Zaradi tega se ljudje niso vpletali v njihovo vzrejo in so bile večinoma prepuščene same sebi. Šele v zadnjih stoletjih so ljudje pričeli z načrtnim vzgajanjem in prepoznavanjem določenih lastnosti in združevanjem v pasme. Prvi register mačjih pasem je bil izdan leta 1887 s strani »National Cat Club-a« iz Anglije.

 

Različnim pasmam psov lahko sledimo v daljno zgodovino, medtem ko so se pasme pri mačkah začele prepoznavati šele zadnjih nekaj stoletij. To in vpletanje ljudi v razvoj sta razloga, da danes poznamo mnogo več pasjih kot mačjih pasem.

 

Preberite tudi: