0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zaprtost pri psih in mačkah

02.09.2014
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, zdravje

Zaprtost je simptom težkega in redkega iztrebljanja majhnih količin blata ali popolne odsotnosti iztrebljanja. Neukrepanje lahko vodi do hujših zdravstvenih težav. Pojavi se lahko megakolon, pri čemer se debelo črevo razširi do te mere, da ne more več pravilno delovati. Napenjanje lahko vodi do prolapsa oziroma izpada danke. Sčasoma mačka ali pes neha jesti in piti, kar vodi do dehidracije, izgube teže in šibkosti, v najhujšem primeru pa tudi do smrti.

 

ZNAKI ZAPRTOSTI PRI PSIH IN MAČKAH

Zelo je pomembno, da spremljamo izločanje svoje živali, saj je pogosto znak nekaterih bolezni. Pozorni smo na spremembe v obnašanju med iztrebljanjem in na količino, barvo, konsistenco in vonj blata. Zaprte živali se dolgo trudijo iztrebiti manjše količine blata in če jim končno uspe, je njihovo blato trdo in suho, pogosto temnejše barve in lahko vsebuje sluz ali kri. Po več dneh zaprtosti lahko žival začne bruhati, ima manj teka in hujša. Pogosto je napihnjena, šibka in zaspana. Med napenjanjem lahko neprimerno urinira, pogosto širi neprijeten vonj, ki je še posebej močan okoli zadnjika.

 

RAZLOGI ZA ZAPRTOST

Zaprtost lahko spremlja številne bolezni ali pa je posledica nekaterih drugih dejavnikov. V večini primerov je razlog za zaprtost primanjkljaj tekočine ali vlaknin v obroku. Pri psih nastopi zaprtost pogosto ob zaužitju kosa kosti, lesa, kamnov in različnih predmetov, ki zamašijo črevo in onemogočijo prehod blata skozi zadnjik. Včasih se zaprtost pojavi kot posledica izpuščanja obrokov, kar zmoti normalno gibanje črevesja.

Pri nekastriranih starejših samčkih obstaja nevarnost povečane prostate, ki pritiska na črevo, včasih do te mere, da nastopi zamašitev. Iz enakega razloga povzročajo zaprtost perinealne kile. Tudi tumorji otežujejo prehod blata. Prav tako se lahko zamaši analna odprtina, zaradi umazanije, blata in dlak na področju zadnjika.

Manj pogosto je zaprtost odraz nepravilnega nevromuskularnega delovanja. Bolezen medvretenčnih diskov, spinalne deformalnosti lumbosakralne regije vodijo do težav.  To vpliva na delovanje gladkih mišičnih celic črevesja, s pomočjo katerih organizem odvaja blato.

Včasih je razlog za zaprtost neravnovesje mineralov zaradi bolezni ščitnice ali ledvic. Nepravilno delovanje privede do hiperkalciemije, hipokaliemije in neravnovesja drugih mineralov. To vodi do dehidracije, manjše stopnje mišičnega krčenja v črevesju in posledično zastajanja blata.

Drugi razlogi za zaprtost so še anorektalne bolezni, kot je nedejavnost analnih žlez, kar povzroči boleče iztrebljanje. Enako velja za poškodbe medeničnih kosti ali kolenskega sklepa in osteoartritis, ki otežujejo držo pri iztrebljanju. Po zacelitvi zlomljene medenične kosti je pogosto medenična odprtina manjša, kar lahko vpliva na iztrebljanje.

Nekatera zdravila, na primer različni opiati, kot je morfin lahko, kot stranski učinek povzročijo zaprtost. Sprememba vsakodnevne rutine, na primer daljše bivanje pri veterinarju, povzroča živalim stres, kar lahko vodi do zaprtosti. Zaradi neželene barve, velikosti, oblike ali spremembe postavitve nekatere mačke razvijejo odpor do mačjega stranišča. Zaradi tega zadržujejo blato, dokler ne nastopi zaprtost.

 

ZDRAVLJENJE IN PREVENTIVA

Potek zdravljenja je odvisen od vzroka zaprtosti. Če je zaprtost posledica bolezni, moramo ozdraviti tudi to. Blažje oblike zaprtosti lahko zdravimo s povečanim vnosom tekočine in blažjimi odvajali. S spremembo obroka lahko občutno vplivamo na iztrebljanje. Večja količina vlaknin v obroku pospeši prebavo, saj stimulira delovanje debelega črevesa in s tem  poveča količino izločenega blata. Na voljo je komercialno dostopna hrana z večjim deležem vlaknin, lahko pa navadni pasji hrani dodamo vlaknine sami. Uporabimo lahko otrobe, indijski trpotec in različno zelenjavo, zelo uporabna je buča iz pločevinke.  V nekaterih primerih pa je bolje, da psa hranimo z zelo dobro prebavljivo hrano, ki zmanjša količino izločenega blata in s tem razbremeni črevesje. Za nasvet se obrnemo na veterinarja.

Pri zmerni zaprtosti se živali odzovejo na klistir. Hujše oblike, v katerih je debelo črevo razširjeno in polno trdega, suhega blata, zahtevajo ročno odstranitev blata s pomočjo uporabe več zaporednih klistirjev. Pogosto je potrebna anestezija.

Pogosto se zaprtost ponavlja, zato je pomembno, da so lastniki pozorni in se hitro odzovejo na znake. Opazovati je treba navade živali in videz blata ter zaprtost zdraviti takoj, ko jo opazimo, da lahko preprečimo razvoj hujših oblik. Zaprti živali pomagamo s primerno prehrano in odvajali.

Zelo pomembna je zadostna oskrba živali z vodo. Količina vode, ki jo mora žival dobiti je odvisna od velikosti, stopnje aktivnosti in prehrane. Briketi vsebujejo malo vlage, zato potrebujejo psi, ki jih hranimo s takšno hrano, več vode. Posebej je treba paziti pri mačkah, saj nimajo močne želje po pitju, zato morajo dobiti večje količine vode v obroku. Hrana v pločevinkah vsebuje več vlage, zato je glede tega primernejša.

Poskrbeti moramo, da so mačja stranišča vedno čista. Prav tako moramo poznati osebne preference mačke glede tipa, velikosti, globine in videza. Skrbimo tudi, da stranišče stoji na mestu, ki mački ustreza. Pri psih pazimo, da ne zaužijejo večjih kosov kosti, las in drugih materialov, ki lahko črevo zamašijo. Pozorni smo na to, katera zdravila povzročajo zaprtost.

Spodbujamo redno telovadbo. Gibanje stimulira tudi premikanje materiala po črevesju. Prav tako na črevesno motoriko ugodno vpliva masaža, pri čemer mehansko stimuliramo delovanje črevesja.

 

Preberite si tudi: