0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj psi jedo travo?

29.04.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Zakaj moj pes je travo? Ali je lačen? Mu je dolgčas? Je bolan?

Psi v nasprotju z mačkami niso striktni mesojedi, pač pa vsejede živali. Prehranjujejo se lahko z različnimi vrstami vretenčarjev, žuželk, mehkužcev in delov rastlin, ne branijo pa se niti mrhovine. Taka stopnja prilagodljivosti jim je omogočila, da so že dolgo uspešna vrsta.

Pojav, da pes je travo je zelo pogost, to so opazili tudi pri divjih psih. Večina strokovnjakov meni, da je to normalno vedenje psa. Študija pri kateri je sodelovalo 49 lastnikov psov, je pokazala, da je kar 79% psov, ki so imeli reden dostop do trave in drugih rastlin, jedlo travo.

Zakaj vaš pes zauživa travo, ni točno dokazano, vendar pa za ta pojav obstajajo različni razlogi.

Nekateri menijo, da psi zauživajo travo v primeru prebavnih težav in ko se ne počutijo dobro, saj trava velikokrat tudi pri psih vzpodbudi bruhanje. Želodčne probleme vašega psa lahko zaznate ravno po načinu uživanja trave. Če vaš pes travo pogoltne brez predhodnega žvečenja, manjša bodičasta travnata stebla razdražijo želodčne obloge in povzročijo bruhanje. Pri občasnem pojavljanje takega čiščenja, lahko mirno pustite psa da si tako pomaga. Če pa začne bruhati vsak dan, pa je potrebno obiskati veterinarja.

Trava naj bi prav tako pomagala pri izboljšanju prebave, pri odpravljanju črevesnih glist ali pri zagotavljanju nekaterih neizpolnjenih prehranskih potreb, vključno s potrebo po vlakninah. Študije so namreč pokazale, da so psi manj jedli travo po hranjenju s hrano z visoko vsebnostjo vlaknin. Obstaja pa tudi možnost, da je vašemu psu enostavno všeč okus trave ali se dolgočasi.

Če vaš pes redno zauživa travo vam ni potrebno skrbeti, ker paša sama po sebi ni škodljiva, ne smemo pa pozabiti, da so nekateri herbicidi in pesticidi, ki se uporabljajo na tratah zelo strupeni za vašega psa in lahko povzročijo hude zdravstvene težave.