0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj psi zehajo?

16.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Ljudje po navadi zehamo, kadar smo utrujeni. Enako velja za pse. A ti še  mnogo pogosteje zehajo v drugih situacijah. Pri psih je zehanje namreč tudi način komunikacije in pomemben miritveni signal. Mnogo lastnikov psov predvideva, da je njihov pes pogosto utrujen, ker tako pogosto zeha. A temu ni tako, njihov pes jim lahko sporoča nekaj pomembnega. Da boste bolje razumeli svojega psa in da njegova komunikacija ne bo enostranska, berite dalje.

 

Psi zehanje uporabljajo kot miritveni signal, da s tem pomirijo sebe in opozorijo druge.  Psi zehajo, kadar občutijo visok stres. Na ta način se pomirjajo, da se nato lažje naprej soočajo s situacijo, ki je za njih stresna.

 

Pogoste vidimo pse zehati med urami pasje šole. Z zehanjem si pes vzame premor od frustracije in mentalnega napora, da se pomiri. Naslednjič, ko opazite, da vaš pes med treningom zeha, mu lahko pomagate olajšati situacijo tako, da si vzameta premor, zmanjšate intenzivnost ali spremenite način dela.

 

Psi se mirijo z zehanjem tudi, kadar so v pričakovanju. Lahko gre za živčno napetost, na primer med čakanjem na pregled v veterinarski ambulanti. Lahko pa se psi mirijo tudi, kadar pričakujejo nekaj, česar se veselijo. Če pes zeha, ko se odpravljata na sprehod, gre najbrž za način nadzorovanja svojega navdušenja. Če med sprehodom srečate poznano osebo in se ustavite za krajši pogovor, bo pes zehal in s tem miril svoje pričakovanje nadaljevanja sprehoda in vam sporočil: »Pojdiva že naprej«.

 

Psi zehanje uporabljajo tudi kot način komunikacije. Če se vašemu psu približa drug pes, vaš pes pa umakne pogled stran in zazeha, s tem sporoča drugemu psu, da mu je neprijetno, a ne bo povzročil konflikta ali ga napadel. V neprijetni situaciji lahko pes z zehanjem sporočilo pošilja tudi vam – »Neprijetno mi je, pomagaj mi.«

 

Včasih pa je zehanje le zehanje, znak utrujenosti, kot pri ljudeh. Kadar je vaš pes sproščen, utrujen in pred tem, da zaspi, bo zehal, kot to počnemo tudi ljudje. Najbolje je, da vedno v poštev vzamete situacijo, v kateri se pes nahaja in boste tako najlažje razumeli, kaj pomeni njegov pasji zehljaj.

 

Vsekakor se ne da vedno izogniti neprijetnim in za psa stresnim situacijam. Takrat lahko psu pomagate z Beaphar Wohlfühl Spot On kapljicami za dobro počutje, ki bodo psa pomirile in mu ublažile stres na naraven način.

 

Preberite tudi: