0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj psi grebejo po tleh po opravljanju potrebe?

Zakaj psi grebejo po tleh po opravljanju potrebe?

23.02.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Ali tudi vaš pes opravljanje velike potrebe pogosto zaključi z nekaj intenzivnimi gibi, podobnimi grebenju po zemlji? Ta navada je pogostejša pri samicah. Po opravljanju potrebe se od iztrebka oddalji korak ali dva nato pa z odločnimi, nazaj usmerjenimi sunki zadnjih nog nekajkrat popraska po tleh, kot bi hotel svoje izločke zagrebsti. Večina pasjih lastnikov si to razlaga, kot da hoče pes zakopati svoj iztrebek, pa je temu res tako?

Ena od pogostejših razlag tega početja zagovarja, da gre za preostanek navad divjih prednikov psa. Ti naj bi svoje iztrebke zakopavali iz higienskih razlogov, kot to počnejo mačke. Z udomačitvijo psov se je potreba po takšnem ravnanju zmanjšala in sedaj naj bi šlo le še za oponašanje gibov brez pravega praktičnega namena.

Novejša opazovanja volkov v divjini pa to teorijo zavračajo. Enako vedenje je namreč opaziti tudi pri volkovih v divjini. Ti iztrebke zagrebejo na enak način, ne da bi jih pri tem zares zakopali – in razlog temu prav zagotovo ni udomačitev. To kaže, da mora biti vzrok tega čudnega ravnanja nekje drugje.

Druga možna teorija je, da psi s praskanjem želijo raztresti in razmazati iztrebke na čim širše področje. S tem psi označijo svoje območje in želijo, da druge živali njihov iztrebek opazijo in zavohajo na čim širšem področju. Ta razlaga najbolje pojasni vedenje  volkov v divjini. Podoben način označevanja teritorija je značilen tudi za mnoge druge živalske vrste, na primer povodne konje, ki izločke razmečejo s pomočjo svojih ploskih repov.

Kopanje po zemlji pa ima poleg raztrošenja iztrebkov še dve dodatni funkciji, obe služita dodatnemu označevanju teritorija. Grude prsti, ki jih volkovi oziroma psi pri tem početju razmečejo, vidno označijo teritorij. Ker imajo psi med blazinicami na tačkah znojne žleze, pa z grebenjem po tleh vonju svežega iztrebka dodajo še svoj osebni vonj.

Čeprav si strokovnjaki glede grebenja po tleh po opravljanju potrebe še vedno niso docela na jasnem, opisana razlaga lepo pojasni in doda smisel njihovemu, na prvi pogled smešnemu početju. No ja, več smisla bi to vedenje imelo, če bi naši psi še vedno živeli v divjini in se z drugimi bojevali za svoj teritorij. Tako njihovo grebenje po urejenih asfaltnih ali makadamskih površinah vseeno ni najbolj smiselno. A pustimo psom misliti, da se v vsakem od njih še vedno skriva divji volk, ki mora uporabiti vse svoje naravne sposobnosti za uspešno preživetje med našimi urbanimi sprehodi.

 

Preberite si tudi: