0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj psi jedo iztrebke?

07.10.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Uživanje svojih in tujih iztrebkov ali znanstveno »koprofagija« je vedenje, značilno za mnogo živalskih vrst, med drugim tudi za pse. To vedenje je najbolj pogosto pri mladičih in doječih psicah, pri nekaterih psih pa ga opazimo tudi skozi ostala življenjska obdobja. Ne gre za nevarno ali nenavadno vedenje, a je pri lastnikih pogosto nezaželeno.

Vzroki za koprofagijo so popolnoma jasni pri doječih psicah, pri ostalih psih pa je možnih več različnih vzrokov. Ker mladiči do približno tretjega tedna starosti niso sposobni sami izločati hrane, jim mama psica z lizanjem spodbudi izločevalni refleks. Pogosto njihove iztrebke nato zaužije, saj s tem njihovo zavetje ostane čisto. V nasprotnem primeru bi se hitro razvile bolezni, vonjave pa bi prej pritegnile plenilce in mladiči bi bili ogroženi. Zakaj tudi mladiči uživajo iztrebke ni popolnoma jasno, a je zelo pogosto. Lahko da gre le za njihovo radovednost in spoznavanje okolja ali pa za posnemanje obnašanja njihove mame. Večina mladičev to sama preraste do 6. meseca starosti, brez da bi se vmešaval človek.

Za mnogo plenilskih vrst je značilna koprofagija. Preden smo ljudje prednike psov udomačili, so se preživljali poleg lova tudi kot mrhovinarji. Tisočletja so se hranili z odpadki drugih živali. Iztrebki drugih živali, še posebej iztrebki rastlinojedih vrst, so bogati s hranilnimi snovmi, ki jih psi potrebujejo. Takšno vedenje je torej povsem naravno in se je ohranilo skozi evolucijo, ter za pse ni škodljivo, temveč celo koristno. A ker se je razvil tudi odnos med človekom in psom ter večina psov danes živi z nami v stanovanjih, je to početje pri odraslem psu ponavadi nezaželeno, saj se bakterije z iztrebkov lahko hitro prenesejo v naše stanovanje. Spodaj vam bomo predstavili nekaj nasvetov, kako psa takšnega vedenja odvaditi, a najprej naj opozorimo na nekaj še pomembnejšega.

 

Izberimo kakovostno pasjo hrano

Pomembna je izbira kakovostne pasje hrane, v kateri so uravnotežene vse potrebne hranilne snovi. Tako psu zagotovimo primeren vnos vsega, kar potrebuje in ne bo imel fizične potrebe po vnašanju dodatnih hranil. Pogost vzrok za koprofagijo naj bi bil pomanjkanje vitamina B. Pomembno je tudi, da hranimo primerno količino, ki je odvisna od velikosti oziroma teže psa, pasme, fizične aktivnosti in vrste hrane. Lačen pes si bo sam postregel z iztrebki. Prav tako pa koprofagijo opazimo tudi pri psih, ki se jih hrani preveč. Njihovo telo tako ne zmore absorbirati vseh hranilnih snovi iz hrane, pes pa nato znova zaužije svoje iztrebke, saj so še polni hranil. Poleg kakovostne hrane lahko posebej dodajamo še prebiotike in probiotike za boljšo prebavo in večji izkoristek hranil.

Za boljšo prebavo in večji izkoristek hranil pomaga tudi naslednji izdelek:

  • CdVet DarmAktiv - s pomočjo fermentiranih zelišč, ki je prilagojena potrebam živali, vzpostavlja zdrava črevesno floro.

 

Nahranite svojega psa s prvovrstno hrano NOW FRESH, ki bo zadovoljila njegove potrebe po vseh hranilih.

 

Drugi možni vzroki

Ko izločimo zdravstvene težave in smo prepričani, da pes dobi zadostno količino kvalitetne hrane, pa ostanejo le še psihološki vzroki.

  • Pes lahko to počne le za to, da pridobi našo pozornost.
  • Psi, ki so osamljeni oziroma zdolgočaseni, se začnejo igrati s svojimi iztrebki, kar lahko vodi tudi do zaužitja in posledično lahko to postane navada.
  • Če psa prekomerno kaznujemo, ko se mu ponesreči in se pokaka v hiši, si bo lahko to močno zapomnil. Tako bo ob naslednji takšni nesreči želel raje zakriti dokaze in bo zato zaužil lasten iztrebek.
  • Če njegovega zunanjega prostora ne čistimo dovolj pogosto, bo to lahko pes začel opravljati sam.
  • V gospodinjstvu z več psi se zgodi, da podrejen pes jé iztrebke nadrejenega, da pokaže svojo podrejenost.
  • Takšno vedenje se lahko pojavi tudi pri psih, ki občutijo močan stres.

Vse to so možni vzroki za uživanje lastnih in tujih iztrebkov in če bomo ugotovili pravi razlog za takšno početje, ga bo toliko lažje odpraviti.

 

Kako takšno vedenje odpraviti?

Prvi korak je obisk veterinarja in izbira kvalitetne pasje hrane. Nato kombinirajmo spodaj naštete pristope. Razmislimo, kaj bi bil razlog za takšno početje in najprej izločimo možne razloge. Po odpravljanju teh poskusimo še druge pristope, s katerimi bomo psu onemogočili dostop do iztrebkov in pozornost iz zanje slastnih iztrebkov raje preusmerili k sebi. Nekaj možnih pristopov in tehnik za preprečevanje tega neželenega vedenja:

  • V leglu mladičev iztrebke sproti, čim bolj redno odstranjujte, njihove mame pa ne oštevajte ali kaznujte.
  • Po odstavitvi mladičev od mame takoj poskrbite za primerno in kvalitetno prehrano. Za mladiča ima njegov iztrebek podoben okus kot hrana, ki jo je zaužil, zato se bo iztrebkom težko uprl.
  • Odraslega psa ob takšnem vedenju ne kaznujte, saj boste lahko vedenje le še poslabšali. Raje mu onemogočite dostop do iztrebkov (povodec, redno čiščenje njegovih zunanjih prostorov, povodec na sprehodu…).
  • Dobro zvadite odpoklic pri vašem psu. Vsakemu odpoklicu naj sledi bogata nagrada, ki bo slastnejša, kot so iztrebki. Z utrjevanjem odpoklica začnimo doma, nato nadaljujmo zunaj in v različnih okoljih, nato stopnjujemo situacije in šele nato poskusimo tudi ob motnji, kot je iztrebek. Na začetku naj bo pes na daljšem povodcu, da mu preprečimo dostop tudi, če nam že prvič ne uspe. Psa bogato nagrajujmo vsakič, ko bo pozornost z iztrebka preusmeril na nas.
  • Na sprehodih imejte psa na povodcu. Ko najde iztrebek, ga bo najbrž želel povohati. To je odlična priložnost za vadbo odpoklica oziroma preusmerjanje pozornosti na nas s priboljškom. Psa pokličemo k sebi, če se ne odzove ga nežno potegnemo stran in čim se oddalji od iztrebka in pride k nam, ga pohvalimo in nagradimo.
  • Če je pes spuščen na dvorišču in nimamo vedno možnosti odstraniti iztrebka takoj po opravljanju potrebe, nekateri svetujejo dodajanje ananasa, špinače ali buče pasji prehrani, saj naj bi iztrebek po takšni hrani psu smrdel.
  • Pasja okolica naj bo čim bolj čista, sproti odstranjujmo iztrebke in zadostno počistimo. Če imamo tudi mačke, mačje stranišče postavimo na mesto, do katerega pes ne more.
  • Pasji iztrebek nam lahko pove veliko o njegovem zdravju in prehrani. Bodimo pozorni na znake, kot je driska in večji neprebavljeni koščki ter obiščimo veterinarja, kadar je to potrebno in sumimo na možnost zdravstvenih ali prebavnih težav.
  • Psu zagotovimo dovolj pozornosti in zanj primernih aktivnosti. Vsakodnevno mu privoščimo sprehod, se z njim igramo, ga zamotimo z vajami poslušnosti in izvajanjem trikcev, itd. Tako naš pes ne bo imel viška energije in ne bo zdolgočasen, zato ne bo imel potrebe po neželenih vedenjih za pridobivanje naše pozornosti.

 

Sveže, kot bi mu skuhali sami. Kakovost, ki bi jo pričakovali zase. Hrana za pse NOW FRESH.

 

Preberite si tudi: